Återfallsförbrytare som går fria

Interpellation 2018/19:19 av Ingemar Kihlström (KD)

av Ingemar Kihlström (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 23 november 2017 kördes en 14-årig flicka ihjäl av en man i Mellansverige. Mannen ringde inte polisen. Han stannade inte och tittade efter om flickan överlevt eller om han kunde hjälpa henne. I stället smet han från platsen. Två månader innan detta hände hade han lovat domstolen att han skulle ”ordna upp sitt liv”. Då stod han åtalad för en misshandel men slapp fängelse. Domen blev i stället skyddstillsyn. Det var inte första gången han stod inför domstol. Mannen är känd missbrukare av både narkotika och alkohol, och han är dömd för rattfylleri, smitning och vårdslöshet i trafik. Han hade inget körkort men ägde trots det 32 bilar, fastän han fick försörjningsstöd. Han fungerade som bilmålvakt. Ändå fick han skyddstillsyn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att vanekriminella av den här sorten ska sättas i fängelse?

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Interpellationen är besvarad Inlämnad: 2019-01-25 Överlämnad: 2019-01-25 Anmäld: 2019-01-30 Sista svarsdatum: 2019-02-08 Svarsdatum: 2019-02-15

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Debatt (7 anföranden)