Behovet av polisiära resurser på vägarna

Interpellation 2019/20:234 av Thomas Morell (SD)

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

För en tid sedan hade jag en interpellationsdebatt med statsrådet rörande yrkesförarnas oro för sin säkerhet. Sedan förra interpellationsdebatten har det inträffat flera allvarliga incidenter. Dessutom har jag blivit kontaktad av flera åkeriägare och förare som upplever att otryggheten ökar.

Enligt en studie upplever hela 70 procent av yrkesförarna en otrygghet när de stannar på en rastplats, och inte mindre än 43 procent uppger att de utsatts för brott – synnerligen allvarliga siffror. Det som också har hänt sedan förra debatten är beväpningen hos de kriminella. Jag ska här redovisa klipp från ett mejl jag fått från ett av landets större åkerier.

Hej Thomas

Hoppas allt är bra med dig.

Vi har dagligen ett 15 tal chaufförer som tar sin nattvila i hytten framför allt i Stockholm och Mälardalen.

Läser i trailer om risken för rån, överfall och inbrott som skapar en otrygg arbetsmiljö för många lastbilschaufförer. Kan skriva under på det, får dagligen till mig ifrån våra chaufförer som ligger i hytten och känner likadant.

Bristen på säkra uppställningar saknas och lyckas vi ta oss till dom bra områdena där vi stått i alla tider så är det nu för tiden parkeringsförbud. Vi får dagligen frågor från chaufförerna var ska jag ta min nattvila, står jag där tex i Upplands Väsby så får jag besök på flaket, kan jag åka till tex Sigtuna där jag vet att det är lugnt på den gatan så får jag parkeringsböter.

Ofta säger vi till chauffören att stå där det är lugnt och du känner dig trygg så får vi ta böterna.

Vi har den senaste tiden haft chaufförer som vaknat av att dom hört att det är folk på flaket som klättar i godset, på gatan utanför står det en med en AK 5 och håller vakt. Då sover man inget efter en sådan upplevelse och sen ska man orka jobba en hel dag och vara ett föredöme i trafiken.

Händelsen med ak 5:an finns även att läsa om på tidningen Proffs webbplats. Föraren i tidningsartikeln är en trebarnsfar i 50-årsåldern. En vanlig skötsam familjefar som i sitt arbete som yrkesförare får uppleva vapenhot. Tänk er skräcken att vakna upp och förstå att någon eller några stjäl godset från bilen och när man tittar ut möts man av en beväpnad kriminell som håller vakt. En mardrömssituation för de flesta av oss!

Händelsen belyser yrkesförarnas situation med all önskvärd tydlighet och visar samtidigt att staten inte förmår att hantera de kriminella och deras framfart.

Med hänvisning till texten ovan kan man konstatera att det inte längre räcker att utreda kontrollverksamheten på väg, utan nu krävs snabba och resoluta åtgärder. Situationen kräver att staten omgående prioriterar polisiära resurser för kontroller på väg.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att förstärka kontrollerna på väg för att öka skyddet för den seriösa åkerinäringen?

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-12-18 Överlämnad: 2019-12-19 Anmäld: 2019-12-20 Svarsdatum: 2020-01-16 Sista svarsdatum: 2020-01-17
Debatt (7 anföranden)