Reptiler och farliga spindlar

Motion 2001/02:So312 av Caroline Hagström (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning angående tillstånd för innehav av reptiler m.m.

Motivering

På senare år har diskussionen om regler kring innehav av bl.a. reptiler, framför allt giftiga ormar, varit ganska livlig p.g.a. att antalet reptiler som förts in i landet ökat kraftigt.

Enligt Sveriges Herpetologiska Riksförening, är det inte möjligt att göra någon rimlig uppskattning av antalet reptiler i Sverige i dag, bl.a. beroende på de fria reglerna för införsel, handel och innehav. Detta kan naturligtvis innebära en säkerhetsrisk för den som eventuellt blir biten av en giftorm, eftersom sjukhusen i dagsläget inte vet vilka sorters ormar som finns. En konsekvens av detta är att det är svårt att i förväg veta vilken typ av motgift som kan behövas om någon skulle bli biten.

Det finns även en viktig djurskyddsaspekt när det gäller frågan om att inneha reptiler. Uppskattningsvis finns det i dag mellan 10 000 och 15 000 personer i landet som innehar någon eller flera reptiler. Och flertalet är seriösa och intresserade djurägare. Dessvärre har det den senaste tiden rapporterats om personer som, p.g.a. okunnighet om hur stora dessa från början små söta djur kan bli, när de på annat sätt inte lyckats göra sig av med dem helt enkelt släpper ut dem i naturen. Många av djuren går naturligtvis en mycket plågsam död till mötes och kan dessutom utgöra en fara för allmänheten.

I Sverige krävs för närvarande inget tillstånd för innehav av reptiler. Vissa kommuner har dock i sina lokala ordningsstadgor infört tillståndskrav för giftormar. För att få ha en giftorm i t.ex. Borlänge kommun måste man söka tillstånd hos miljökontoret. Det säger en lokal stadga sedan ungefär ett år tillbaka. Men hittills har ingen anmält sitt innehav eller sökt tillstånd för gift­orm. Ändå finns det enligt uppgift flera giftormar i Borlänge.

I vissa länder förekommer mer eller mindre utförliga restriktioner och i vissa fall förbud mot innehav av reptiler, särskilt giftormar och giftiga spindlar. I t.ex. Norge finns sedan 1970-talet ett förbud mot införsel, försäljning och innehav av reptiler och amfibier m.fl. exotiska djur, medan det i Nederländerna krävs ett särskilt tillstånd av det holländska CITES-kontoret för att inneha, byta och handla med giftiga ormar. Reglerna gäller vissa specificerade arter som t.ex. boa, pyton, leopard- och kattorm samt olika typer av huggorm. Även i Tyskland, Österrike och Storbritannien regleras detta genom olika lagar eller föreskrifter.

Att i sin helhet införa ett förbud mot dessa djurarter eller vissa av dem kan leda till att förekomsten av dessa blir ännu svårare att kontrollera. Därför vore det angeläget att regeringen tillsatte en utredning för att se över vilken typ av tillstånd som bör krävas för att få inneha denna typ av djur.

Stockholm den 26 september 2001

Caroline Hagström (kd)


Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning angående tillstånd för innehav av reptiler m.m.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.