Tullverket

Interpellation 2009/10:419 av Rådström, Britta (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-21
Anmäld
2010-05-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2010-06-03
Sista svarsdatum
2010-06-04
Besvarad
2010-06-28

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 21 maj

Interpellation

2009/10:419 Tullverket

av Britta Rådström (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Tullverket är ett av våra äldsta ämbetsverk, grundat 1636, och det har en stark folklig förankring. Att det finns en myndighet som bevakar våra gränser och skyddar oss mot ett inflöde av illegala varor som narkotika och oönskade saker som vapen har ett starkt stöd bland allmänheten.

Utöver att kontrollera flödet av varor in och ut ur Sverige bidrar tullen till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Tullverket förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd.

Varje år passerar 75 miljoner resenärer, fartyg, containrar och fordon Sveriges gränser. Det är i detta enorma flöde av varor och människor som Tullverket ska utföra sina arbetsuppgifter. Det operativa arbetet bedrivs inom två kärnverksamheter: effektiv handel och brottsbekämpning.

Tullverksamhet handlar både om analys och om mer handfasta praktiska och rutinmässiga kontroller. Brottsbekämpningen bedrivs dels via kontrollerna vid gränserna, dels via underrättelseverksamhet.

Tullverket är effektivt, beslagen av illegala varor har under senare tid ökat. Att Tullverket gör fler beslag innebär inte automatiskt att allt är frid och fröjd. Ökade beslag kan också bero på ökat inflöde och en allmän känsla inom tullen tycks vara att gränsskyddet blivit alltför grovmaskigt. Mycket tas i beslag men än mer rullar igenom, inte minst via Öresundsbron och hamnar i Sydsverige.

Våren 2008 hade vi i och utanför riksdagen en omfattande debatt om resurs- och personalsituationen inom Tullverket. Det fanns förslag på direkta nedläggningar och nedskärningar av tullverksamheten vid en rad hamnar, flygplatser och orter. Norrland hotades att bli en ”tullfri” zon. Tullverket beviljades en ramhöjning på 50 miljoner och tulledningen övergav sina mer drastiska omstruktureringsidéer.

Det finns anledning att nu se över vad som hänt. Tullverket har genomfört relativt omfattande förtidspensioneringar och åldersstrukturen talar för fortsatta höga avgångar av erfarna tullare.

Det finns en oro bland personalen för att det av tulledningen övergivna ”kostymförslaget” från 2008 ändå lever vidare och i en mening genomförs stegvis via den utglesning av personalen som sker. På viktiga tullstationer har man svårt att klara en dygnetruntbemanning och det finns hål i de brottsbekämpningsgrupper som i sin grundbemanning ska vara tio personer.

Mina frågor till finansministern är:

Avser finansministern att utvärdera det svenska gränsskyddets effektivitet och hur pass effektiva beslagen av illegala varor är?

Hur avser finansministern att kvalitetssäkra tullverksamheten mot bakgrund av de stora pensionsavgångar som skett och sker framöver samt den allmänna minskning av personalen som skett?

Debatt

(6 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2009/10:419, Tullverket

Interpellationsdebatt 2009/10:419

Webb-tv: Tullverket

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 37 Anders Borg (M)
Herr talman! Britta Rådström har frågat mig om jag avser att utvärdera det svenska gränsskyddets effektivitet och hur pass effektivt beslagen av illegala varor är. Britta Rådström har också frågat mig om jag avser att kvalitetssäkra tullverksamheten mot bakgrund av de stora pensionsavgångar som skett och sker framöver och den allmänna minskning av personalen som skett. En utvärdering av det svenska gränsskyddets effektivitet är ingen enkel uppgift. Det ligger i sakens natur att en sådan utvärdering aldrig kan bli särskilt exakt. Inriktningen på Tullverkets verksamhet enligt instruktion och regleringsbrev ligger fast, och Tullverket uppfyller de mål som riksdag och regering bestämt. Tullverket bedriver verksamhet över hela landet med en tonvikt på södra Sverige. Tullverket kan inte finnas på plats dygnet runt vid samtliga gränsövergångar. Tullverket ska i stället befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Underrättelseinformation och riskanalys är viktiga verktyg i det arbetet. Tullverket har därför inrättat en nationell enhet som ansvarar för allt operativt kontrollarbete och riskanalys. Frågan om mer resurser till Tullverket för att myndigheten ska kunna anställa fler personer hanteras inom ramen för den ordinarie budgetprocessen. Jag vill inte föregripa det arbetet. Då Britta Rådström, som framställt interpellationen, anmält att hon var förhindrad att närvara vid sammanträdet medgav talmannen att Lars Johansson i stället fick delta i överläggningen.

