Förtryck och våld i hederns namn

Interpellation 2019/20:55 av Sara Gille (SD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-16
Överlämnad
2019-10-17
Anmäld
2019-10-18
Svarsdatum
2019-11-05
Besvarad
2019-11-05
Sista svarsdatum
2019-11-07

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Trots att hedersrelaterat förtryck och våld har pågått i flera decennier i Sverige har regeringen inte vidtagit tillräckligt med åtgärder som fått förekomsten att minska, och då ska man också tänka på att mörkertalet är stort. Ofta kommer det fram först i samband med extrema händelser som mord och mordförsök på utsatta unga kvinnor.

Under de senaste åren har flera flickor och kvinnor som sökt hjälp inte fått det stöd som de behöver. Vissa av dem har till och med hittats mördade, trots att det borde vara möjligt att skydda dessa kvinnor. Ett exempel är en kurdisk kvinna i Göteborg som nyligen blev mördad – en kvinna som trots att hon sökt hjälp inte fått det.

Det borde vara en självklarhet att dessa medeltida sedvänjor inte hör hemma i dagens Sverige. Här ska varje individ respekteras och få växa till det den personen vill. I stället förekommer det fortfarande förtryck och våld i hederns namn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att skydda dessa kvinnor?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2019/20:55, Förtryck och våld i hederns namn

Interpellationsdebatt 2019/20:55

Webb-tv: Förtryck och våld i hederns namn

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 20 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Fru talman! Sara Gille har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att stoppa tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap. Hon har också frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att skydda kvinnor som utsätts för våld och förtryck i hederns namn.

Hedersrelaterat våld och förtryck strider mot grundläggande värderingar, och det är av yttersta vikt att Sverige stärker skyddet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Sedan 2014 finns en särskild straffbestämmelse om äktenskapstvång. Bestämmelsen innebär att det är straffbart att genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmå en person att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Det finns även en särskild straffbestämmelse som gäller vilseledande till tvångsäktenskapsresa.

Regeringen beslutade i mars 2017 att ge en särskild utredare i uppdrag att undersöka om det finns behov av ytterligare åtgärder i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot bland annat barnäktenskap och tvångsäktenskap.

I utredningens slutbetänkande Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet föreslås införande av en särskild straffbestämmelse om barnäktenskap. Den föreslagna bestämmelsen om barnäktenskap innebär bland annat att det inte krävs olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet för att det ska föreligga ett brott. Huruvida barnet samtycker eller inte saknar betydelse.

Det föreslås dessutom att bestämmelsen ska omfatta inte endast den som förmår ett barn att ingå äktenskap utan även den som tillåter ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Förslaget tar i den delen sikte på barnets vårdnadshavare eller någon som trätt i vårdnadshavarens ställe.

I betänkandet föreslås även införande av ett utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands för att ingå äktenskap eller könsstympas. För att utreseförbudet ska vara effektivt föreslås utökade möjligheter att besluta om hinder för utfärdande av pass och passåterkallelse.

Betänkandet bereds i Regeringskansliet, och regeringens ambition är att fatta beslut om en proposition tidigt nästa år.

Åklagarmyndigheten fick under 2016 i uppdrag av regeringen att granska samtliga ärenden som anmälts avseende äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Med anledning av regeringsuppdraget tog myndigheten fram ett metodstöd för åklagare i dessa ärenden.

Polismyndigheten inrättade i slutet av 2017 ett nationellt kompetensnätverk mot hedersrelaterade brott. De arbetar också med att ta fram ett uppdaterat metodstöd för polisens arbete mot hedersrelaterade brott.

Sedan några år tillbaka är det inte längre möjligt för en person under 18 år att ingå ett juridiskt giltigt äktenskap i Sverige. Sedan den 1 januari 2019 gäller vidare ytterligare skärpta regler för erkännande av utländska barnäktenskap. Då införde vi en ny huvudregel som innebär att inga utländska barnäktenskap ska erkännas i Sverige. Undantag ska aldrig kunna göras om någon av parterna fortfarande är under 18 år vid prövningen.

