Anmälningsplikt för offentligt anställda

Skriftlig fråga 2022/23:215 av Tony Haddou (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-12-22
Överlämnad
2022-12-22
Sista svarsdatum
2023-01-05
Svarsdatum
2023-01-11
Besvarad
2023-01-11
Anmäld
2023-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Enligt slottsavtalet ska offentligt anställda vara skyldiga att till Migrationsverket och polisen anmäla personer de kommer i kontakt med som saknar tillstånd att vistas i Sverige.

Förslaget har mött hård kritik från lärare, sjukvårdspersonal, bibliotekspersonal, fackförbund och andra yrkesgrupper för att det skulle försvåra deras arbete avsevärt. Att ge någon vård, socialt stöd eller utbildning kräver en tillit som är omöjlig att uppnå om man samtidigt förväntas agera som angivare.

Stora grupper har meddelat att de inte kommer att följa en sådan lag om den skulle träda i kraft eftersom det skulle strida mot etiska principer inom exempelvis vården och läraryrket. Nyligen meddelade regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, en av landets största arbetsgivare, att de inte kommer kräva att deras anställda följer lagen om den införs.

Mot bakgrund av den kraftiga kritik som har riktats mot förslaget, från de personer som ska verkställa det, vill jag ställa följande fråga till statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

Avser statsrådet att avstå från att lägga fram ett förslag om att införa anmälningsplikt för offentligt anställda?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:215 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)


Svar på fråga 2022/23:215 av Tony Haddou (V)
Anmälningsplikt för offentligt anställda

Tony Haddou har frågat mig om jag avser att avstå från att lägga fram ett förslag om att införa anmälningsplikt för offentligt anställda.

För att bekämpa skuggsamhället är det viktigt med kontroll över vilka som befinner sig i Sverige. Skuggsamhället har under de senaste åren tillåtits att växa, människor utnyttjas och inte minst barn far illa. Det är en fråga om förtroendet för svensk migrationslagstiftning, rättvisa och att vara lika inför lagen: har man fått ett beslut som säger att man inte har rätt att stanna i Sverige ska det följas. Regeringen avser vidta ett flertal åtgärder för att minska skuggsamhället. Ett exempel är att tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag till en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt för myndigheter och kommuner i syfte att hitta personer som befinner sig illegalt i landet.

I Tidöavtalet anges att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården. Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare. Jag vill inte föregripa resultatet av den utredningen.

Stockholm den 11 januari 2023

Maria Malmer Stenergard

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.