Nyproduktion av bostäder med rimliga hyror

Skriftlig fråga 2022/23:496 av Ingela Nylund Watz (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-28
Överlämnad
2023-03-28
Anmäld
2023-03-29
Svarsdatum
2023-04-05
Sista svarsdatum
2023-04-05
Besvarad
2023-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Den 20 januari gav regeringen länsstyrelserna i uppdrag att redovisa vilka insatser man gör tillsammans med kommunerna för att öka bostadsbyggandet. Regeringen anser alltså att det behövs nya bostäder i hela landet. Det är bra. Problemet är dock att byggandet tvärbromsar just nu. I Stockholms län tror länsstyrelsen att nyproduktionen kommer att falla från planerade 22 000 nya bostäder i år till betydligt mindre än hälften. Stockholmsregionens tillväxt kommer att avstanna, arbetslösheten öka, bostadsbristen förvärras och segregationen cementeras. Incitamenten för oseriösa och kriminella aktörer att verka på bostadsmarknaden genom att utnyttja redan utsatta människor kommer att kvarstå.

Den ekonomiska krisen får konsekvenser för många hushåll som redan har det tufft, och såväl Länsstyrelsen i Stockholm som Stadsmissionen vittnar om att nya grupper av människor med relativt normala inkomster nu får problem med att klara sina boendekostnader. Människor utan vars arbetsinsatser viktiga funktioner i samhället slutar fungera.

Det investeringsstöd för nyproduktion av hyresrätter med rimliga hyror som den tidigare regeringen införde avskaffades av den nya regeringen utan att ersättas med något annat instrument eller någon annan åtgärd för att råda bot på den stora bostadsbristen.

Regeringens bristande vilja att upprätthålla en aktiv bostadspolitik som ger förutsättningar att bygga bostäder som vanligt folk har råd att bo i skapar huvudsakligen två allvarliga problem. Det handlar både om att tillväxten stannar av och om att fler människor får problem att klara hyran och hamnar i utsatthet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att stimulera nyproduktion av bostäder med rimliga hyror?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:496 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2022/23:496 av Ingela Nylund Watz (S)
Nyproduktion av bostäder med rimliga hyror

Ingela Nylund Watz har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att stimulera nyproduktion av bostäder med rimliga hyror.

Jag vill inleda med att poängtera att det är av största vikt för regeringen att det byggs bostäder i hela landet. Vi befinner oss i ett bekymmersamt ekonomiskt läge. Förutsättningarna för bostadsbyggandet har försämrats snabbt under året på grund av stigande byggkostnader, räntor och energipriser samt minskad köpkraft hos hushållen.

Under den tuffa tid som varit sedan regeringen tillträdde har regeringen fokuserat på att dämpa effekten för hushållen. För att skydda barnfamiljer med låga inkomster mot de kraftiga prisuppgångarna har regeringen förlängt det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag t.o.m. den 30 juni 2023. En promemoria med förslag att tilläggsbidraget ska förlängas t.o.m. den 31 december 2023 har remitterats. I promemorian föreslås även att tilläggsbidraget ska höjas fr.o.m. den 1 juli 2023, så att det maximala beloppet går från 1325 kronor till 2100 kronor. Det här är viktigt för alla barn i de cirka 110 000 familjer som i dag får bostadsbidrag.

Beslutet att investeringsstödet ska avvecklas fattades av riksdagen redan 2021. Regeringen anser inte att bostadsbristen kan lösas med kostsamma subventioner med låg träffsäkerhet. I stället vill regeringen ta fram reformer som ökar tillgången till byggbar mark, förenklar och förbättrar byggreglerna samt ger incitament till ökat bostadsbyggande. Ett led i denna regelförenkling är att regeringen har gett Boverket i uppdrag att ta fram förslag på lättnader i byggkraven för studentbostäder. Vi arbetar även med att ta hand om bygglovsutredningen som innehåller flera förslag som syftar till ett enklare, effektivare och mer ändamålsenligt regelverk.

Boverket arbetar även i denna stund med projektet möjligheternas byggregler som går ut på att modernisera och förenkla Boverkets byggregler (BBR) och konstruktionsregler (EKS). De nya reglerna ska främja innovation och teknisk utveckling och bidra till att effektivisera byggandet och gynna ökad konkurrens. Vidare ska kommuner uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus. Under förra året infördes certifierade byggprojekteringsföretag som en ny aktör i plan- och byggprocessen. Genom att certifierade byggprojekteringsföretag får ersätta kommunernas inledande kontroll av att byggreglerna uppfylls kan byggprocessen bli mer förutsägbar. Därmed kan effektiva och repeterbara processer underlättas, vilket kan leda till lägre byggkostnader. Boverket arbetar för närvarande med att ta fram föreskrifter om vilka krav som ska ställas för att ett företag ska kunna certifieras.

Till sist vill jag nämna regeringens uppdrag till länsstyrelserna att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits i samverkan med kommunerna för att främja ett ökat bostadsbyggande.

Stockholm den 4 april 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.