När det gäller skyddet för kvinnor som utsätts för våld och förtryck i hederns namn ska framhållas att man i betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet även föreslår införande av en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Straffskärpningsgrunden innebär att det vid bedömningen av straffvärdet ska anses försvårande om ett motiv för brottet varit heder.

Regeringen har därutöver i juli 2019 gett en särskild utredare i uppdrag att bland annat analysera och ta ställning till om det bör införas en särskild straffbestämmelse, med en egen brottsbeteckning, som uttryckligen tar sikte på hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2020.

Regeringen har därtill beslutat om en förstärkning av statsbidragen till de ideella kvinno- och tjejjourerna. Kvinno- och tjejjourer som arbetar med särskild inriktning mot hedersrelaterat våld och förtryck kan få del av bidragen.

Linköpings universitet, Barnafrid - Nationellt kunskapscentrum, har regeringens uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för landets barnahusverksamheter om hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.

Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet har också fått i uppdrag att stärka och utveckla verksamheten med den nationella stödtelefonen för våldsutsatta. Uppdraget har ett särskilt fokus på bland annat kvinnor och flickor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck kommer att vara fortsatt högt prioriterat av regeringen.


Anf. 21 Sara Gille (SD)

Fru talman! Jag vill börja med att tacka Morgan Johansson för svaret.

Jag instämmer med det Morgan Johansson säger om att hedersrelaterat våld och förtryck strider mot grundläggande värderingar och att det är oerhört viktigt att Sverige tar strid mot dessa problem. Men trots att hedersrelaterade brott inte är något nytt i Sverige har vi ännu inte fått bukt med problemen, och medan tiden går hinner allt fler drabbas.

Det är motsägelsefullt att regeringen säger att det är viktigt när man samtidigt inför lagar med väldigt låga straff. Även om regeringen nu säger att det ska vara straffskärpning för hedersrelaterade brott är det ändå förhållandevis låga straff. Det borde vara minst tre års fängelse för tvångsäktenskap. I dag ligger straffet på högst fyra år, vilket i praktiken betyder att förövaren kan vara ute efter några månader.

Att sedan lägga en utredning så att man kan få ut en proposition efter valet är anmärkningsvärt. Det här borde prioriteras mer och behandlas mycket snabbare än vad som görs i dag.

Sverige är ett modernt land, och här borde det inte ens förekomma hedersrelaterade brott, arrangerade äktenskap med mera. Trots detta kan vi läsa om person efter person som drabbas. Nyligen var det en kurdisk kvinna i närheten av Göteborg som mördades av sin kurdiska man i hederns namn - en kvinna som sökt hjälp från samhället. Trots detta hade samhället svikit henne. Regeringen har svikit ytterligare en person i stor nöd.

Fru talman! Dessa medeltida sedvänjor hör inte hemma i dagens Sverige. Varje individ ska få bestämma vad han eller hon vill göra med sitt liv. Trots detta förekommer hedersförtryck och våld i Sverige. Vi anser att man ska värna om alla människors rätt att välja vem man vill älska och vem man vill ingå äktenskap med.

Tyvärr riskerar många ungdomar att föras utomlands för att giftas bort. Många flickor får inte ens prata med en klasskompis just för att han är en pojke.

Det svenska samhället sviker dessa kvinnor och barn som är fast i ett hårt kontrollerat liv, där deras egen identitet trycks ned till att bli så liten att de är beroende av familj och släkt på en helt annan nivå än barn som växer upp i svenska familjer.

Alla barn borde få vara just barn och få växa upp i en kärleksfull och trygg familj med ett samhälle runt om som stöttar och finns där. I stället ser deras liv helt annorlunda ut. Det är ett liv där de kontrolleras och styrs till det yttersta, oftast av flera i familjen och släkten som tillsammans bidrar till förtrycket.


