Till innehåll på sidan

Tilläggsdirektivet till kommittén för etablering av den nya Utbetalningsmyndigheten

Skriftlig fråga 2022/23:168 av Ingela Nylund Watz (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-12-12
Överlämnad
2022-12-14
Anmäld
2022-12-15
Sista svarsdatum
2022-12-21
Svarsdatum
2022-12-23
Besvarad
2022-12-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Den 1 december fattade regeringen beslut om ett tilläggsdirektiv till kommittén som bereder etableringen av den nya Utbetalningsmyndigheten som enligt tidigare regeringsbeslut skulle lokaliseras i Södertälje. Av tilläggsdirektivet framgår att så inte längre ska ske, utan myndigheten ska lokaliseras i ”Stockholmsområdet”. Regeringsbeslutet saknar motiv till förändringen vilket måste betraktas som uppseendeväckande.

Kommunledningen i Södertälje har sedan maj i år haft en god dialog med den utredare som arbetar med bland annat lokaliseringsfrågan. Den 3 oktober informerades dock kommunstyrelsens ordförande plötsligt av utredaren att det inte gått att finna någon lämplig lokal, och det framgick dessutom tydligt att det inte fanns något intresse att fortsätta att titta på nya objekt som kommunen presenterade. Den 30 november kontaktade medarbetare till finansministern kommunstyrelsens ordförande och informerade om att förändringen av lokaliseringen skulle ske med motivet att det saknades lokaler och kompetens i Södertälje.

Södertälje, som normalt sett brukar ingå i begreppet ”Stockholmsområdet”, har en befolkning på över 100 000 invånare och 53 000 arbetstillfällen i ett varierat näringsliv. I kommunen finns utbildning på högskolenivå och en bred flora av förtag. Kollektivtrafikförsörjningen till övriga delar av Stockholmsområdet är mycket god. Det finns gott om lokaler lämpliga för en lokalisering av en statlig myndighet. Den världsledande exportindustrin, med över 20 000 anställda varav många med hög utbildning, och kommunen med sina 7 000 medarbetare har inte haft problem att hitta vare sig lokaler eller kompetens för sin verksamhet. Om dessa aktörer klarar av att ordna detta förefaller det något märkligt att regeringen menar att en statlig myndighet inte skulle klara av det.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson: 

 

Vilka motiv hade ministern för att ändra lokaliseringen av Utbetalningsmyndigheten från Södertälje?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:168 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fi2022/ 03361 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:168 av Ingela Nylund Watz (S)

Tilläggsdirektivet till kommittén för etablering av den nya Utbetalningsmyndigheten

Ingela Nylund Watz har frågat mig vilka motiv jag hade för att ändra lokaliseringen av Utbetalningsmyndigheten från Södertälje.

Utbetalningsmyndigheten kommer bl.a. ha i uppgift att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen genom att granska utbetalningar med hjälp av dataanalyser och urval. Regeringen anser att det är angeläget att myndigheten så snart som möjligt kan inleda detta arbete.

Utbetalningsmyndighetens verksamhet kommer i stor utsträckning att innefatta hantering av mycket känsliga och normalt sett hemliga uppgifter. Verksamheten ställer därför höga krav på bl.a. den fysiska säkerheten. Detta begränsar vilka lokaler som kan inhysa myndigheten. Då utbudet av lämpliga lokaler var begränsat i Södertälje ändrades lokaliseringen till att omfatta hela Stockholmsområdet.

Stockholm den 22 december 2022

Elisabeth Svantesson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.