Anf. 38 Lars Johansson (S)
Herr talman! Jag tackar för svaret även om frågorna handlade om de stora pensionsavgångarna inom Tullverket. Britta Rådström som är från Skellefteå hade tyvärr inte möjlighet att ta denna interpellationsdebatt, men i olika delar av Norrland är man orolig över de neddragningar som Tullverket har genomfört i samband med att antalet anställda reducerats. Genomsnittsåldern på de anställda inom Tullverket ökar hela tiden, och man är inne i ett stort generationsskifte. Har man inte möjlighet att bygga upp kompetensen bland de anställda som blir kvar och framför allt rekrytera nya människor till Tullverket tappar man på sikt kompetens. Då är vi oroliga för att vi hamnar i ett läge där Tullverket inte kan klara sitt uppdrag fullt ut. Det är av nationellt intresse att vi har ett tullverk som har spetskompetens och kan finnas överallt där man behöver finnas. Man kan inte vara vid varje gränsstation varje timme av dygnet, men man måste kunna förhindra olika former av smuggel och illegal införsel av diverse varor som vi vet förekommer i landet. Därför är det viktigt att vi bibehåller och utvecklar kompetensen. För ett par år sedan hade vi en debatt här i riksdagen som handlade om att skjuta till 50 miljoner kronor till Tullverket. Finansministern gav med sig efter en omfattande debatt, och det blev ett tillskott på 50 miljoner den gången för att tillse att Tullverket skulle klara sina besparingsbeting lite lättare. I nuvarande situation måste finansministern kunna ange en färdriktning för Tullverket. Hur ska det gå för det goda samarbetet mellan polisen, Tullverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten när det gäller ekonomisk brottslighet och möjligheterna att komma åt diverse ligor som på olika sluga sätt försöker ta in varor till Sverige på illegal väg? För att komma åt detta krävs det att dessa olika statliga myndigheter kan samverka och upprätthålla en hög kompetens. I annat fall fungerar inte samarbetet på ett bra sätt. Detta är bakgrunden till Britta Rådströms interpellation.

Anf. 39 Gunnar Andrén (Fp)
Herr talman! Jag tackar den frånvarande Britta Rådström för interpellationen och statsrådet för svaret. Nästan åtta år i skatteutskottet har fört mig till i stort sett alla tullstationer i Sverige och dessutom till många utomlands. Min slutsats av detta är att vi har ett mycket bra tullsystem i Sverige, inte minst tack vare att våra tulltjänstemän inte är korrupta. Korrupta tulltjänstemän är ett jättelikt problem i all tullverksamhet utanför Norden och norra Europa. Många drar personlig nytta av tullverksamheten. Den debatt vi hade för ett par år sedan med bland andra statsrådet om den så kallade Kostymgruppens förslag - ett internt förslag inom Tullverket - gjorde att vi fick upp ögonen för vikten av Tullverket. Tullverket låter kanske inte särskilt roligt, men det har viktiga uppgifter. En är effektiv handel, det vill säga att ta in pengar till finansministern. Det är något vi sällan har debatt om. Vad har vi Tullverket i övrigt till? Jo, det är viktigt med ett bra tullverk för att försvara våra unga mot social misär och förhindra att det kommer in narkotika. Det är Tullverkets viktigaste uppgift, och den är social. Många familjer här i landet ska vara tacksamma mot Tullverket för att det gör så stora beslag och för att vi har en sådan effektiv tullverksamhet. Hur effektiv är tullen? Det avspeglar sig framför allt i priset på olika narkotikaprodukter på bland annat Sergels torg i Stockholm och Järntorget i Göteborg. Man kan konstatera att det alltid finns utrymme för ökade insatser mot detta. I den här sista debatten om Tullverket den här mandatperioden vill jag säga att jag tycker att det som Tullverket har uträttat är väldigt bra. Jag skulle dock vilja se att den underrättelseinformation och riskanalys som statsrådet talar om utvecklas till mer samarbete med andra myndigheter - inte minst för Skatteverket skulle det vara viktigt. Det handlar mycket om att bekämpa de underliggande ekonomiska drivkrafterna; det handlar om stora ekonomiska vinster. Man måste se till att både Tullverket och Skatteverket får befogenheter att ingripa. Det kan gälla sådant som legitimationskontroll. Det finns ytterligare ett område där man kan vara fundersam på om man har tillräckliga befogenheter. Det gäller den omfattande illegala utförseln från vårt land av bilar, båtmotorer och andra kapitalvaror. Jag uppfattar att Tullverket inte har resurser, och kanske inte heller befogenheter, för att ta itu med det. Är lösningen mer personal? Mer personal kan vara en lösning, men försäkringsbolagen har också ett stort ansvar att se till att det inte betalas ut pengar i onödan för den här typen av utförsel som måste betecknas som stölder. Där finns det åtskilligt att göra från statsmaktens sida.

