Till innehåll på sidan

Stöd till svenska civilsamhällesorganisationer som arbetar med Ukraina

Skriftlig fråga 2022/23:386 av Janine Alm Ericson (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-23
Överlämnad
2023-02-23
Anmäld
2023-02-24
Svarsdatum
2023-03-08
Sista svarsdatum
2023-03-08
Besvarad
2023-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

I den budget för biståndet som regeringen har lagt fram minskas drastiskt anslaget till informationsverksamheten för civilsamhällesorganisationer som är verksamma i sektorn.

Östgrupperna är en av de organisationer som har uppmärksammat regeringen på att neddragningen kommer att drabba deras verksamhet, där de exempelvis sprider kunskap om det som händer i Ryssland och Ukraina. Informationsstödet har för dem – och många andra – varit avgörande för att på ett effektivt sätt kunna förmedla och ge stöd till de aktörer som lever och verkar i dessa länder. Det handlar om vittnesmål från vanliga människor, viktig information från människorättsaktivister och reportage som hjälper omvärlden att förstå vad som händer i bland annat Ukraina. Det är ett arbete som nu riskerar att kraftigt minska, trots att läget för människorättsaktivister i regionen är allvarligare än på länge. Östgrupperna skrev nyligen i en artikel att många i väst med facit i hand konstaterar att vi borde ha lyssnat mer på bland annat det ryska civilsamhället, som länge varnat för vad Putin är kapabel till. Låt oss ta den insikten på allvar. Rösterna i öst får inte tystna.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Johan Forssell:

Vilka konsekvensanalyser har gjorts av hur regeringens neddragningar påverkar civilsamhällets möjligheter att tillgängliggöra röster från bland annat krigets Ukraina för fler?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:386 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

UD2023/02973 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:386 av Janine Alm Ericson (MP)
Stöd till svenska civilsamhällesorganisationer som arbetar med Ukraina

Janine Alm Ericson har frågat mig vilka konsekvensanalyser som har gjorts av hur regeringens neddragningar av anslaget för informationsverksamhet inom biståndet påverkar civilsamhällets möjligheter att tillgängliggöra röster från bland annat krigets Ukraina.

Strategin för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, har haft som syfte att öka kunskapen om, och ge ökad synlighet för, utvecklingsfrågor inom Sverige. Regeringen anser dock att det svenska biståndet i högre utsträckning ska användas för att finansiera insatser på plats, utanför Sveriges gränser. Den mediala bevakningen av kriget och enskildas öden i Ukraina är tämligen omfattande i såväl svensk som internationell media. Detta möjliggörs av journalister och aktivister i och utanför Ukraina vilket bidrar till att den svenska befolkningen får information.

Att fortsätta stödja Ukraina är en av regeringens högsta prioriteter. Sedan Ukrainas självständighet 1991 och fram t.o.m. 2022 uppgick Sveriges breda bilaterala ekonomiska stöd till drygt 4 miljarder kronor, ett belopp som löpande ökar och sedan februari 2022 har mer än tredubblats, med ytterligare nästan 15 miljarder kronor. Ukraina förväntas vara det största enskilda mottagarlandet av svenskt bistånd under 2023 och Sverige avser att vara aktiv i den långsiktiga återuppbyggnaden av Ukraina.

Sverige och världen står inför stora globala utmaningar i dessa kristider och regeringen ser därför över inriktningen på det svenska biståndet. Med en biståndsbudget på 56 miljarder kronor per år 2023 – 2025 kommer Sverige fortsatt att vara en av världens mest generösa givare. Regeringen kommer att stå fast vid linjen att ge mesta möjliga stöd till Ukrainas regering och befolkning i deras kamp för demokrati och suveränitet och i det omfattande återuppbyggnadsarbetet. Det stödet handlar ytterst om att försvara demokratin och en regelbaserad världsordning.

Svenska civilsamhällesorganisationer som är engagerade i bistånds- och utvecklingsfrågor är viktiga partners för regeringen, dels som samtalspartners, dels för att de kanaliserar statliga medel till genomförande civilsamhällesorganisationer på olika platser i världen. En av civilsamhällets styrkor är att de ofta har en stark lokal förankring. Bland annat därför avser regeringen öka andelen bistånd som kanaliseras via civilsamhället på platser där civilsamhället effektivt genomför prioriterad verksamhet.

Stockholm den 8 mars 2023

Johan Forssell

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.