Inrättandet av särskilda ungdomsdomstolar

Skriftlig fråga 2021/22:655 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Sista svarsdatum
2022-01-03
Svarsdatum
2022-01-12
Besvarad
2022-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ungdomsbrottsligheten går allt lägre ned i åldrarna och unga personer begår allt grövre brott. Unga personer under 18 år döms i ökad utsträckning för mord, mordförsök och medhjälp till mord.

En annan brottstyp som ökat stort de senaste åren är ungdomsrånen, där unga personer rånar andra ungdomar, vilket särskilt framgår av den rapport om ungdomsrån som Brå publicerade den 15 december 2021.

Samhällets reaktion mot ungdomsbrottslingar ska vara tydlig och snabb. Moderaterna anser att särskilda ungdomsdomstolar bör inrättas för att döma i både LVU-mål och i mål där barn och unga under 18 år är åtalade för brott. Domstolens handläggning ska vara snabb och personalen ska ha hög och relevant kompetens.

År 2020 tillkännagav riksdagen att regeringen ska återkomma med förslag om inrättandet av särskilda ungdomsdomstolar.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

Har ministern och regeringen påbörjat arbetet med att inrätta särskilda ungdomsdomstolar och, om inte, när och hur tänker regeringen påbörja det arbete som riksdagens tillkännagivande föranleder?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:655 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:655 av Ellen Juntti (M)
Inrättandet av särskilda ungdomsdomstolar

Ellen Juntti har frågat mig om jag och regeringen har påbörjat arbetet med att inrätta särskilda ungdomsdomstolar och, om inte, när och hur regeringen tänker påbörja det arbete som riksdagens tillkännagivande föranleder.

När unga begår brott ska insatser vidtas snabbt och påföljderna ska uppfylla berättigade krav på ingripandegrad och trovärdighet. Regeringen har vidtagit flera åtgärder på området.

På regeringens uppdrag pågår en försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål för lagöverträdare under 18 år. En utredning har föreslagit att försöksverksamheten byggs ut och förlängs. Förslaget bereds i Regeringskansliet.

Regeringen har också tillsatt en utredning som gör en bred översyn av regelverket för utredningar mot barn som misstänks för brott i syfte att säkerställa att sådana utredningar präglas av rättssäkerhet och effektivitet. Det har införts en ny påföljd, ungdomsövervakning, som kan väljas vid exempelvis allvarliga våldsbrott och rån.

Vid årsskiftet träder också nya regler i kraft som innebär att ungdomsrabatten slopas för 18–20-åringar vid allvarlig brottslighet. Regeringen har vidare beslutat att en utredare ska göra en översyn av reglerna om frihetsberövande påföljder för unga och bland annat föreslå lagändringar som möjliggör tillräckligt ingripande påföljder vid mycket allvarlig brottslighet.

Regeringen har även vidtagit flera åtgärder när det gäller kommunernas arbete med unga som begår brott. Bland annat har Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, lämnat ett förslag att öka möjligheten att ge öppna insatser utan samtycke till barn och unga, s.k. mellantvång. Förslaget har skickats på remiss. I budgetpropositionen för 2022 avsätts medel till att subventionera kommunernas kostnader för placering av ungdomar på särskilda ungdomshem. Det görs också en förstärkning av Statens institutionsstyrelse.

Utöver detta planeras en utredning för att se över ett system med s.k. ungdomskriminalitetsnämnder som ska kunna agera skyndsamt i brottsärenden som involverar barn och unga.

Stockholm den 12 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.