Tatuering och piercing

Motion 2001/02:So515 av Siw Wittgren-Ahl m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om piercing och tatuering.

Motivering

De senaste åren har piercing och tautering blivit allt vanligare, främst bland ungdomar.

I dag har det blivit en trend bland unga att tatuera sig på ryggslutet. Nu varnar läkare för att tatueringen kan vara farlig när kvinnorna skall föda barn. Vid en ryggbedövning, som är vanligt vid förlossning, finns det risk att tatueringsfärgen kan orsaka en allergisk reaktion som leder till inflammation, ryggsmärtor och i extrema fall förlamning. Då en sådan kroppssmyckning åtminstone vad gäller tatuering är för resten av livet bör mycket unga personer inte tillåtas tatuera sig med mindre än att vårdnadshavaren godkänt behandlingen.

En annan trend som ökar kraftigt är piercing i alla tänkbara kroppsdelar – även i tungan. Vid själva ingreppet är risken att infekteras som störst. Vi har kunnat läsa flera artiklar den sista tiden som beskriver hur tungor ruttnat bort och öron som deformerats kraftigt. Vid en eventuell operation är det viktigt att berätta att man är piercad, då de operationsinstrument man använder sig utav får all metall i kroppen att brinna. Vad gäller piercing som kroppssmyckning är det ett ingrepp med hög risk för allergiska reaktioner och infektioner varför inte heller håltagning på minderåriga skall tillåtas utan sådant medgivande från vårdnadshavaren.

Branschorganisationen Sveriges professionella tatuerare, SPT, förordar en åldersgräns på 18 år för den som vill tatueras. Alla tatuerare är dock inte med i SPT och bland dem som är det efterlevs inte alltid åldersgränsen.

I Socialstyrelsens allmänna råd 1995:3 anges att piercing eller tatuering av minderåriga inte bör ske utan föräldrars medgivande. Det finns dock ingen lagstadgad skyldighet att följa rådet.

Den tillsyn som finns föreskriven vad gäller tatuering och piercingverksamhet är att Socialstyrelsen har tillsynsansvaret vad gäller utrustning bl.a. för smittrening och hygien i samband med behandling. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över lokalerna och övriga hygienfrågor.

Det finns i övrigt inga lagstadgade regler om utbildning eller krav på särskild kompetens eller lämplighet för att utföra tatuering och piercing. Därför finns det i dag tyvärr alldeles för många piercare och tatuerare som steriliserar dåligt och använder fel verktyg. Många oseriösa piercare/tatuerare åker snålskjuts på trenden och försöker tjäna lite extra pengar. Utrustning kan t.ex. köpas mycket enkelt på postorder vilket också sker i stor utsträckning. SPT räknar med att det finns ett stort antal ”hemmatatuerare” i landet, inte minst i Stockholm.

Enligt vår mening bör det inte minst av hälsoskäl vara otillåtet att utföra kroppshåltagning, s.k. piercing, eller tatuering på minderårig utan att godkännande lämnats av dennes vårdnadshavare.

Stockholm den 3 oktober 2001

Siw Wittgren-Ahl (s)

Agneta Brendt (s)

Ulla Wester (s)

Berit Andnor (s)

Carina Ohlsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om piercing och tatuering.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.