hyressättningen i Akademiska Hus

Interpellation 2001/02:242 av Enochson, Annelie (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-06
Anmäld
2002-02-12
Besvarad
2002-03-08

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 6 februari

Interpellation 2001/02:242

av Annelie Enochson (kd) till finansminister Bosse Ringholm om hyressättningen i Akademiska Hus

Med fastighetsreformen 1993 tillkom nya riktlinjer för statens fastighetsförvaltning, som innebar ett åtskiljande av ägandet, förvaltandet och brukandet av statens lokaler. Akademiska Hus AB fick, som statligt bolag, uppgiften att uppföra och hyra ut utbildnings- och forskningsmiljöer till universitet och högskolor.

I proposition 1991/92:44 angavs att det bestånd av fastigheter som skulle överföras till Akademiska Hus kunde bestå av såväl placeringsfastigheter, dvs. vanliga kontorsfastigheter, som s.k. ändamålsfastigheter, dvs. byggnader som har liten alternativ användning. Dessa fastigheter har skräddarsytts för sitt ändamål, varför hyresgästen inte har några möjligheter att skaffa lämpliga alternativa lokaler. När det gäller ändamålsfastigheter ska Akademiska Hus inte använda en marknadsanpassad hyressättning, utan avkastningen av dessa fastigheter ska täcka kapitalkostnaderna under en byggnads livslängd, vartill kommer skälig avkastning på eget kapital, dvs. en självkostnadshyra.

Det har riktats kritik mot reformen om otydliga ägardirektiv och spelregler som försvårar förhandlingar mellan hyresvärdar och hyresgäster. Därför ställde riksdagen 1997 upp ett antal särskilda villkor för de bolag och verk som förvaltar statens ändamålsfastigheter. Bl.a. ska förvaltningsplaner upprättas tillsammans med hyresgästen samt en god insyn i förvaltningen och öppen redovisning av förvaltningskostnaderna ges till hyresgästen. Vidare uttalade riksdagen att självkostnadshyra är en naturlig utgångspunkt när hyresgästen har begränsade alternativ.

Riksdagens revisorer har i en nyligen lagd rapport (2001/02:RR12) granskat hur regeringen levt upp till riksdagens särskilda villkor. Där framkom att Akademiska Hus AB sätter marknadshyror för i stort sett samtliga sina fastigheter, stick i stäv med sina direktiv.

Trots att riksdagen alltså förordat att självkostnad ska vara den naturliga utgångspunkten för hyressättningen är marknadshyra i dag den mest förekommande. Marknadshyror förutsätter att hyresgästen kan överväga att flytta om de inte anser att hyresvillkoren är rimliga, så är inte fallet för hyresgäster i en ändamålsfastighet. Inledningsvis kompenserades myndigheterna för de prishöjningarna som de marknadsbaserade hyrorna ledde till, men med åren har denna kompensation i många fall urholkats och sedan 1994/95 ges ingen automatisk kompensation för ökade hyreskostnader.

Alltfler högskolor har börjat organisera sin verksamhet geografiskt inom ett s.k. campusområde. Ett gott exempel på det är Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Campusmiljöerna leder till betydande effektivitetsvinster samt till en stimulerande forskningsmiljö. Naturligtvis blir campusmiljön även attraktiv för företag och det innebär ofta en ökad efterfrågan på fastigheter i närliggande områden och därmed ett ökat marknadsvärde. Dessa och andra faktorer innebär att hyrorna för högskolornas fastigheter ökar. För högskolorna är det därför nödvändigt att det skapas tydligare principer för vad som klassificeras som en ändamålsfastighet. Enligt utredarnas definition från 1996 skulle högskolornas och universitetens fastigheter inom ett campusområde kunna definieras som ändamålsfastigheter på grund av läget och därigenom skulle en självkostnadshyra kunna motiveras.

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att universitetslokaler inom ett sammanhängande campusområde mer konsekvent ska klassas som ändamålsfastigheter?

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att för högskolornas räkning åstadkomma tydligare riktlinjer för klassificering av ändamålsfastigheter?

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att självkostnad ska gälla som utgångspunkt för hyressättning för Akademiska Hus AB:s ändamålsfastigheter?

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att Akademiska Hus, i linje med reformen från 1993, ska visa en större öppenhet mot landets högskolor och universitet vid förhandlingar om hyressättning?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.