Brist på medicin mot alkoholberoende

Skriftlig fråga 2022/23:73 av Karin Rågsjö (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Överlämnad
2022-11-23
Anmäld
2022-11-24
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Återigen rapporteras det om brist på medicinen Naltrexon, som används vid alkoholberoende. Medicinen gör det lättare att dricka mindre, eftersom den blockerar den positiva effekten av alkohol. Särskilt problematiskt är att medicinen saknas denna tid på året, då julen är en riskhögtid för den som har ett alkoholberoende. Utöver det är omkring 530 läkemedel på apoteken restanmälda och saknas i apotekens lager.

Antalet döda i alkoholrelaterade sjukdomar har ökat de senaste åren, främst på grund av sena och ojämna sjukvårdsinsatser. Endast en av fem med alkoholproblem nås av vården. Tidig upptäckt och kort rådgivning är effektiva insatser som kan förhindra en negativ utveckling, men de insatserna är sällan systematiserade inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Barn och unga som växer upp i familjer med skadligt bruk eller beroende löper högre risk än andra barn att själva utveckla skadligt bruk eller beroende och psykisk ohälsa. Det kan till exempel förekomma våld, kriser och svåra upplevelser i familjen, vilket kan vara både ångestväckande och förvirrande för barnen och leda till skolsvårigheter, egen ohälsa och andra negativa konsekvenser på sikt. Även ofödda barn behöver skyddas från skador till följd av exponering för bland annat alkohol under fosterlivet.

En av anledningarna till bristen på medicin mot alkoholberoende är att marginalerna i alla led av läkemedelsförsörjningen minskat, vilket kan innebära att små skiftningar i produktion, lager och efterfrågan får stora konsekvenser. Vänsterpartiet anser att marginalerna inte ska vara så små att det riskerar att leda till brist på viktig medicin för alkoholberoende. Behov ska vara styrande, inte marknadsprinciper. Det gäller både för att den beroende själv ska kunna få hjälp och för säkerheten för familjer och barn.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att motverka bristen på medicin mot alkoholberoende?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:73 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)


Svar på fråga 2022/23:73 av Karin Rågsjö (V)
Brist på medicin mot alkoholberoende

Karin Rågsjö har frågat mig hur jag och regeringen avser att agera för att motverka bristen på medicin mot alkoholberoende.

Som Karin Rågsjö uppmärksammar är det allvarligt att läkemedel allt oftare tar slut på öppenvårdsapotek eller inom hälso- och sjukvården. Detta är en trend som tyvärr syns i många länder. En orsak är att det för närvarande finns ett stort beroende av globala värdekedjor för utveckling, tillverkning och distribution av bl.a. läkemedel. Tillsammans med en effektivisering som har inneburit minskade lager, har detta skapat sårbarheter i försörjningen.

Ett antal åtgärder har vidtagits för att mildra effekterna vid restnoteringar av läkemedel.

Läkemedelsföretagen ska anmäla till Läkemedelsverket om försäljningen av ett läkemedel upphör tillfälligt eller permanent på den svenska marknaden. Vidare tillhandahåller Läkemedelsverket uppgifter om restnoterade läkemedel på sin webbplats, bl.a. avseende den tidpunkt som läkemedelsföretagen uppskattar att restnoterade läkemedel åter kan komma att bli tillgängliga. Därutöver kan myndigheten under vissa förutsättningar besluta om dispenser eller licenser för att t.ex. tillåta försäljning av läkemedel med utländsk märkning och bipacksedel.

I lagrådsremissen Vissa frågor om hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap föreslås att Läkemedelsverket ska få möjlighet att ta ut sanktionsavgifter av företag som inte fullgör skyldigheten att meddela att försäljningen av ett läkemedel upphör tillfälligt eller permanent. Lagstiftningsärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Det pågår också arbete som bl.a. syftar till att underlätta hanteringen av bristsituationer när det gäller exempelvis läkemedel.

Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten arbetar med att ta fram ett förslag till system för att sammanställa en nationell lägesbild över tillgång och förbrukning av läkemedel och vissa medicintekniska produkter. Socialstyrelsen har nyligen i en rapport till regeringen redogjort för planerade informationsinsatser i syfte att stärka egenberedskapen, så att personer med stabil behandling så långt möjligt ska ha en viss buffert av läkemedel och förbrukningsartiklar hemma. Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09) har också lämnat förslag om lagerhållning och tillverkningsberedskap för läkemedel och andra sjukvårdsprodukter. Utredningens förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 30 november 2022

Acko Ankarberg Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.