Prissättning av uppvärmning

Skriftlig fråga 2022/23:273 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-01-25
Överlämnad
2023-01-26
Anmäld
2023-01-27
Svarsdatum
2023-02-01
Sista svarsdatum
2023-02-01
Besvarad
2023-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Det har under den senaste tiden framkommit att bolaget Eon, som driver fjärrvärmenätet i Malmö och på flera andra orter, kraftigt höjer sina priser. Detta trots att många bakomliggande faktorer för prissättningen stått still. Bolaget själva hävdar att de är fria att höja priserna, och om kunderna inte är nöjda kan de byta till annat uppvärmningsalternativ.

Fjärrvärme är förknippat med stora initiala kostnader för att sedan hålla en lägre driftskostnad. Det finns därför betydande inlåsningseffekter, och speciellt under pågående vinter är det i praktiken omöjligt att byta uppvärmningssystem. Dessutom vore ett byte bort från fjärrvärme till annan uppvärmningsform, vilket oftast är någon form av eluppvärmning, exempelvis i form av bergvärme eller annan värmepump. De är elberoende och skulle förvärra den tuffa situation som redan finns i södra Sverige. Mot bakgrund av det är bolagets uttalanden klart anmärkningsvärda.

För att behålla fjärrvärmen som en konkurrenskraftig och attraktiv uppvärmningsform är det därför avgörande med bolag som agerar sjyst, transparent och trovärdigt. Därför har också ”Prisdialogen” inrättats med Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Energiföretagen Sverige. Prisdialogen är en modell som både innefattar lokal dialog och central prövning av prisändring på fjärrvärme. Syftet är att stärka kundens ställning och åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme. Den dialogen har Eon blivit utkastad ifrån, vilket i sig är anmärkningsvärt.

Uppenbarligen föreligger en situation där en enskild aktör kan dra stor nytta av uppgången i pris inom andra områden för att öka sitt eget resultat på bekostnad av hushåll och företag som på kortare sikt står med mycket få alternativ.

Min fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch blir därför:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera för att komma till rätta med avarterna på fjärrvärmemarknaden, eller anser ministern och regeringen att fjärrvärmemarknaden fungerar tillfredsställande och utan oskäliga prishöjningar? 

Svar på skriftlig fråga 2022/23:273 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

KN2023/ 02073 Klimat- och näringslivsdepartementet Energi- och näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:273 av Rickard Nordin (C) Prissättning av uppvärmning

Rickard Nordin har frågat mig hur regeringen och jag avser att agera för att komma till rätta med avarterna på fjärrvärmemarknaden, eller om vi anser att fjärrvärmemarknaden fungerar tillfredsställande och utan oskäliga prishöjningar.

Fjärrvärmens roll som en konkurrenskraftig och attraktiv uppvärmningsform är mycket riktigt av central betydelse, inte minst i den rådande energikrisen. Det är regeringens uppfattning att Prisdialogen har haft en viktig roll i att stärka den lokala dialogen kring fjärrvärmepriset och bidragit väsentligt till branschens ökade transparens, ökade trovärdighet och förbättrade kundrelationer. Detta har inte minst visat sig i att antalet tvister minskat och att Fjärrvärmenämnden, dit fjärrvärmeföretag eller kunder kan vända sig för att ansöka om medling när parterna inte kommer överens, de senaste åren endast behövt hantera enstaka ärenden. Till följd av Eons stora prisökningar har Prisdialogens styrelse beslutat att inte förnya Eons medlemskap för Malmö och Burlöv avseende 2023.

Befolkningen, särskilt i södra Sverige, påverkas hårt av den rådande energikrisen. Vi behöver kraftsamla för att öka energisystemets robusthet, spara el och stötta hushåll och företag. I det rådande läget är det därför angeläget att fjärrvärmebolagen agerar ansvarsfullt.

Regeringen ser allvarligt på situationen och kommer att följa utvecklingen på värmemarknaden noga.

Stockholm den 1 februari 2023

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.