Till innehåll på sidan

Forskning och utveckling av det sociala kapitalet

Motion 2005/06:Ub445 av Marianne Carlström och Johan Löfstrand (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av forskning och utveckling av det sociala kapitalet.

Motivering

Vår svenska folkrörelsekultur har varit, och är fortfarande i hög grad, en viktig kraft för att få människor att hålla samman och skapa gemenskap både mellan individer och mellan individer och det omgivande samhället. Den sociala ekonomin, som ingår i folkrörelsekulturen, spelar en stor roll genom att denna sektor utgår från individernas behov. Det finns många exempel på företag inom den sociala ekonomin som, genom att utgå från otillfredsställda behov, skapat nya innovativa lösningar.

Det sociala kapitalet kan ökas genom insatser för att skapa samhällsgemenskap och genom att stödja goda sociala miljöer. Det behövs forskning och utveckling av den specifika entreprenörsrollen där man utgår från en modell som tar vara på människors egna möjligheter. Forskning om hur man marknadsför, skapar och bibehåller nätverk och kundrelationer, likaväl som hur man sköter ett ledarskap i ett demokratiskt entreprenörskap är angelägna områden.

En fråga som är angelägen att forska om är hur man finansierar investeringar och kunskapsuppbyggnad för att stärka det sociala kapitalet. Finansieringsmöjligheterna behöver vara flexibla då det handlar om delaktighet för individer och samverkan mellan olika samhällsintressen.

Genom forskning kan vi få fram sociala innovationer som stärker konkurrenskraften och tillväxten i vårt land. Man kan tänka sig en utveckling av modeller, organisationer och anläggningar inom många skilda områden. Det kan exempelvis handla om ekologiska projekt eller utveckling inom nya tjänsteområden.

Genom forskning och utveckling av det sociala kapitalet kan den sociala ekonomin komma att bli en del av vårt framtida samhälles stora framgångar.

Stockholm den 30 september 2005

Marianne Carlström (s)

Johan Löfstrand (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av forskning och utveckling av det sociala kapitalet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.