Anf. 40 Anders Borg (M)
Fru talman! Jag vill börja med att välkomna Britta Rådströms interpellation och Lars Johanssons och Gunnar Andréns deltagande i debatten. Tullfrågan är viktig. Jag förstår att Lars Johansson med sin göteborgska bakgrund och många år i skatteutskottet - precis som Gunnar Andrén - är engagerad i dessa frågor. Det låter trist när vi talar om att tullen ska svara för effektiv handel. Vad vi i praktiken talar om är ju det svenska välståndet, byggt på frihandel, sjöfart och utbyte med omvärlden. Det är naturligtvis helt avgörande att vi har ett bra och effektivt tullverk som gör att detta löper på utan friktion och störningar. Tullen har en minst lika viktig roll när det gäller införsel av illegala varor. Tobak förs in i stora kvantiteter. I det ligger en folkhälsoproblematik. Alkohol och narkotika, två av de främsta sociala gisslen i vårt samhälle, ska naturligtvis också bekämpas via Tullverket. Stor införsel av alkohol och narkotika är av djupt problematisk natur. Det är ett socialt problem, men det finns också en grov organiserad brottslighet i Sverige som vi försöker bekämpa på alla sätt genom förstärkt myndighetssamverkan, något som Gunnar Andrén också framhöll. När man som Lars Johansson och jag kommer från hamnstäder vet man att det i hamnar - hur viktiga de än är för vår handel - finns en införsel som är en annan än den man önskar. Det är klart att man behöver ett bra tullsystem. Det är ingen som helst tvekan om det. Det är väl uttryckt i det som Lars Johansson säger, att man inte alltid kan vara där men att man måste vara det så ofta och med sådan effektivitet att man hindrar införseln. Man är självklart beroende av spetskompetens och närvaro. Det måste vara utgångspunkten för hur man organiserar ett tullverk och hur vi ser på de frågorna. Vi har haft en bra debatt om de här frågorna under mandatperioden. Vi hade diskussionen om Kostymgruppen, det kanske är ett något märkligt namn. Det landade i ett resurstillskott. Vi måste naturligtvis fortsätta diskussionerna om Tullverkets roll och bemanning. När vi nu tittar på vad som har hänt med de tillskott som gjordes och omstruktureringen i Tullverket ser vi att det handlar om mycket få uppsägningar. När vi blickar framåt måste vi säkerställa att Tullverket kan fullgöra sina breda uppgifter när det gäller frihandeln, den grova organiserade brottsligheten och de viktiga socialpolitiska bimålen för tobak och alkohol. Ett bra tullverk måste naturligtvis ha resurser för det. I alla diskussioner om budgetmedel måste, som Lars Johansson och Gunnar Andrén vet, alla angelägna myndigheter ställas mot varandra och alla angelägna behov vägas av. Vi har bekymmer på alla områden vi kan överblicka. Statistiken från SCB darrar till ibland. Skatteverket har bekymmer med sina resurser. Försäkringskassan har dragits med underskott. En hel del andra viktiga och centrala myndigheter måste prövas och vägas. Det ska naturligtvis göras i god ordning. Låt mig än en gång understryka att jag välkomnar denna diskussion.

Anf. 41 Lars Johansson (S)
Fru talman! Jag ska inte göra den här debatten alltför lång. Jag noterar att finansministern och vi i sak är överens om att man måste se till att Tullverket kommer att bibehålla sin spetskompetens. Jag kan inse att man inte i en interpellationsdebatt kan tala om att man vill stärka Tullverket med x miljoner kronor. Däremot tror jag att det är centralt att man ser att kompetensen måste stärkas och att man måste få möjlighet att göra nyanställningar. Samtidigt ska de som nyanställs få med sig den kompetens som finns i det nuvarande Tullverket. Det är viktigt att det görs i tid. Det är det centrala i den interpellation som Britta Rådström har lämnat. Jag hoppas att det inte blir samma utveckling med Tullverket som det var med Skatteverket. Den tidigare statssekreteraren kom till Skatteverket och noterade: Oj, var det så illa med Skatteverkets ekonomi? Han kom omedelbart till Finansdepartementet med ganska rejäla anspråk på tillskott för att klara verksamheten. Jag vill uppmana finansministern att göra en mer noggrann granskning och bedömning av Tullverkets ekonomiska situation och framför allt frågan om hur man ska se till att man bygger upp kompetensen på ett bra sätt.

Anf. 42 Anders Borg (M)
Fru talman! Vi har en politisk demokrati för att ta fram skiljelinjer mellan de politiska partierna. Det ska sedan vara avgörande i valen. Men vi ska inte sticka under stol med att det i många frågor finns gemensamma intressen för ledamöterna i Sveriges riksdag. Jag tycker att det är bra om man kan se på ett antal tunga och mer centrala ämbetsverk och myndigheter på det sättet. Det finns ingen anledning att blåsa upp skiljelinjer innan vi vet att de finns. Jag är övertygad om att Lars Johansson och Socialdemokraterna är angelägna om att vi ska ha ett väl fungerande och effektivt tullverk. Jag är också övertygad om att Lars Johansson gör samma bedömning av mina och Gunnar Andréns utgångspunkter. Därför ska inte heller jag förlänga debatten. Vi återkommer till frågan om resurser. Jag föreställer mig att Lars Johansson och jag kommer att ha förmånen att diskutera den frågan vidare i olika sammanhang. Jag tackar Britta Rådström och Lars Johansson och även Gunnar Andrén för den här debatten.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.