Till innehåll på sidan

Integration i Öresundsregionen

Motion 2001/02:Sk366 av Anders Karlsson och Bengt Silfverstrand (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om integrationen i Öresundsregionen.

Motivering

För att öka region Skånes möjligheter att få del av den utveckling som sker i Europa måste integrationen mellan Sverige och Danmark underlättas. Drygt ett år efter Öresundsbrons invigning kan vi nu med glädje konstatera att bron varit en stor tillgång för att öka arbetskraftens rörlighet i Öresundsregionen. Broförbindelsen har kraftigt ökat möjligheten att kunna bo och arbeta i de båda länderna.

Men det finns andra omständigheter som hindrar arbetskraftens rörlighet. Ett sådant exempel är skattelagstiftningen. Fram till årsskiftet 1996/97 gällde det s.k. gränsgångaravtalet mellan Sverige och Danmark för de människor som var folkbokförda i det ena landet och arbetade i det andra. I enlighet med en bilateral överenskommelse mellan länderna och i överensstämmelse med den allmänna rättsuppfattningen betalades skatt i det land och i den kommun där personen i fråga var folkbokförd. Härigenom fick hemkommunen eller hemlandstinget bidrag till kostnadstäckningen av kommunal service i form av barnomsorg, skola, sjukvård, kollektivtrafik etc., som naturligtvis också omfattar denna kategori invånare. Denna lagstiftning var lättöverskådlig och enkel för medborgarna i de båda länderna att förstå.

Sedan den 1 januari 1997 gäller i stället skatteplikt till det land där man arbetar och följaktligen har sina inkomster. Detta betyder för gränsgångarna att de inte betalar skatt till den kommun där familjen bor och använder sig av samhällets tjänster i form av sjukvård, skola m.m.

I Öresundsregionen är en fortsatt ökad integration mellan länderna en förutsättning för regionens möjligheter att få del av den utveckling som också sker i andra regioner i Europa. Möjligheten att fritt kunna välja arbete, studier, bosättning, rekreation och nöjen har ökat i väsentlig grad sedan Öresundsbrons färdigställande.

Frågan om vi skall lyckas öka integrationen mellan Danmark och Sverige är inte bara en fråga om barriärer. Vi måste också ställa oss frågan: Hur ska en gränsöverskridande Öresundsregion i ett globalt perspektiv kunna framstå som en region där internationell konkurrens och tillväxt har en framtid?

I detta perspektiv synes det angeläget att ompröva den begränsning för integrationen i Öresundsregionen som den genomförda förändringen i gränsgångaravtalet har inneburit. Dessutom medför de nya reglerna djupa orättvisor på lokal nivå, där hemkommuner eller hemlandsting får tillhandahålla kommunala tjänster utan att få del av de skatteinkomster folkbokföringen borde generera.

Stockholm den 27 september 2001

Anders Karlsson (s)

Bengt Silfverstrand (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om integrationen i Öresundsregionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.