Till innehåll på sidan

Livsmedelsstrategin och gårdsförsäljningen av öl och vin

Interpellation 2014/15:239 av Sten Bergheden (M)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-01-27
Överlämnad
2015-02-02
Anmäld
2015-02-03
Sista svarsdatum
2015-02-16
Svarsdatum
2015-03-10
Besvarad
2015-03-10

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol. Det är varken tillväxtvänligt eller tidsenligt att turister som besöker en vingård eller ett litet bryggeri i Sverige inte kan köpa med sig någon av verksamhetens produkter. De är hänvisade till närmaste systembolag där produkterna möjligen finns, i annat fall får de åka därifrån tomhänta. Runt om i Europa är detta en självklarhet och en naturlig del av landsbygdens näringsliv.

 Det finns flera andra länder som klarar av att kombinera folkhälsoargumentet och ett alkoholmonopol med just gårdsförsäljning. I till exempel Finland fungerar gårdsförsäljning med ett alkoholmonopol utan att strida mot EU-rätten. Varför skulle inte Sverige kunna det? Det är även så att den mängd alkohol som skulle kunna säljas genom gårdsförsäljning är liten, inte minst i jämförelse med de mängder som det svenska detaljhandelsmonopolet erbjuder.

Produktion av lokalt producerat vin och lokalt producerad öl har utvecklats snabbt i Sverige under de senaste åren. Vingårdarna och bryggerierna skapar jobb och tillväxt på landsbygden. De bidrar till att turismen växer. Och de har potential att skapa ännu mer i form av ökad sysselsättning, en blomstrande landsbygd och en växande besöksnäring. Vi måste inse att produktion av lokalt vin och öl är här för att stanna och har en viktig tillväxtpotential.

För att få ett tydligt svar på om gårdsförsäljning skulle strida mot EU-rätten och för att ge landsbygden en utvecklingsmöjlighet så är det min mening att gårdsförsäljning, i ett första steg, bör testas i ett par landskap där det finns en tydlig kombination av jordbruk och turism samt redan existerande vingårdar och bryggerier. Exempel på detta är Skaraborg, Skåne och Öland.

 Detta skulle vara positivt för landsbygdens utveckling, ge fler arbetstillfällen och utveckla mat- och turistlandet Sverige. Dessutom, innan småskaliga svenska alkoholproducenter blir alltför frustrerade och testar vad som är möjligt genom att börja sälja sina produkter ändå, ska EU-domstolen pröva om försäljningen strider mot EU-rätten, eller inte.

Dessvärre verkar regeringen nu ha stängt dörren för gårdsförsäljning. Det är i så fall mycket beklagligt. Och det sker på mindre producenters och landsbygdens bekostnad.

Vad är landsbygdsministerns besked till alla de vingårdar och ölproducenter som finns i landet? Vad är landsbygdsministerns råd till exempel till Qvänum Mat och Malt i Skaraborg som vill kunna börja sälja sina produkter till sina besökare, och därigenom bidra till ökad sysselsättning, tillväxt på landsbygden och utveckling av sina verksamheter?

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till statsrådet Sven-Erik Bucht:

Som ytterst ansvarig för landsbygdens utveckling, avser statsrådet över huvud taget att göra någonting för att underlätta för landsbygdsföretag som vill bedriva gårdsförsäljning av lokalt producerad alkohol i Sverige?

Kommer gårdsförsäljning av öl och vin att finnas med i den livsmedelsstrategi som statsrådet tänker genomföra?

Debatt

(12 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 73 Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Fru talman! Sten Bergheden har frågat om regeringen avser att göra någonting för att underlätta för landsbygdsföretag som vill bedriva gårdsförsäljning av lokalt producerad alkohol i Sverige och om gårdsförsäljning av öl och vin kommer att finnas med i den livsmedelsstrategi som statsrådet tänker genomföra.

Interpellationen har överlämnats till mig.

När det gäller gårdsförsäljning av alkoholdrycker har regeringen beslutat att inte gå vidare med de förslag som lämnades av Utredningen om vissa alkoholfrågor (SOU 2010:98).

