Till innehåll på sidan

Skolbarns tillgång till bemannade skolbibliotek

Skriftlig fråga 2022/23:382 av Ewa Pihl Krabbe (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-21
Överlämnad
2023-02-22
Anmäld
2023-02-23
Svarsdatum
2023-03-01
Sista svarsdatum
2023-03-01
Besvarad
2023-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

De senaste årens rapporter från forskare, bibliotekarier och lärare har vittnat om hur läsfärdigheten försämrats och ordförrådet har minskat hos våra barn och unga, liksom deras skrivförmåga och förmåga att tolka texter.

Föreningen Bibliotekets vänner i Kristianstad har sedan 77 år tillbaka som syfte att väcka intresse och stödja kommunens biblioteksverksamhet och aktivt främja läslusten i alla åldrar. Föreningen gjorde under hösten en undersökning för att få en uppfattning om skillnader vad gäller skolbibliotekens budget och bemanning. Resultaten var nedslående. En del skolor har bibliotekarie någon gång per termin, några skolor en halv dag per vecka och större skolor i större omfattning. Budgeten – exklusive bemanning – var också påtagligt ojämlik mellan skolorna. Vanligt är 100–150 kronor per elev och år, med ett bottenbelopp på 34 kronor.

Tillgången till skolbibliotek framgår av skollagen. I Gustav Fridolins utredning SOU 2021:3 Skolbibliotek för bildning och utbildning föreslås att i skollagen införa en bestämmelse om alla elevers tillgång till bemannade skolbibliotek. Så har inte skett, och tillgången till bemannade skolbibliotek är i dag mycket ojämlik.

I landet finns det i dag 881 enskilda skolbibliotek, enligt statistik från Kungliga biblioteket. Inte ens hälften av landets elever har tillgång till ett bemannat bibliotek. Att främja läsinlärningen är av stor betydelse för ungas utveckling och en demokratifråga. Det är alltså inte bara i Kristianstads kommun som tillgången är ojämlik.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm: 

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkra alla skolbarns tillgång till bemannade skolbibliotek i enlighet med förslaget i SOU 2021:3?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:382 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U202 3/00590 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:382 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Skolbarns tillgång till bemannade skolbibliotek

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att säkra alla skolbarns tillgång till bemannade skolbibliotek i enlighet med förslaget i SOU 2021:3.

Skolbiblioteken spelar en viktig roll i att väcka läslusten och främja elevers läskunnighet, bildning och utbildning. En god läsförmåga är avgörande för att elever ska klara sina studier i alla skolans ämnen. Läsförståelse är också viktigt för att elever ska ha möjlighet att delta i det demokratiska samtalet i samhället. Skolbiblioteken bidrar också till att främja elevernas medie- och informationskunnighet och öka elevers förmåga att söka, analysera och kritiskt värdera information.

Redan i dag ska enligt skollagen alla elever i grundskolan och motsvarande skolformer samt gymnasie- och gymnasiesärskolan ha tillgång till skolbibliotek. Hur skolbiblioteken är utformade skiljer sig dock kraftigt mellan skolor, från några böcker i ett litet rum, till ett välutrustat bibliotek med många böcker, olika medier och en utbildad bibliotekarie.

Den dåvarande regeringen tillsatte den 28 november 2019 en utredning med uppdrag att bland annat utreda och föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken. Utredningen redovisade sitt uppdrag i delbetänkandet Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3) den 19 januari 2021. Den förra regeringen beslutade inte någon proposition om skolbibliotek. Utredningens förslag bereds därför fortsatt inom Regeringskansliet.

I Tidöavtalet framgår att det ska genomföras författningsändringar alternativt myndighetsuppdrag om föreskrifter för mer likvärdig kvalitet på skolans verksamhet bland annat avseende tillgången till skolbibliotek. Regeringen avser därmed att återkomma i frågan.

Stockholm den 1 mars 2023

Lotta Edholm

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.