Villkor för familjehemsföräldrar

Motion 2007/08:A339 av Magdalena Andersson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-04
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om familjehemsföräldrars villkor.

Motivering

Många barn i vårt land behöver ett annat boende än sin ursprungsfamilj. En familjehemsplacering är ofta att föredra framför placering på institution.

De personer som är familjehemsföräldrar har ett svårt och grannlaga arbete. De skall inte bara släppa in en ny familjemedlem i den egna familjen, med alla påfrestningar det kan föra med sig, de skall också medverka till en god och givande kontakt med den biologiska föräldern/föräldrarna och ha kontakt med socialtjänst och skola m.m.

Idag är det är en stor brist på familjer som vill åta sig uppdrag som familjehem, särskilt till tonåringar. Det är bekymmersamt. Många kommuner har svårt att rekrytera i den omfattning som behövs. Samtidigt kan konstateras att pojkar och flickor som nuförtiden placeras i familjehem generellt sett har svårare problem jämfört med tidigare. Familjer som tar emot barnen ställs därför inför större svårigheter än man gjorde för bara 10–15 år sedan. Ibland krävs det att minst en familjehemsförälder vistas hemma på hel- eller deltid för att hjälpa och stödja den unge.

Det är viktigt att skapa förutsättningar för att underlätta rekryteringen av familjehem och att olika typer av familjer kan rekryteras så att den flicka eller pojke som behöver bo i ett familjehem kan komma till ett som är lämpligt med avseende på barnets ursprung, språk eller annan bakgrund och som också finns i närheten av det egna hemmet.

För att öka intresset för att vara familjehemsförälder krävs omfattande information om vad det innebär att vara familjehem. Att göra familjehemsuppdraget mer attraktivt handlar i första hand inte om ökad ekonomisk ersättning utan om att underlätta för familjerna med avlastning och stöd, men om den egna familjens framtid och ekonomi står på spel är det förståeligt om presumtiva familjehemsföräldrar avstår från ett eventuellt uppdrag. Villkoren i olika trygghetssystem är i dag inte utformade efter familjehemsföräldrars förutsättningar. Ett exempel är arbetslöshetsförsäkringen. Missgynnas familjehemsföräldrar i detta avseende finns risken att personers vilja att åta sig sådana uppdrag påverkas.

Riksdagens revisorer har tidigare granskat vården av barn och unga i familjehem och där föreslagit att familjehemsvård skall likställas med förvärvsarbete och därmed också ge samma rättigheter och trygghet som andra arbeten. Jag delar den uppfattningen. Uppdraget som familjehemsförälder måste godkännas som ett arbete med rätt till arbetsrättslig trygghet. Möjlighet till ersättning från a-kassan för familjehemsföräldrar skulle exempelvis vara värdefull.

Utredningen om trygghetssystemen för företagare som ska överväga uppdragstagarnas ställning i arbetslöshetsförsäkringen ska enligt budgetpropositionen 2006/07 omfatta alla som förvärvsarbetar. Om familjehemsföräldras situation och möjligheter inte behandlas i annan ordning är det lämpligt att behandla den i samband med utredningen.

Stockholm den 3 oktober 2007

Magdalena Andersson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om familjehemsföräldrars villkor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.