Läkemedel för ukrainska flyktingar

Skriftlig fråga 2021/22:1299 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-17
Överlämnad
2022-03-18
Anmäld
2022-03-22
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 24 februari inledde Ryssland en militär invasion av Ukraina som bryter mot internationell rätt och mot Ukrainas självbestämmanderätt. På grund av Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina beräknar Migrationsverket att uppemot 200 000 ukrainska medborgare kan fly till Sverige. En stor del av dessa är kvinnor och barn. Det är särskilt viktigt att säkerställa att dessa personer får vård och stöd under sin tid i Sverige. Därtill är det viktigt att säkerställa att personer som haft recept på läkemedel eller är i behov av särskilda läkemedel får tillgång till dessa även i Sverige. Det kan handla om insulin, hjärtmedicin och medicin mot hiv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ eller åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att personer som flytt Ukraina får tillgång till läkemedel enligt behov?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1299 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1299 av Ulrika Jörgensen (M)
Läkemedel för ukrainska flyktingar

Ulrika Jörgensen har frågat mig om vilka initiativ eller åtgärder avser jag att vidta för att säkerställa att personer som flytt Ukraina får tillgång till läkemedel enligt behov.

I och med Rysslands invasion av Ukraina aktiverades Massflyktsdirektivet (direktiv 2001/55/EG). Det innehåller minimikrav på vad personerna som omfattas har rätt till. I Sverige är utgångspunkten att personer som flytt från Ukraina och beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har rätt att få läkemedel nödvändiga för behandling av sjukdomar subventionerade med egenavgift på 50 kronor för receptbelagd medicin. Barn under arton år behöver inte betala egenavgift. Det är sjukvården som gör en individuell bedömning vilken medicin som anses vara nödvändig.

Dessutom pågår ett europeisk myndighetsinitiativ inom läkemedelsområdet kring kartläggning av ukrainska behandlingsriktlinjer och framtagandet av en gemensam vägledning för sjukvården. Syftet med det är att i så hög utsträckning som möjligt behålla koninuiteten i läkemedelsbehandling hos ukrainska flyktingar.

Stockholm den 30 mars 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.