Till innehåll på sidan

Beredningen av omlokaliseringen av Riksantikvarieämbetet

KU-anmälan 2007/08:42 (050-1614-2007/08) av Hans Wallmark (m)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

Anmälare Hans Wallmark, riksdagsledamot (m)

Datum 2008-02-01

Dnr 050-1614-2007/08

 

KU-anmälan av före detta statsrådet Pagrotsky för bristande beredning inför omlokaliseringen av Riksantikvarieämbetet.

 

Våren 2005 beslutade den förra socialdemokratiska regeringen att omlokalisera myndigheten Riksantikvarieämbetet till Gotland. Syftet var att kompensera Gotlands kommun för den minskning av arbetsplatser inom försvaret som skedde till följd av försvarets ändrade organisation.

 

1 7 kap. 2 § regeringsformen skrivs det att "Vid beredningen av regeringsärenden skall behövliga upplysningar och yttranden inhämtas från berörda myndigheter. I den omfattning som behövs skall tillfälle lämnas sammanslutningar och enskilda att yttra sig." I Sverige har vi haft en lång tradition av att ta in konsekvensberäkningar för alla parter som kan tänkas beröras av beslutet. Så skedde dock inte med Riksantikvarieämbetet utan beslutet fattades med kort varsel utan att en bred utredning hann genomföras. En konsekvensutredning gällande en av Sveriges största myndighetsförflyttningar skulle utföras på knappt tre månader.

I en intervju i Dagens Nyheter 14/2 2005 fick dåvarande kulturministern Leif Pagrotsky frågan kring varför regeringens utredare Jan Bergqvist fått så kort om tid på sig för utreda konsekvenserna för en så stor myndighetsflytt. Kulturminister Pagrotsky svarade då att:

 

"Det var nödvändigt. Regeringen gav utredaren Jan Bergqvist kort om tid. Det är inte Bergqvist som har slarvat. Det var viktigare att det gick snabbt än att det blev vetenskapligt ordentligt."

 

Från Riksantikvarieämbetets sida så varnade man tidigt för att kostnaderna för en flytt till Gotland skulle bli mycket stora och drabba myndighetens verksamhet negativt. De varnade också för att en kunskapsdränering kunde ske då en stor del av deras personal inte kunde flytta med till Gotland. De påpekade också att Riksantikvarieämbetets lokaler just hade renoverats till en kostnad av närmare 100 miljoner.

 

I februari 2007 konstaterade riksantikvarie Ingrid Lilliekvist att Riksantikvarieämbete behövde 50 miljoner kronor extra bara för att klara omställningen och senare också att en majoritet av myndighetens personal inte hade möjlighet att arbeta från Gotland. Utöver detta behövde man också ett utökat anslag på cirka 10 miljoner för att täcka bland annat ökade reskostnader som en direkt konsekvens av flytten.

 

Mot bakgrund av att den förra regeringen och dess kulturminister Leif Pagrotsky inte lät Jan Bergqvists utredning arbeta på ett sådant sätt som en stor fråga förtjänade och inte heller tog i beaktande den sakkunskap som Riksantikvarieämbetet tillhandahöll så bör konstitutionsutskottet granska om den förra regeringen har handlat i enlighet med 7 kap. 2 § regeringsformen.

 

Hans Wallmark

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.