Till innehåll på sidan

Statliga bolags förvärv och riksdagens inflytande

Interpellation 2005/06:370 av Pålsson, Anne-Marie (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-28
Anmäld
2006-04-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2006-05-09
Sista svarsdatum
2006-05-12
Besvarad
2006-06-08

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 28 april

Interpellation 2005/06:370 av Anne-Marie Pålsson (m) till näringsminister Thomas Östros (s)

Statliga bolags förvärv och riksdagens inflytande

Det statliga bolaget Posten AB har, för att stärka sin internationella konkurrenskraft, lagt ett bud på det börsnoterade bolaget Strålfors AB. Budet är omfattande och uppgår totalt till ca 2 miljarder kronor.

Posten är ett statligt bolag och ägs därför gemensamt av de svenska medborgarna. Enligt regeringsformen (9 kap. 9 §) är det riksdagens uppgift att besluta hur statens egendom ska förvaltas. Riksdagen har emellertid inte beretts möjlighet att yttra sig om budet. Insynen i affären har begränsats till Näringsdepartementet via ägarförvaltningens representant i bolagets styrelse.

Postens förvärv @ i det fall det fullföljs @ innebär också en väsentlig förändring i Postens verksamhetsinriktning @ internationell expansion.

Budet innehåller vidare en premie på ca 30@35 %, vilket i kronor räknat motsvarar ca 600 miljoner. Merparten av detta, eller ca 400 miljoner kronor, tillfaller Strålfors huvudägare familjen Parkander. Premien betyder att Posten är villig att betala ett pris som överstiger det pris som marknaden (eller alla andra investerare) är villig att betala.

Hur stora måste förvärven vara, hur stor förändring av bolagets verksamhet och vilka omständigheter i övrigt måste råda för att det ska vara motiverat att låta riksdagen @ representanterna för de statliga bolagens yttersta ägare @ vara med i beslutet?

Min fråga till näringsminister Östros är därför när och under vilka omständigheter han avser att låta riksdagen ge sin syn på de förvärv som statliga bolag gör.

Debatt

(1 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2005/06:370, Statliga bolags förvärv och riksdagens inflytande

Interpellationsdebatt 2005/06:370

Webb-tv: Statliga bolags förvärv och riksdagens inflytande

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 87 Thomas Östros (S)
Herr talman! Jag är lite förvånad över att Marie Wahlgren har svårt att se logik här. Jag sade just att det här miljömålet har vi precis antagit. Det är antaget av riksdagen i år. Vi har precis börjat jobba med ett antal av de här verktygen. Då är det alldeles för tidigt att dra slutsatsen att de inte är användbara. Vad jag säger är också att de verktyg vi har använt under ett antal år - det har vi gjort under miljömål som Levande skogar, Hav i balans, levande kust och skärgård, där vi har program för att skydda arter - visar sig vara oerhört framgångsrika. Vi har vänt utvecklingen för ett stort antal arter i Sverige. Jag tycker att vi nu ska fortsätta att arbeta med de nya verktyg vi har utvecklat, till exempel landskapsstrategierna, och ge dem en chans innan vi dömer ut dem och säger att vi behöver ytterligare redskap. Det tycker jag är ett klokt sätt att arbeta.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.