Anf. 89 Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Fru talman! Till Lars Thomsson vill jag säga att vi har en flygstrategi. Den är beslutad sedan länge, och den är nu gällande. Det är en strategi som antogs för ett antal år sedan. Däremot tror jag att pandemin, med tanke på hur den har slagit mot flyget, gör att många tidigare ställningstaganden kan komma att behöva omprövas.
Tidigare var det en diskussion som i grunden handlade om flygets omställning och förmåga att bli hållbar och om luftrummets användning, inte minst med den allt tätare trafiken över Europa. Man ska vara medveten om att den diskussion som jag nu får föra på ministerråd och i andra sammanhang snarare handlar om hur samhällsviktiga grundläggande funktioner kan säkerställas. Hur ska vi över huvud taget se till att vi har flygaktörer framöver som klarar en återstart? Så illa är faktiskt läget för många av flygets aktörer.
Den svåra balansen är att göra rätt insatser nu för att säkra samhällsviktiga funktioner, som allmän trafikplikt för att vi ska ha flyg från Gotland när inga kommersiella aktörer kan eller vill bedriva en sådan verksamhet, och samtidigt, naturligtvis, skapa förutsättningar och hopp och framtidstro i en bransch som är viktig för Sverige och för världen. Det var väl ett av skälen till att jag valde att vara med vid presentationen av Heart Aerospace och elmotorn för ett elflygplan för 19 personer.
Jag själv har, med den bakgrund jag har, varit engagerad i just flygets utveckling och industriell utveckling. Detta är ju näringspolitik, där Sverige också har starka möjligheter när det gäller flygets tekniska utveckling.
Kombinationen av att vara ett land med höga ambitioner på klimatomställningsområdet - vi ska ju bli världens första fossilfria välfärdsnation - och att vara en industriell nation med goda förutsättningar till teknisk utveckling är nästan det allra bästa.
Vi ser nu inom fordonsindustrin att vi har fått en snabb omställning till elektrifiering. Jag hoppas och tror att vi också i industrikluster i Sverige ska se motsvarande utveckling, inte minst när det gäller flyget men kanske också när det gäller sjöfarten.
När det gäller Thomas Morell är det två saker jag noterar.
För det första svarar Thomas Morell inte på grundfrågan. Eftersom interpellationen handlar om huruvida Bromma ska tas över av en privat aktör innebär det, om jag tolkar Thomas Morell rätt, att Sverigedemokraterna föreslår att det statliga basutbudet ska minska. Är det korrekt?
För det andra talas det om hemligstämplande. Jag tror att vi ska vara medvetna om att Swedavia verkar på en konkurrensutsatt marknad och har tagit fram ett underlag där man gör marknadsmässiga bedömningar av Brommas utveckling. Jag kan ha förståelse för att ett bolag, vilket detta är, inte ska redogöra all sin information i offentligheten för övriga marknaden. Jag antar att det kan vara ett skäl, om nu inte allting är offentligt.
Detta är, som sagt, frågor som ligger inom näringsministerns ansvarsområde. Jag ansvarar inte för Swedavia. Men jag ogillar misstänkliggörandet som Thomas Morell ägnar sig åt genom att hävda att det är ett hemligstämplande. Det finns säkert goda skäl i så fall för att man inte kan offentliggöra grundläggande material om ett av statens bolags interna ekonomiska förehavanden. Det tror jag faktiskt de flesta förstår.