Bidragsbrott

Interpellation 2019/20:309 av Josefin Malmqvist (M)

av Josefin Malmqvist (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 21 januari 2020 blev det känt att åtal väcks mot den 48-årige man som misstänks ha simulerat en neurologisk sjukdom och under åtta år lurat till sig 15 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar från Försäkringskassan i assistansersättning. Även mannens personliga assistenter åtalades.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio har polisen haft hemlig span på mannen under en tid, efter tips till Försäkringskassan. Enligt Försäkringskassan är det ett av de största bidragsbrott som skett.

Bara en vecka senare meddelade åklagaren att hen inte väljer att gå vidare i ärendet. Anledningen är att det låga straffvärdet inte kan motivera kostnaden för rättsprocessen.

Med anledning av detta vill jag fråga justite- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. När avser ministern att agera för att skärpa straffen för bidragsbrott, för att undvika att en liknande situation uppstår igen?
  2. Vilka andra åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att personer som misstänks för grova bidragsbrott inte kommer undan utan rättslig prövning?
Interpellationen är återtagen

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2020-01-31 Överlämnad: 2020-02-04 Anmäld: 2020-02-05 Sista svarsdatum: 2020-02-18 Återtagen: 2020-03-18

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.