Typgodkännande för SMR-reaktorer

Skriftlig fråga 2022/23:380 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-20
Överlämnad
2023-02-21
Anmäld
2023-02-22
Svarsdatum
2023-03-01
Sista svarsdatum
2023-03-01
Besvarad
2023-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

I takt med att energipolitiken läggs om och samtliga fossilfria kraftslag välkomnas i det svenska elsystemet kommer behovet av ny kärnkraft att öka. Detta efter decennier av styvmoderlig behandling och aktiva politiska beslut för att begränsa dess förutsättningar, vilket i förlängningen lett till stängning av reaktorer.

Det är i dag decennier sedan ett nytt kärnkraftverk stod på plats, men inom de två kommande decennierna måste ett flertal byggas. Detta ställer tuffa krav på Strålsäkerhetsmyndigheten, och de lär vara i behov av kompetenshöjning för att klara av utmaningen. Tillståndsprocesserna riskerar att utgöra den största av flaskhalsar vid nybyggnation av kärnkraft. I min dialog med potentiella intressenter lyfter samtliga farhågan att Strålsäkerhetsmyndigheten helt enkelt inte har förutsättningarna för att hantera de framtida ansökningarna om nybyggnation av kärnkraft.

Addera därutöver risken att identiska SMR-reaktorer, Small Modular Reactors, riskerar att behöva godkännas av Strålsäkerhetsmyndigheten separat. Den rimliga ordningen för att klara av det framtida elbehovet vore att identiska reaktorer från samma producent endast behöver godkännas en gång. Naturligtvis krävs granskning och kontroller men ett typgodkännande som talar om att en viss reaktor är godkänd enligt gängse svensk standard är en förutsättning för tidseffektivitet. Annars skulle ett svenskt bolag som köper tre identiska reaktorer från samma leverantör behöva genomgå den långa godkännandeprocessen tre gånger.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen för att möjliggöra typgodkännande av SMR-reaktorer?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:380 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

KN2023/02375 Klimat- och näringslivsdepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:380 av Tobias Andersson (SD)
Typgodkännande för SMR-reaktorer

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att möjliggöra typgodkännande av SMR-reaktorer.

Regeringen har i regleringsbrevet för 2023 gett Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att stärka sin kompetens inom strålsäkerhetsområdet för att ha förutsättningar att se över och utveckla regelverken och tillståndsprocesser för befintlig och ny kärnkraft baserad på känd såväl som ny teknik. Uppdraget omfattar att bygga kompetens särskilt kring typgodkännande och arbeta för att utveckla förutsättningar för typgodkännande av reaktorer, system och komponenter, samt att delta aktivt i arbetet på europeisk nivå.

Strålsäkerhetsmyndigheten har även fått i uppdrag att se över vilken utveckling av regelverket och andra åtgärder som behövs för att det ska finnas förutsättningar att nyttja både befintlig och framtida kärnkraft. Detta uppdrag omfattar bland annat att identifiera behov av utveckling av de regler eller andra åtgärder som kan påverka förutsättningarna för nyttjande av befintlig och ny kärnkraft, som tex. små modulära reaktorer (s.k. SMR), baserad på känd såväl som ny reaktorteknik. Myndigheten ska även inom ramen för uppdraget analysera förutsättningarna för tillståndsprövning av SMR, inklusive tillståndsprövning av flera reaktorer av en reaktortyp inför möjlig byggnation på en eller flera platser, samt hur internationell samverkan och harmonisering påverkar detta. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 juli 2023.

Strålsäkerhetsmyndigheten deltar i internationella forum som syftar till att effektivisera, standardisera och harmonisera tillståndsprövning av nya reaktorer. Myndigheten deltar exempelvis i ett europeiskt forum, lett av kommissionen, vars mål är att åstadkomma en EU-gemensam metod som möjliggör en säker och effektiv idrifttagning av SMR i de EU-länder som överväger att etablera ny kärnkraft i form av SMR. Ett annat exempel är det internationella atomenergiorganet IAEA:s initiativ för harmonisering och standardisering, vars övergripande mål är att etablera ett internationellt ramverk inom vilket myndigheter kan samarbeta i hög grad för tillståndsprövning av SMR.

Stockholm den 1 mars 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.