Utrikesministerns oväld

Interpellation 2006/07:242 av Hultqvist, Peter (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-22
Anmäld
2007-01-23
Besvarad
2007-01-30
Sista svarsdatum
2007-02-12

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 22 januari

Interpellation

2006/07:242 Utrikesministerns oväld

av Peter Hultqvist (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sudan är ett land som under de senaste 50 åren hårt har härjats av krig och förödelse. Trots ett fredsavtal i januari 2005 fortsatte stridigheterna i den västra landsändan Darfur. Cirka tre miljoner människor är berörda av konflikten. Antalet döda kan räknas i hundratusental. Krig, svält och andra typer av umbäranden är orsaken.

Den förre svenske utrikesministern Jan Eliasson har nu av FN:s generalsekreterare Kofi Annan utsetts till särskilt FN-sändebud i Sudan. Syftet är att han ska förstärka den FN-delegation som arbetar för att få ett slut på våldet i området. Eliassons kompetens som medlare och erfaren diplomat är omvittnad.

Samtidigt äger Sveriges nuvarande utrikesminister Carl Bildt 6 000 aktier i Lundin Petroleum. De motsvarar ett värde av cirka en halv miljon kronor. Lundin Petroleum har ett mångårigt engagemang i Sudan. Formerna för oljeutvinningen i landet har hårt kritiserats av bland annat Human Rights Watch. I bland annat en rapport på 754 sidor från 2003, ”Sudan Oil, and Human Rights”, pekas på graverande samband mellan exploatering av naturresurserna och övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Jeane Rone, en av de ansvariga för rapporten, kommenterade bland annat så här:

”The Sudanese government has used the oil money conducting scorched-earth campaigns to drive hundreds of thousands of farmers of pastoralists from their homes atop of the oil fields”.

Genom att olja från Afrika fått allt större betydelse har händelserna i Sudan fått stor internationell uppmärksamhet. Bakgrunden är dels den oroliga situationen i Mellanöstern, dels Kinas och Indiens allt större intresse för olja.

Att exploatera olja i Sudan innebär i praktiken att stöd krävs från Sudans armé samt dess hjälptrupper. Brutaliteten i sådana aktioner är omvittnad. Oljan ger dessutom den sudanesiska regimen stora inkomster. Dessa kan användas för att rusta den armé som oljebolagen har hjälp av. Bland dessa finns Lundin Petroleum.

Medan förre utrikesministern Jan Eliasson verkar som FN:s sändebud i Sudan har nuvarande utrikesministern Carl Bildt direkt ekonomiska intressen i ett bolag som tjänar oljepengar i spåren av konflikten. Situationen blir inte precis bättre av att Bildt verkat som både styrelseledamot och rådgivare inom Lundin Petroleums bolagssfär. Sådana samband är definitivt inte bra. Dels skadar det Sveriges trovärdighet, dels bidrar det till att ovälden och ”säkerhetsavstånden” i rollen som utrikesminister starkt kan ifrågasätts.

Mina frågor till statsrådet är:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att avveckla sitt aktieägande i Lundin Petroleum?

Om nej, på vilket sätt avser ministern att verka för att ovälden och ”säkerhetsavstånden” i rollen som utrikesminister inte ska kunna ifrågasättas?

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.