Ett samlat ansvar för folkbildningen

Motion 2007/08:Kr283 av Thomas Strand (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-04
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till överläggning med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om bidragen till folkbildningen.

Motivering

Våren 2006 antog riksdagen en ny folkbildningsproposition. I propositionen betonades att folkbildningen är en angelägenhet för hela samhället och att ansvaret för det ekonomiska stödet till folkbildningen delas mellan stat, landsting och kommuner.

Vi vet att folkbildningen har spelat en stor och viktig roll för demokratins utveckling i Sverige. Folkbildningen har också spelat roll för synen på lärande genom att ställa bildningsperspektivet i förgrunden. Folkbildningens pedagogik och metoder har bland annat påverkat skolans pedagogik och arbetssätt. Vidare har folkbildningen inneburit att många människor fått ny och ökad kunskap. Den har ökat människors makt över sina egna liv. I folkhögskolekurser och i studiecirklar har människor kommit samman till gemensam reflexion och analys. I sådana lärmiljöer har personligheten utvecklats under devisen ”ingen växer utan möten”.

Ett grundläggande skäl för samhällets stöd till folkbildningen är att den bidrar till en demokratisk utveckling av samhället. Ett annat viktigt skäl är att folkbildningen bidrar till att ge kvinnor och män möjligheter att påverka sin livssituation och skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen. Folkbildningens verksamhet utgör också ett viktigt bidrag för att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället samt bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Det är få organisationer som når så långt och så brett ut i samhället som folkbildningens organisationer. Årligen deltar ca 1,5 miljoner personer i studiecirklar (2005) och årligen anordnas drygt 240 000 kulturprogram (2005). De 148 folkhögskolorna samlar årligen drygt 220 000 deltagare (2005). Vi kan därför med kraft hävda att folkbildningens organisationer spelar en viktig roll för att stärka demokratin, bidra till det livslånga lärandet, främja en personlig utveckling samt stärka ett folkligt kulturliv.

I den antagna folkbildningspropositionen – ”Lära, växa, förändra” (prop. 2005/06:192) – angav regeringen att den hade för avsikt att ta initiativ till överläggningar med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om bidragen till folkbildningen. Staten kan självklart inte kommendera vare sig landsting eller kommuner att öka sitt ekonomiska stöd till folkbildningen. Men regeringen kan ytterligare tydliggöra riksdagens ambition med ett delat ansvar för stödet till folkbildningen.

Stockholm den 4 oktober 2007

Thomas Strand (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till överläggning med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om bidragen till folkbildningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.