Anf. 22 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Fru talman! Jag menar att det inte kan råda några tvivel om att frågan om att bekämpa hedersvåld och förtryck är en av regeringens allra viktigaste prioriteringar. Det är en mycket viktig del av det januariavtal som Socialdemokraterna nu regerar på ihop med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

När det gäller de barn och ungdomar som drabbas av hedersförtryck vill jag säga följande: Det spelar ingen roll var du kommer ifrån eller vilken etnisk bakgrund du har - du har samma rätt som alla andra att själv forma din framtid och att själv välja vem du ska älska och vem du ska gifta dig med.

Den som förtrycker dig och till exempel försöker tvinga dig att gifta dig med någon som du inte vill gifta dig med eller föra dig utomlands för att gifta bort dig mot din vilja begår ett brott, och det brottet finns det ett straff för. Detta gäller även om det skulle råka vara din far, din mor eller någon annan släkting: Den personen begår ett brott.

Jag tycker att det är viktigt att man sänder tydliga signaler till alla barn och ungdomar att det är dessa regler som gäller i Sverige, och det finns straffsanktioner för dem som bryter mot dessa regler.

Det här är egentligen ingenting nytt. Det finns de som gärna vill få det till att det här bara handlar om en muslimsk eller utomeuropeisk kontext. Det är historielöst. Ja, det stämmer att det i dag är vanligt exempelvis i Mellanöstern eller i Afrika. Men tvångsäktenskap, barnäktenskap och barnrelationer har vi haft också i en kristen kontext och i Europa under väldigt lång tid tidigare.

Det räcker att gå till de europeiska kungahusens historia för att se att det är fullt av just sådana här tvångsäktenskap och barnförbindelser. Hur gammal var Karin Månsdotter när hon togs till slottet på 1500-talet av Erik XIV? Hon var väl ungefär 14 år.

Det räcker alltså att gå till den europeiska historien för att hitta motsvarande övergrepp och situationer där, och det är viktigt att ha i minnet.

Fru talman! Detta baserades på en gammal konservativ syn på barn, som gick ut på att barn var något slags bihang till familjen som kunde användas för att uppnå vissa mål som familjen kunde tänkas ha, till exempel att gifta till sig mark eller kanske gifta in sig i en finare familj. När det handlar om kungar skulle man gifta sig till maktallianser, fred och sådant.

Denna gamla konservativa syn på barn har vi brutit med, och det är inte någon tillfällighet, fru talman. Det är en effekt av att progressiva krafter, bland annat mitt parti - det socialdemokratiska partiet - arbetarrörelsen, kvinnorörelsen och liberaler i Sverige och i andra länder, bröt mark för en ny syn på barn, nämligen den att barn inte är något slags bihang till familjer utan egna individer med egna rättigheter. Vår uppgift som föräldrar är att ge det stöd som behövs under uppväxten så att barnen så småningom kan välja sin egen framtid. Det är någonting helt annat än den syn som rådde i det gamla, konservativa Sverige och Europa.

Vi bekämpade inte dessa gamla strukturer för att få tillbaka dem i andra sammanhang, fru talman, utan vi är lika besjälade nu som vid det tillfället av att bryta upp dessa gamla, konservativa synsätt på barn och kvinnor. Därför kommer vi att fortsätta att göra allt vi kan och allt som står i vår makt för att bekämpa den typ av hedersrelaterat förtryck, barnäktenskap och tvångsäktenskap som vi dessvärre ser förekommer. Utöver de lagförslag som vi redan har presenterat kommer vi att gå vidare med detta under hela den här mandatperioden.


Anf. 23 Sara Gille (SD)

Fru talman! Det säger sig självt att polisen hade prioriterat detta hårdare om vi hade haft strängare straff - ju högre straffvärde, desto mer prioriterat.

