Svarthandel med bokade tider för pass

Skriftlig fråga 2021/22:1326 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-22
Överlämnad
2022-03-23
Anmäld
2022-03-24
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kötiden för att få ett nytt pass i Sverige ligger för närvarande på flera månader. Den 22 mars var den första lediga tiden i Skåne den 3 oktober, alltså en väntetid på mer än ett halvår. Polismyndigheten har medgivit att väntetiderna är oacceptabelt långa, men flaggat för att situationen kommer att bestå en längre tid.

Förutom att detta förhållande leder till helt oacceptabla konsekvenser för de människor som behöver ett nytt pass har det också gett upphov till en illegal marknad i form av handel med bokade tider eftersom det inte införts adekvata rutiner och kontroller i samband med bokning av en tid. Enligt uppgift i SVT Nyheter kan en tid för att förnya sitt pass i dag köpas för 375 kronor på denna illegala marknad.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att adekvata rutiner införs vid bokning av tid för att förnya pass så att den illegala handeln med bokade tider upphör?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1326 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/01026 Ju2022/01045 Ju2022/01072 Ju2022/01095 Ju2022/01096 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1293 av Louise Meijer (M)
Köer för att förnya pass, fråga 2021/22:1309 av Johan Pehrson (L) Väntetiderna för pass, fråga 2021/22:1319 av Hans Wallmark (M) Väntetider för pass, fråga 2021/22:1326 av Boriana Åberg (M) Svarthandel med bokade tider för pass, och fråga 2021/22:1327 av Boriana Åberg (M) Väntetiderna för pass

Louise Meijer har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder, och i så fall vilka, för att förkorta kötiderna till att förnya sitt pass. Johan Pehrson har frågat mig på vilket sätt regeringen avser att agera för att polisen snabbt och påtagligt ska korta väntetiderna för att få ett pass. Hans Wallmark har frågat mig om det finns någon ambition från min sida att erbjuda befolkningen en bättre samhällsservice när det gäller passhanteringen än att det på många ställen i landet nu ska ta ett halvår för att få ett pass. Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att adekvata rutiner införs vid bokning av tid för att förnya pass så att den illegala handeln med bokade tider upphör. Boriana Åberg har även frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att svenska medborgares frihet inte ska inskränkas på grund av helt orimliga väntetider för att få ett nytt pass.

Jag har nyligen besvarat frågor från Mikael Damsgaard (M) och Maria Malmer Stenergard (M) om väntetider för pass. Jag återger för Louise Meijer, Johan Pehrson, Hans Wallmark och Boriana Åberg svaret jag gav dem.

Det är förstås angeläget att de väntetider som i dagsläget råder för passutfärdande kortas. Justitiedepartementet har löpande dialog med Polismyndigheten kring väntetiderna och följer myndighetens arbete för att effektivisera processen mycket noga.

Den främsta orsaken till de förlängda väntetiderna beror på att det under coronapandemin byggts upp ett underskott på pass i cirkulation. Det har lett till att ett stort antal människor, till följd av lättnader i restriktionerna, nu ansöker om nytt pass.

Polismyndigheten arbetar nu aktivt och intensivt för att öka kapaciteten i passutfärdandet och för att anpassa verksamheten till de stora behoven. Utökade öppettider och tillskott av flera passhandläggare är exempel på åtgärder. Enligt myndighetens prognos kommer vi snart kunna se effekter av detta.

För att komma tillrätta med de uppkomna problemen i tidsbokningssystemet har Polismyndigheten vidtagit en rad åtgärder, och fler åtgärder införs inom kort. Det handlar framförallt om olika tekniska lösningar som ska förhindra och begränsa möjligheterna att boka upp ett stort antal tider i systemet.

Med det sagt är det självklart så att jag fortlöpande följer verksamheten och vid behov agerar för att myndigheten ska ha så goda förutsättningar som möjligt att utföra sitt uppdrag.

Stockholm den 30 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.