Till innehåll på sidan

Handläggningen hos Lantmäteriet vid uppförande av laddstolpar

Skriftlig fråga 2021/22:561 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-09
Överlämnad
2021-12-10
Anmäld
2021-12-13
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Elektrifieringen av transportsektorn är en av de viktigaste åtgärderna för att minska våra utsläpp av klimatgaser. Det har dessutom ett stort antal positiva sidoeffekter i form av renare luft och minskat buller.

Samtidigt ser vi att ett av de största hindren mot att skaffa elbil är avsaknad av laddning i eller nära hemmet – helt enkelt på den plats där bilen står still länge. Hemmaladdning eller laddning på arbetsplatsen är helt avgörande för att hålla nere kostnaderna både för omställningen som sådan och för privatpersonens bilkostnad. På landsbygden är möjligheterna till hemmaladdning bättre, eftersom fler bor i småhus. Där är det i stället utbyggnad av ett nätverk för snabbladdare som är av vikt, något som Trafikverket tack vare Centerpartiet har avsatta pengar för att åtgärda.

I städerna ser det värre ut. Där många bor i flerbostadshus och har parkering i gatuplan eller i samfälligheter är det betydligt svårare att få till laddpunkter. Just i samfälligheter har reglerna länge varit otydliga. Efter lång väntan har nu Lantmäteriet tydliggjort vad som gäller. Det behövs inte total enighet för att kunna börja installera laddstolpar, men det krävs fortfarande en ny förrättning, vilket är ytterst problematiskt, eftersom det kan kosta uppåt 100 000 kronor. En summa som i sammanhanget blir helt orimlig och inte går till något annat än Lantmäteriets handläggning. Det ger alltså inte ett enda kilo minskade utsläpp av koldioxid. För att klimatomställningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt behöver därför elbilsladdning främjas i större grad av Lantmäteriet, och regeringen behöver tydliggöra regelverken så att nya förrättningar inte behövs. Det är inte konstigare än att motorvärmare med enkelhet har kunnat anses ingå i behovet för parkering.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar blir därför:

 

Vad kommer statsrådet och regeringen att göra för att förenkla handläggningen hos Lantmäteriet så att nya förrättningar inte behövs vid uppförande av laddstolpar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:561 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fi2021/03928 Finansdepartementet Bostadsministern och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:561 av Rickard Nordin (C)
Handläggningen hos Lantmäteriet vid uppförande av laddstolpar

Rickard Nordin har frågat energi- och digitaliseringsministern vad statsrådet och regeringen kommer att göra för att förenkla handläggningen hos Lantmäteriet så att nya förrättningar inte behövs vid uppförande av laddstolpar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Anläggningslagen (1973:1149) syftar till att skapa en enhetlig reglering av frågor om samverkan mellan fastigheter för utförande och drift av gemensamhetsanläggningar. Enligt lagen får det inrättas en anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som tillgodoser ändamål av stadigvarande betydelse för fastigheterna. Lagen innebär att en fastighet kan tvångsanslutas till en anläggning, även om fastighetsägaren motsätter sig det. För att ändra eller lägga till nya ändamål till en anläggning krävs en omprövning av anläggningsbeslutet genom en ny förrättning. Så kan t.ex. vara fallet om elbilsladdning inte anses omfattas av ett befintligt anläggningsbeslut.

Anläggningslagen är teknikneutral och innehåller inte någon uppräkning eller begränsning i fråga om vilka typer av anläggningar som får inrättas. I takt med att vissa typer av anläggningar blir vanligare, och mera efterfrågade, kan de väntas uppfylla lagens krav. Lagstiftningen ger på så sätt utrymme för tillämpningen att följa den tekniska utvecklingen i samhället.

I januari 2021 gav regeringen i uppdrag till Energimyndigheten att, tillsammans med Lantmäteriet och Boverket, redovisa vilka hinder som finns för att ladda bilen bl.a. för boende som har bilparkering ordnad gemensamt med andra i t.ex. en samfällighet. Ett av resultaten av uppdraget är Lantmäteriets bedömning att de problem som förknippas med lagstiftningen, handläggningstider och förrättningskostnader går att komma tillrätta med utan ändringar i relevanta regelverk.

Utbyggnaden av laddinfrastruktur ska inte utgöra ett hinder för elektrifieringen av transportsektorn. Regeringen följer därför utvecklingen noga.

Stockholm den 22 december 2021

Johan Danielsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.