Däremot är lokalt producerade och småskaliga drycker möjliga att beställa till valfri butik i hela landet via Systembolagets webb eller i butik. Det innebär att ca 600 lokalt producerade drycker från nästan 100 olika producenter är tillgängliga för kunder i hela landet.

Systembolaget har även lanserat en mobilapplikation med vilken det är möjligt att söka efter närmaste butik eller ombud och bland annat få information om öppettider.

Systembolaget har även förbättrat sina rådgivningsmöjligheter genom att utöka utbildningen för Systembolagets personal till att även omfatta de lokalt producerade dryckerna.

Ett aktivt landsbygdsföretagande är av betydelse för hela Sveriges tillväxt. Framtagandet av en svensk livsmedelsstrategi är en viktig del i arbetet för att främja företagandet inom hela livsmedelskedjan, inte minst för aktörerna på landsbygden. Arbetet med livsmedelsstrategin har påbörjats. Regeringens ambition är att strategin ska omfatta hela värdekedjan, från primärproduktion till konsument. Regeringen avser att få till stånd en långsiktig och väl förankrad strategi som överlever såväl riksdagsval som koalitioner.


Anf. 80 Åsa Coenraads (M)

Fru talman! Folkhälsoministern säger här i debatten att han tycker att det är ointressant att diskutera svenska mervärden, och han tycker att det är ointressant att diskutera svenska arbetstillfällen. Det är ytterst tragiskt eftersom det är arbetstillfällen som debatten handlar om.

Arbetstillfällen är också vad mycket av valrörelsen handlade om när ministern och hans partikamrater kom till makten. De kom till makten tillsammans med ett annat parti och kallar sig för samarbetsregering. Den här debatten får mig att tro att det kanske inte är ett sådant gott samarbete i regeringen, trots allt, eftersom man får lite olika budskap från olika ministrar.

I det här fallet tycker jag mig ana två olika ståndpunkter från två ministrar från samma parti. Landsbygdsministern säger å ena sidan att svensk livsmedelsexport ska ökas, att svenska mervärden ska värnas och att svenska arbetstillfällen på landsbygden ska värnas. Å andra sidan säger folkhälsoministern, genom att stänga dörren för ökade svenska mervärden med hjälp av gårdsförsäljning, att detta inte alls ska ske.

Den region jag kommer från i Västmanland är också den region som folkhälsoministern kommer från. I den här regionen finns inte så många vinproducenter, men det finns många mikrobryggerier av öl. Den här debatten ger ett tråkigt besked för alla de entusiaster som finns i vår region som nu inte får ökade mervärden i form av fler arbetstillfällen och inte kan bidra till mer kunskap om alkoholens påverkan på människor och på sätt förebygga folkhälsoproblem.

Kommer ministern att arbeta för eller emot ökade mervärden i livsmedelsstrategin?


Anf. 81 Jan R Andersson (M)

Fru talman! Jag kunde inte riktigt hålla mig. Jag har suttit här och följt två debatter, och vi får ett tydligt intryck av att statsrådet Wikström anser att det viktigaste skälet till att inte införa gårdsförsäljning är hotet från EU, det vill säga att EU:s domstolar ska lägga sig i och försöka förstöra vår svenska alkoholpolitik.

Ofta när EU används som ett retoriskt argument i en debatt handlar det om en bakdörr eller något främmande långt bort som bestämmer över oss. Jag får snarare intrycket att en expertutredning har gett stöd för att det finns en möjlighet att införa gårdsförsäljning.

Finland har haft gårdsförsäljning i 20 år, och där har man varit så fräck att man faktiskt har vågat. Det har gått 20 år med gårdsförsäljning i Finland utan att EU-domstolen har lagt sig i, utan att kommissionen, efter viss kommunikation, har haft några synpunkter. Är det verkligen EU som är problemet? Är det EU som gör det så svårt för oss att behålla ett statligt alkoholmonopol när andra länder har lyckats göra det? Nej, fru talman, jag tror inte att det är vad det handlar om. Jag tror inte att det är fråga om lagstiftningen i Sverige eller i EU, utan jag tror att det handlar om politiken.

