Vapenamnesti

Motion 2006/07:Ju275 av Luciano Astudillo (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-01
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om genomförandet av en tidsbegränsad amnesti som utformas så att så många vapen som möjligt lämnas in till polisen.

Motivering

Sverige genomförde år 1993 en vapenamnesti. Under tre månader lämnades 17 000 oregistrerade skjutvapen och 15 ton ammunition in till polisen. Genom amnestin minskade antalet illegala vapen i Sverige avsevärt. Resultatet av amnestin uppfattas i allmänhet som mycket gott.

I diskussioner om behovet av en ny vapenamnesti framförs ibland argumentet att 1993 års amnesti var så lyckosam att det inte finns behov av en ytterligare amnesti. På 13 år har mycket hänt både i Sverige och i världen i övrigt. Samhällsutvecklingen är både positiv och negativ. Tillgången till illegala vapen och den ökade organiserade brottsligheten är två exempel på negativa trender.

Sveriges inträde i EU innebar, trots medlemsländernas gemensamma polissamarbete mot vapensmuggling genom Europol, att våra möjligheter att stoppa inflödet av illegala vapen har minskat. I dag är fortfarande de flesta gränsöverskridande polissamarbeten i sin linda. IT-utvecklingen är ett annat exempel på samhällsförändringar som förändrat karaktären på vapensmugglingen. Genom Internet har möjligheterna att bedriva illegal vapenhandel ökat. Det finns också starka samband mellan krig och ökad införsel av illegala vapen. Krigen på Balkan innebar, förutom fruktansvärda övergrepp och lidanden, också att stora mängder vapen kom i omlopp. Smugglingen av vapen från Balkanområdet till Sverige är stor, och de vapen som förs in är av den ”värre” sorten såsom automatkarbiner och enhandsvapen, skriver Rikspolisstyrelsen i sin bedömning av vapenområdet.

Förre justitieministern Thomas Bodström var på gång att föreslå riksdagen att genomföra en tillfällig vapenamnesti. Jag tycker att även den nya regeringen skyndsamt ska förverkliga detta och därmed införa en tidsbegränsad amnesti som utformas så att så många vapen som möjligt lämnas in till polisen. Därför bör de som lämnar in vapnen inte bara, som vid tidigare amnestier, ha möjlighet att vara anonyma, utan det bör också finnas en möjlighet för den som lämnar in ett olagligt vapen att, om vapeninnehavaren så önskar, ansöka om att få vapnet registrerat. Detta system användes i Norge så sent som mellan åren 2003 och 2004 och visade sig vara mycket framgångsrikt. Sammanlagt lämnades 35 724 oregistrerade vapen in.

En invändning som ibland förs fram mot nyttan av vapenamnestier är att ganska få av de vapen som lämnats in tidigare anmälts som stulna eller borttappade och att vapen som finns i kriminella kretsar inte lämnas in. Det kan ligga en del i detta. Men ett minskat antal skjutvapen i omlopp reducerar risken för ”i stunden-brott” som begås av pressade människor i desperata lägen. Dessutom minskar antalet potentiella vapen som kriminella personer kan stjäla.

Stockholm den 22 oktober 2006

Luciano Astudillo (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om genomförandet av en tidsbegränsad amnesti som utformas så att så många vapen som möjligt lämnas in till polisen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.