åtgärder mot ungdomsarbetslöshet

Interpellation 2003/04:218 av Nylander, Christer (fp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-08
Anmäld
2004-01-20
Besvarad
2004-01-29
Sista svarsdatum
2004-02-03

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 8 januari

Interpellation 2003/04:218

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Hans Karlsson om åtgärder mot ungdomsarbetslöshet

År 2003 blev ett år med svag ekonomisk utveckling. Under 2004 väntas konjunkturen vända upp något, men tillväxten tar inte fart ordentligt. Enligt de flesta bedömare, även regeringen i budgetpropositionen, räcker inte årets förväntade tillväxttakt till att minska arbetslösheten.

Arbetslösheten har successivt stigit sedan 2002. Regeringens mål om 4 % arbetslöshet och 80 % av befolkningen i sysselsättning ter sig alltmer avlägsna.

Enligt AMS ökade den öppna arbetslösheten under 2003 med över 50 000 personer till dryga 5 % av arbetskraften. Enligt AMS är nästan 274 000 personer just nu öppet arbetslösa. Man bedömer vidare att den öppna arbetslösheten ökar med ytterligare 50 000 fram till sommaren 2004. I finansplanen räknar regeringen med att sysselsättningsgraden sjunker under 2004.

Det finns en risk att ett samhälle vänjer sig vid hög arbetslöshet. Det är viktigt att vi inte låter det ske i Sverige. Därför måste regeringen vidta rejäla åtgärder för att få fart på tillväxten och jobben. De förslag som presenterades av samarbetspartierna i december är inte på något sätt tillräckliga.

Särskilt viktigt är det att snabbt vidta åtgärder för att få ner arbetslösheten bland ungdomar. Var tionde ungdom i Sverige står utan jobb. Det är ingen bra start på vuxenlivet. Arbetslösheten ökar i alla grupper, men för ungdomar under 25 år är det särskilt markant. Antalet ungdomar som är arbetslösa eller deltar i olika arbetsmarknadsprojekt har ökat med 8 000 personer på ett år. Totalt står 58 000 ungdomar utan jobb.

Även längden på arbetslöshetsperioden ökar. Även bland ungdomar. Det innebär att alltfler ungdomar är långtidsarbetslösa.

I detta läge krävs, förutom allmänna åtgärder för fler jobb, också särskilda åtgärder för att få ner arbetslösheten bland ungdomar. En hög ungdomsarbetslöshet är först och främst tragisk för alla de ungdomar som drabbas. Men det är också ett stort, stort problem för Sverige som helhet.

En arbetsmarknad där alltfler unga stängs ute är riktigt dålig politik. Därför behövs särskilda, riktade insatser för att få fram fler riktiga jobb till ungdomar. Det som behövs är riktiga jobb inte nya AMS-insatser.

Det finns två sätt att snabbt få fram fler riktiga jobb för ungdomar. Det ena är att sänka kostnaden för dem som anställer, det andra är att minska riskerna med en ny anställning. En rimlig lösning är därför att tillfälligt inrätta någon form av instegsjobb där arbetsgivare kan anställa unga arbetslösa och i gengäld få rejält sänkt arbetsgivaravgift och något enklare anställningsformer än de gängse på arbetsmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

1.Avser statsrådet att återkomma till riksdagen med förslag om instegsjobb för ungdomar?

2.Vilka ytterligare konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att specifikt bekämpa arbetslösheten bland ungdomar?

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.