Man vill inte. Man lyssnar på fel personer. Man lyssnar på nykterhetsrörelsen, som tycker att varje centiliter såld alkohol är en centiliter för mycket. I stället borde man lyssna mer på folket. Lyssna på de människor som försöker utveckla vår landsbygd. Lyssna på de hundratals vingårdsägare som finns i Sverige som kämpar för att skapa någon form av lönsamhet.

Jag kan också garantera statsrådet Wikström att de vinodlare som i dag försöker sälja sina produkter är duktiga på de administrativa åtgärder som finns i den omfattande regleringen. Jag har pratat med en vinodlare på Öland som säger att de kommunicerar med ungefär 20 myndigheter, och de gör detta på ett bra sätt. Om något i kedjan av myndigheter klickar går det inte att fortsätta att producera vin.

Fru talman! Jag avslutar min del i debatten med att säga att om man vill så går det, men jag tror inte att man vill.


Anf. 82 Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Fru talman! Inläggen från de moderata riksdagsledamöterna ger intrycket att inte bara den svenska landsbygden utan också hela det svenska näringslivet står och faller med möjligheten till gårdsförsäljning. Om det är sant lämnar åtta år med en borgerlig regering ett mycket dåligt betyg efter sig.

Tack och lov har det inte gått så illa med Sverige, men det har gått illa nog. Från att ha tagit över 2006 med löftet att sänka arbetslösheten lämnade den moderatstyrda regeringen efter sig en arbetslöshet som var högre än vid tillträdet åtta år tidigare. Trots att man gav löften om att underlätta för småföretagare lämnade man efter sig ett facit där många småföretagare upplever att krånglet har ökat. Trots att man lovade att skapa nya möjligheter har vi snarare sett ett land som inte riktigt håller ihop, där stad och landsbygd ställs mot varandra. Det är ett mycket dåligt betyg för den tidigare moderatstyrda regeringen, om än inte så dåligt att näringslivets och landsbygdens väl och ve står och faller med förslaget om gårdsförsäljning.

Gårdsförsäljning handlar i första hand om folkhälsopolitik. Det handlar om våra möjligheter att värna det svenska detaljhandelsmonopolet, som i sig är en grundbult i den svenska alkoholpolitiken. Jag är inte beredd att experimentera med detta detaljhandelsmonopol, och jag är inte beredd att öppna dörren för gårdsförsäljning ens i försöksverksamhet eftersom jag tror att risken för att vi får en dom mot oss i EU-domstolen är mycket stor.

Det är en annan bedömning än den som utredaren gjorde, men det här är ett område där olika bedömningar är möjliga att göra eftersom EU-rätten är snårig och eftersom vi vet att EU-domstolens beslut kan vara svåra att förutse.

Jag tycker inte att det är som Åsa Coenraads påstod i sitt inlägg - att det finns en diskrepans mellan de uttalanden som jag har gjort och de uttalanden som Sven-Erik Bucht har gjort.

Sven-Erik Bucht har talat om villkoren för företag på den svenska landsbygden. Han har talat om att alkoholhaltiga drycker kan spela en roll i detta och att vi också kan ha export av dessa. Han har däremot inte talat om att tillåta gårdsförsäljning enligt utredningens förslag, och det är just det förslaget som jag har stängt dörren för.

Jag tror att det finns många möjligheter inom ramen för en ny livsmedelsstrategi men också inom ramen för regeringens övriga landsbygds- och näringspolitik - för att inte tala om utbildningspolitik, välfärdspolitik och i stort sett alla områden - att utveckla den svenska landsbygden. Vi kan se till att skapa förutsättningar för jobb. Vi kan se till att man kan bo och leva på landsbygden och att man har tillgång till kommunikationer, till utbildning och till andra former av välfärdstjänster, kultur med mera.

