Fria demokratiska val i Zimbabwe

Interpellation 2017/18:289 av Birgitta Ohlsson (L)

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Glädjen var enorm på gatorna i Harare när landets diktator Robert Mugabe lämnade presidentposten efter 37 år.

I nästan fyra decennier efter att Mugabe kom till makten efter ett annat vidrigt system, nämligen apartheid, har zimbabwierna levt under hans förtryck. Ett förtryck som inte bara består i att ha upprätthållit en diktatur, utan han har också kört ekonomin i botten i det land som en gång kallades för Afrikas kornbod, men där många medborgare i dag lever i fattigdom och svält. En diktator som inte bara har nackat oppositionen och kört bort farmare ur landet utan också har massavrätträttningar på sitt samvete. Den mest kända massakern var operation Gukurahundi i början av 1980-talet, då över 20 000 av Mugabes rivaler mördades. Nu är Mugabes förtryck över.

Men den nya presidenten Emmerson Mnangagwa har i stora delar samma grymma historia som Mugabe och är involverad likt Mugabe såväl i våldsamheterna mot oppositionen de senaste tio åren som i massgravarna från 1980-talet.

I ett drömscenario borde Mugabe ställas inför riksrätt i hemlandet med rättegångar för att belysa hans brott mot det zimbabwiska folket alternativt sändas till ICC, den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Men då vi inte lever i den bästa av världar får vi hoppas på ett realistiskt scenario. Det första är att de planerade valen till sommaren 2018 tidigareläggs till våren. Ett alltför långt maktvakuum gör bara att det gamla gardet hinner positionera om sig och cementera fast sig igen. Det andra är att omvärlden, EU, FN, Sverige, frivilligorganisationer och andra engagerade för Zimbabwe erbjuder ett kraftfullt stöd för att genomföra fria, rättvisa och demokratiska val med löfte att om dessa utförs korrekt med massiv valövervakning och i en öppen regi, så kommer sanktioner att hävas, handelsavtal slutas, landet komma in i den internationella värmen igen och nya konstruktiva biståndssatsningar på utbildning, hälsa och demokratiskt styre att komma på plats.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt ämnar ministern påverka, kräva och stötta att den nuvarande zimbabwiska regeringen genomför fria demokratiska val i Zimbabwe under 2018 och att dessa sker med internationellt erkänd valövervakning i öppen regi?

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-12-19 Överlämnad: 2017-12-19 Anmäld: 2017-12-20 Svarsdatum: 2018-01-18 Sista svarsdatum: 2018-01-23

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Debatt (7 anföranden)