Till innehåll på sidan

De militära transporterna på Estonias sista färd

Skriftlig fråga 2021/22:1795 av Mikael Oscarsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-07-07
Överlämnad
2022-07-08
Besvarad
2022-07-22
Sista svarsdatum
2022-07-22
Svarsdatum
2022-07-22
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den 6 november 2020 arrangerade försvarsutskottet på initiativ av Kristdemokraterna en utfrågning med anledning av frågor om Estonias förlisning och uppgifter som uppkommit i den nya dokumentärfilmen om militär last ombord.

Efter mötet lovade försvarsminister Peter Hultqvist enligt Ekot ”att Haverikommissionen ska få tillgång till alla hemligstämplade uppgifter som kan finnas om transporter av militär utrustning på den förlista passagerarfärjan Estonia”.

– Om Haverikommissionen vill titta på det som finns inom ramen för Försvarsmakten och våra myndigheter så är de helt välkomna, och de kommer att ha full access till myndigheterna, sa Peter Hultqvist.

Ekot frågade varför detta hemlighölls och varför regeringen inte avslöjade det här, på vilket Hultqvist svarade:

– Det är ingenting som hemlighålls. Regeringen har inget intresse av att hemlighålla någonting, eller att på något vis dölja något i det här. Men däremot ska det ju ha sin riktiga gång och det är Haverikommissionen som den centrala rollen i detta.

Jag vill med denna fråga påminna om försvarsministers 1,5 år gamla löfte:

”att Haverikommissionen ska få tillgång till alla hemligstämplade uppgifter som kan finnas om transporter av militär utrustning på den förlista passagerarfärjan Estonia”. Märkligt nog säger Haverikommissionen nu att man INTE kommer att titta på eller utreda frågan om militära transporter på Estonia.

Till Ekot säger nu förre statsministern Ingvar Carlsson att han vill att regeringen ska offentliggöra om det fanns militära transporter på passagerarfärjan Estonia vid förlisningen. Den förre statsministern ansluter sig alltså till de många anhöriga som länge krävt detta.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern och regeringen att ge ett specifikt uppdrag åt Haverikommissionen eller någon annan myndighet att göra en utredning om de militära transporterna på Estonia – och på så sätt uppfylla löftet från försvarsministern om att inte hemlighålla någonting om de militära transporterna på Estonias sista färd?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1795 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2022/ 00960 Fö2022/00962 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1795 av Mikael Oscarsson (KD) De militära transporterna på Estonias sista färd och fråga 2021/22:1796 av Mikael Oscarsson (KD) Hävning av hemlighetsstämplarna om Estonias last

Mikael Oscarsson har frågat mig om jag och regeringen avser att ge ett specifikt uppdrag åt Haverikommissionen eller någon annan myndighet att göra en utredning om de militära transporterna på Estonia – och på så sätt uppfylla mitt löfte om att inte hemlighålla någonting om de militära transporterna på Estonias sista färd. Mikael Oscarsson har vidare frågat statsministern om hon tänker göra det förre statsministern Ingvar Carlsson kräver och nu, 28 år efter förlisningen, ta bort alla hemligstämplar som fortfarande finns kvar kring Estonia, inklusive handlingarna om vad som fanns på lasten under Estonias sista färd.

Den senare frågan har överlämnats till mig. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland bedriver nu en oberoende utredning av de tidigare okända hål som i september 2020 upptäcktes på fartygets vrak och om dessa ger anledning att revidera den tidigare haverirapporten från den för Estland, Finland och Sverige gemensamma haverikommissionen (JAIC) från 1997. Utredningsarbetet bedrivs självständigt och oberoende av andra myndigheter eller organisationer i enlighet med Europeiska unionens regelverk.

Regeringen har varit tydlig med att vi ger Statens haverikommission full tillgång till de uppgifter myndigheten behöver för att utreda förlisningen.
Det är utredningsmyndigheterna som avgör vilken information och vilka konkreta åtgärder som behövs för att utreda förlisningen. I den händelse att Statens haverikommission skulle efterfråga information från Regeringskansliet kommer en sådan begäran att hanteras enligt gängse rutiner.

Stockholm den 22 juli 2022

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.