De som lever under hedersförtryck tvingas finna sig i att deras liv och deras rätt att göra egna livsval inskränks, och det krävs inte sällan av dem att de ger upp sin egen vilja för att sätta familjens eller släktens heder i första rummet. I hederns namn utsätts de för trakasserier, hot och våld från de personer som står dem närmast. Alternativt tvingas de själva utsätta sina närmaste för våld och förtryck.

Fru talman! Tänk hur det skulle vara att växa upp och leva i en sådan miljö - att styras från barnsben och genom hela livet. Tänk att få påtryckningar från släkten och familjen om hur man ska och inte ska bete sig. Tänk att veta att när man är giftasmogen kommer det att finnas en man som har valts ut av familjen eller klanen och som man ska gifta sig med. I min egen kurdiska släkt förekommer just detta: släktingar som gifter sig med någon som har valts ut åt dem. Jag minns för några år sedan när jag pratade med en släkting till mig och frågade henne om hon älskade sin man. Jag fick till svar av henne att det var arrangerat, och jag kommer aldrig att glömma det. Hon har i dag flera barn med den här personen.

Jag skulle aldrig vilja leva med en man som jag själv inte valt och som jag inte älskade - allt för att någon annan har beslutat att vi ska bilda familj tillsammans. Oftast är det också kusiner man ska gifta sig med, för att göra släktbanden starkare. Jag har en 15-årig dotter, och jag skulle aldrig någonsin säga till henne vem hon ska eller inte ska gifta sig med. Det ska hon själv få bestämma. Jag tycker att alla ska få bestämma och själva styra över vem man vill bilda familj med.

Sverige behöver ta krafttag vad gäller hedersrelaterade brott, arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap. Detta förekommer fortfarande i Sverige, och vi måste få stopp på det. Tyvärr gör den här regeringen alldeles för lite - och alldeles för sent.


Anf. 24 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Fru talman! Jag tror inte att det råder någon tvekan bland åhörarna om att vi är överens i sak. Vad vi också har att redogöra för är de åtgärder vi redan har vidtagit och de åtgärder vi är på väg att vidta. Jag skulle vilja påstå att den regering jag företräder har gjort mer än någon annan regering på det här området när det gäller att bekämpa hedersförtryck.

Den dispensmöjlighet som tidigare fanns och som möjliggjorde för barn under 18 år att ingå äktenskap är borttagen. Det finns inte längre någon sådan dispensmöjlighet. Vi tog bort möjligheten att erkänna utländska äktenskap där en av parterna är under 18 år. Det gjorde vi häromåret. Under de här åren har vi systematiskt förstärkt både polisens och åklagarnas arbete mot hedersbrott och äktenskapstvång. Vi har sett till att kvinnojourerna har mer pengar att röra sig med än någonsin tidigare; jag tror att vi har ökat anslagen till dem med över 400 procent under våra år. Det är mer resurser än någonsin tidigare.

Det var några exempel på vad vi gjorde under den förra mandatperioden, och nu går vi vidare. En hel del av det som efterfrågas är redan på gång. Sara Gille efterfrågar hårdare straff - ja, i de utredningsförslag vi nu arbetar med finns det ett förslag om en särskild straffskärpningsgrund. Det skulle innebära att lagstiftaren och domstolarna ska se strängare på ett brott som har hedersmotiv än på ett brott som inte har hedersmotiv. Om till exempel en misshandel eller ett bortförande sker med hedersmotiv ska lagstiftaren och domstolarna se strängare på det och därmed utdela ett hårdare straff än tidigare. Det kommer vi att införa.

Bland förslagen finns också en sänkning av tröskeln för att vi i ökad utsträckning ska kunna lagföra dem som pressar sina barn till äktenskap. Det ska inte längre krävas olaga tvång eller utnyttjande av en utsatt belägenhet för att vi ska kunna ställa en vårdnadshavare till ansvar, utan det ska räcka att vårdnadshavaren tillåter att barnet ingår äktenskap för att fälla denne för det. Därmed blir det en särskild bestämmelse om barnäktenskap, som också är på gång.

