Ambassad i Mongoliet

Skriftlig fråga 2021/22:1674 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-02
Överlämnad
2022-06-03
Anmäld
2022-06-07
Svarsdatum
2022-06-15
Sista svarsdatum
2022-06-15
Besvarad
2022-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Mongoliet, ett land inklämt mellan de två auktoritära staterna Ryssland och Kina i nordöstra Asien, är i dag kanske mest känt som hem till härskande mongoliska ledare som Djingis khan och hans ättlingar som kontrollerade stora delar av östra Asien och Ryssland under medeltiden. Även om landet fortfarande domineras av en nomadiserande herdekultur ser vi hur invånarna värnar utbildning. Sedan 30 år tillbaka kan de dessutom stoltsera med att vara en välfungerande demokrati, med allt som det innebär.

Rent geografiskt utgör Mongoliet vidare ett mycket viktigt område, till följd av vilka grannar de i dag har. Samtidigt ser vi ett glesbefolkat land med enorma naturresurser i form av goda oljetillgångar, kol och metaller (koppar, järn och guld), samtidigt som potentialen att utnyttja förnybar sol- och vindkraft är enorm.

I dag hanterar den svenska ambassaden i Peking de ärenden som rör Mongoliet, även om det finns ett svenskt konsulat i huvudstaden Ulan Bator, dock utan utsänd representant. Det finns därmed goda skäl att stärka de diplomatiska förbindelserna, mot bakgrund av vilken potential som finns i landet i framtiden.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:


Kan vi förvänta oss att ministern verkar för en stärkt diplomatisk representation i Mongoliet, och hur ser hon på den befintliga lösningen? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1674 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/08839 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1674 av Markus Wiechel (SD)
Ambassad i Mongoliet

Markus Wiechel har frågat mig om man kan förvänta sig att jag verkar för en stärkt diplomatisk representation i Mongoliet, och hur jag ser på den befintliga lösningen.

Låt mig först understryka att Sverige har goda relationer med Mongoliet på många områden sedan 1964, då vi upprättade våra diplomatiska förbindelser. Utbyten finns om frågor som demokrati, handel, klimat och kultur. Regeringen vill fortsätta att utveckla relationerna mellan Sverige och Mongoliet.

Sveriges ambassadör i Peking är sidoackrediterad till Mongoliet. Vår Peking-ambassad ansvarar för att främja Sveriges relationer till och intressen i Mongoliet samt att bevaka och rapportera om utvecklingen i landet. Det svenska honorära generalkonsulatet inrättades i Ulan Bator 2005 och utgör ett bra stöd i utrikesförvaltningens arbete. Mongoliet etablerade 2009 en ambassad i Stockholm och har sedan många år haft ett honorärkonsulat i Göteborg, något som har gett ytterligare möjligheter att stärka den bilaterala dialogen. EU har också en delegation i Ulan Bator sedan 2017 å alla medlemsstaters vägnar.

Sveriges diplomatiska närvaro utomlands förändras kontinuerligt. Förändringen är ett led i den kontinuerliga anpassning som görs av utlandsorganisationen i förhållande till förändringar i omvärlden, ändrade krav och behov samt budgetläge i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för genomförandet av svensk utrikespolitik och att främja svenska intressen i utlandet. För närvarande finner jag den befintliga lösningen för Mongoliet vara väl fungerande och ändamålsenlig.

Stockholm den 15 juni 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.