Men jag tror inte att lösningen ligger i att tillåta gårdsförsäljning, i hur liten skala det än skulle ske. Risken är alldeles för stor att vi hotar det svenska alkoholmonopolet, att vi hotar en grundbult i folkhälsopolitiken.


Anf. 83 Sten Bergheden (M)

Fru talman! Jag har inte fått ett konkret svar på om ministern vill eller inte, men jag har förstått rätt tydligt att det finns en väldigt stark ovilja att försöka gå vidare med detta.

Det som är mest betungande i denna diskussion, fru talman, är att viljan inte finns. Man vågar inte ens fråga EU om man skulle få göra detta, för man är rädd att EU då skulle dra in hela systemmonopolet i Sverige.

Detta samtidigt som Systembolaget inför det ena efter det andra som underlättar för att få ut alkohol. Man har hemkörning - man kör hem till folk om det behövs - och appar i telefonen och annat för att nå ut. Jag tycker att det är bra att Systembolaget har jobbat så.

Gårdsförsäljning däremot är det helt stängt för.

Ministern har inte heller talat om hur vi ska underlätta för att få fler jobb ute på landsbygden. Inte ett ord har han sagt. Jag hade kanske inte heller väntat mig det, med tanke på att Bucht lämnade över den frågan till statsrådet här. Men man kan ju visa lite vilja för att landsbygden också ska kunna leva.

Vi har fått svaret att detta inte ingår i livsmedelsstrategin. Däremot vill ministern att man ska kunna bo och leva på landsbygden - det är viktigt.

Finland har infört en sänkning av skatten på alkohol för att ytterligare stimulera gårdsförsäljning - eller man är på väg med ett sådant förslag - eftersom man ser att det ger jobb.

Vi däremot har fått svar här att de satsningar som kommer att ske på landsbygden är nya lastbilsskatter, drivmedelsskatter, handelsgödselskatter, stängda flygplatser och flygskatter så att inte turismen kommer hit till landet. Detta kommer inte att utveckla landsbygden.

Man hade hoppats att ministrarna - både statsrådet här i dag och Bucht - åtminstone hade insett att detta är en utvecklingspotential som vi borde ta vara på i Sverige. Men ministern säger nej till detta.


Anf. 84 Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Fru talman! Jag får passa på att tacka för en rolig debatt. Jag ser fram emot ytterligare debatter här i kammaren, särskilt om folkhälsopolitiken eftersom den är oerhört viktig i Sverige. Vi ligger långt framme även om vi naturligtvis skulle kunna göra mycket mer.

Sten Bergheden ställde några frågor om Systembolaget. Jag tycker att det är värt att beröra dem även i det här sammanhanget.

Sten Bergheden talar om att Systembolaget på olika sätt underlättar för konsumenter av alkoholhaltiga drycker.

Den konstruktion som vi har valt på den svenska alkoholpolitikens område handlar om att vi har ett detaljhandelsmonopol, en skattepolitik och ett förebyggande arbete. Det har i sin tur varit en historisk kompromiss. Vi ville inte gå i riktningen att förbjuda alkohol, stänga våra gränser eller liknande.

Sten Bergheden har anfört i tidigare inlägg att det enda alternativet vore att stänga Öresundsbron eller återinföra motboken. Det tror inte jag är nödvändigt. Men det är bara under förutsättningen att vi kan behålla den fina kompromiss som skapades för snart hundra år sedan kring ett detaljhandelsmonopol som håller väldigt hög kvalitet, som kunderna är oerhört nöjda med, som tillgodoser behovet att köpa alkoholhaltiga drycker men som samtidigt verkar förebyggande i det att man minskar alkoholkonsumtionen totalt och därmed alkoholskadorna.

Jag ser fram emot en debatt om hur vi utvecklar den här politiken - inte om hur vi avvecklar den, vilket det finns risk för ifall vi börjar experimentera och får EU-domstolen emot oss.

Jag har inte berört landsbygdspolitiken, säger Sten Bergheden. Det är ett område för Sven-Erik Bucht. Jag är helt övertygad om att ni kommer att ha många stora debatter om det framöver.

Överläggningen var härmed avslutad.


Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.