Till innehåll på sidan

Sjuklöneperioden i sjukförsäkringen

Motion 2001/02:Sf350 av Lena Sandlin-Hedman och Lars Lilja (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sjuklöneperioden i sjukförsäkringen.

Motivering

Idag ansvarar arbetsgivaren för sjuklön till anställda under de första 14 dagarna av en sjukdomsperiod, s.k. arbetsgivarinträde. Den första dagen av sjukfrånvaron räknas som en karensdag. Om en ny sjukperiod påbörjas inom fem dagar skall den anses som en fortsättning på den tidigare sjukperioden i fråga om karensdag, ersättningens storlek och sjuklöneperiodens längd.

  Regeln om sjuklöneperiod infördes ursprungligen delvis för att tvinga fram rehabiliteringsinsatser från arbetsgivarens sida. Genom att sjukskrivningskostnaderna skulle vara kännbara för arbetsgivaren var tanken att denne skulle få ett ekonomiskt incitament att satsa på arbetsmiljö och företagshälsovård.

  Det går emellertid att på goda grunder ifrågasätta om denna förändring av sjukförsäkringen som arbetsgivarinträdet innebar har fungerat på avsett vis. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet har tvärtom eftersatts sedan sjuklöneperioden infördes 1992. I stället för att vidareutveckla arbetsmiljön finns en uppenbar risk att arbetsgivarna undviker att anställa den som är sjuk ofta eller har ett handikapp av något slag. I stället för att föra arbetsmiljöarbetet framåt har sjuklöneperioden bidragit till en ökad utslagning. Det leder till stora kostnader för samhället och de enskilda individerna.

För små och medelstora företag skulle ett avskaffande av arbetsgivarinträdet i sjukförsäkringen vara en viktig och angelägen förändring. Det vore också intressant att ta reda på i vilken utsträckning arbetsgivarens sjuklöneansvar leder till en tvekan att anställa över huvud taget. Därför är det angeläget att se över på vilket sätt arbetsgivarinträdet har påverkat till exempel anställningarna och det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det kan finnas anledning att pröva om inte en avprivatisering av sjuklöneperioden skulle leda till positiva samhällsekonomiska konsekvenser.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 3 oktober 2001

Lena Sandlin-Hedman (s)

Lars Lilja (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sjuklöneperioden i sjukförsäkringen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.