Vi vill även införa en särskild bestämmelse om utreseförbud, det vill säga att man ska kunna belägga barn i risksituationer med ett förbud att föras utomlands. Detta förenas med möjligheten att dra in pass eller vägra utfärda pass i de situationerna. Det handlar om att kunna se till att barn inte förs ut ur landet mot sin vilja för att till exempel giftas bort eller könsstympas, och det finns också med bland de lagförslag vi nu arbetar med.

Vår plan är att vara färdiga med lagstiftningsarbetet tidigt under nästa år och att vi ska kunna gå till riksdagen före propositionsstoppet i mars. I så fall kan vi ha nya lagar och strängare regler på plats redan den 1 juli nästa år. Därutöver har vi redan planerat nästa steg, fru talman: Vi har även börjat se över möjligheten att införa en särskild brottsrubricering med en särskild straffskala just för hedersbrott. Det är också en följd av januariavtalet.

Vi kommer alltså att fortsätta att skärpa reglerna kring detta, för att se till att rätten att själv välja hur man vill leva sitt liv - och med vem man ska leva sitt liv - ska gälla alla i Sverige, oavsett härkomst.


Anf. 25 Sara Gille (SD)

Fru talman! Morgan Johansson och jag är kanske överens i sak om att någon bör göras, men när det gäller vad som bör göras skiljer vi oss åt.

Detta är inte första gången jag och Morgan Johansson står och diskuterar de här frågorna. Den sittande regeringen har haft många år på sig att rädda dessa barn och kvinnor så att de får ett värdigt, självständigt liv, men trots det förekommer detta fortfarande. Jag vet att flera nya lagar har antagits på sistone, men räddade de den kurdiska kvinnan i närheten av Göteborg - kvinnan som brutalt mördades av sin man just på grund av hedern? Det Morgan nämner räcker inte.

Pela mördades 1999. Fadime mördades 2002. Det är 20 år utan vettiga åtgärder. Alliansen och Socialdemokraterna delar ansvaret för hur Sverige ser ut i dag samt för att problemet ens förekommer här. Det håller inte att vänta i 20 år med åtgärder när man vet att människor dör under tiden. Det är skandal att regeringen har styrt i så pass många år utan att få ordning på de här problemen. Lite stöd till kvinnojourer, utredningar och så vidare - är det verkligen allt regeringen har att komma med?

I detta anförande instämde Angelica Lundberg (SD).


Anf. 26 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Fru talman! Nej, och jag tror att de som har följt debatten har kunnat höra att regeringen inte bara har vidtagit betydligt fler åtgärder än så utan även är på väg att vidta fler.

Vi täppte exempelvis till luckorna när det gäller barnäktenskap under den förra mandatperioden, och vi förstärkte polisens och åklagarnas arbete mot hedersrelaterat våld under den förra mandatperioden. Vi gör nu en unikt stor satsning på de brottsbekämpande myndigheterna, med 10 000 fler anställda till polisen under de kommande åren, och där är den här frågan en av de prioriterade. Vi går också vidare med straffskärpningar, utreseförbud, möjlighet att dra in passen i de här situationerna och mycket mer.

Jag skulle nog alltså vilja säga att även om man nog aldrig kan garantera att det går att skydda alla individer i alla sammanhang - för det kommer ingen riksdag eller regering någonsin att kunna göra - kan vi ändå se till att ta fram så stark lagstiftning som möjligt och ge så stora resurser som möjligt till de brottsbekämpande myndigheterna, för att se till att de här problemen kan minska. Det handlar också om att sända en signal till de eventuella förövare det handlar om - att säga: Beter ni er på det här sättet bryter ni mot svensk lagstiftning, och då kommer vi helt enkelt att gå in med sanktioner mot er. Det tror jag är en väldigt viktig signal till de eventuella förövarna.

Samtliga barn och ungdomar i Sverige har rätt att själva välja sin väg framåt, och vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att se till att det också gäller alla.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.