Situationen i Peru

Skriftlig fråga 2022/23:309 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-03
Överlämnad
2023-02-06
Anmäld
2023-02-07
Svarsdatum
2023-02-15
Sista svarsdatum
2023-02-15
Besvarad
2023-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Efter att Perus tidigare folkvalde president Pedro Castillo avsattes och frihetsberövades i början av december förra året har det pågått omfattande protester i landet. Demonstranterna kräver bland annat en ny konstitution, att parlamentet ska upplösas och att det ska hållas nyval 2023.

Regeringen har utlyst undantagstillstånd i Lima och tre andra regioner till följd av protesterna. Uppemot 60 människor har hittills fått sätta livet till i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. FN fördömer det dödliga våldet, och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uttryckt en stark oro. Den 10 januari meddelade Perus åklagarmyndighet att man inleder en utredning om folkmord mot landets nya president Boluarte.

Enligt den peruanska konstitutionen är det möjligt för kongressen att avsätta presidenten, men även för presidenten att upplösa kongressen – någonting Castillo gjorde som en konsekvens av att kongressen upprepade gånger försökt avsätta honom. Det var i samband med detta som Castillo fängslades och landets högsta domstol beslutade att han ska hållas häktad i åtminstone 1,5 år.

Det är korruptionen som har lett till situationen som Peru befinner sig i i dag, där det i princip har varit omöjligt att få fram politiska förändringar på grund av högern i landet. Sverige och EU måste nu kräva att våldet mot demonstranter upphör omgående.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Avser ministern och Sveriges regering att ta några initiativ för att agera mot våldet mot demonstranter och för säkerställande av demokratin i Peru?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:309 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 01761 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:309 av Håkan Svenneling (V) Situationen i Peru

Håkan Svenneling har frågat mig om jag och regeringen avser ta några initiativ för att agera mot våldet mot demonstranter och för säkerställande av demokratin i Peru.

Peru har den senaste tiden skakats av landsomfattande protester efter att landets kongress avsatt den tidigare presidenten Pedro Castillo. Såväl EU som FN har uttryckt en djup oro över situationen i landet. I samband med de våldsamma protesterna har ett stort antal människor mist livet eller skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och ordningsmakten. Regeringen har noggrant följt och fortsätter att följa situationen i landet och ser mycket allvarligt på såväl våldsinslagen som vandalismen i samband med protesterna. Det är av yttersta vikt att medborgarnas fri- och rättigheter respekteras samt att misstankar om brott och användande av oproportionerligt våld utreds, liksom att de skyldiga lagförs.

Att samtliga parter värnar de demokratiska principerna är en förutsättning för att landet på sikt ska kunna återställa den politiska stabiliteten, minska den rådande polariseringen och möta det missnöje som utlöst protesterna. Det är samtidigt av avgörande betydelse att en inkluderande dialog förs inom ramen för landets politiska och demokratiska institutioner för att finna en väg ut ur krisen. Sverige och EU är fast beslutna att stödja Perus ansträngningar i detta avseende.

Stockholm den 15 februari 2023 –

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.