Till innehåll på sidan

Förstärkning av forskningen inom totalförsvaret

Skriftlig fråga 2021/22:1071 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-11
Överlämnad
2022-02-11
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Teknologiutvecklingen går ur ett globalt perspektiv i en rasande fart. Drönare, AI och samverkan mellan kombinerade vapenslag utgör en bråkdel av den verklighetsutveckling som samhället måste förhålla sig till. Sverige har under denna tid bevakat utvecklingen men till stor del inte satsat på att försöka implementera den i den dagliga verksamheten.

Under det kalla kriget var staten och Försvarsmakten ofta den ledande aktören i att driva fram ny teknologi. Via forskningsanslagen till försvaret fick vi radarn, gps och internet. Från kalla krigets slut och framåt började näringslivet och marknaden att ta ett allt större ansvar för teknologiutvecklingen på försvarsområdet. Denna ställning gäller än i dag och nu är det Silicon Valley som har visat vägen med den moderna mjukvaran, möjligheter att hantera stora mängder information och artificiell intelligens. Det är den privata sektorn som kommer med de stora innovationerna och satsar stora anslag på forskning. Staten måste därför ha ett nära samarbete med näringslivet för att anpassa sig till den nya verkligheten och inte hamna efter i utvecklingen.

Forskningsanslagen har, trots de hot vi sett från Ryssland, Kina och icke-statliga aktörer, minskat det senaste årtiondet med 70 procent. Maktbalansen har kraftigt förskjutits till antagonisternas favör. Både Kina och Ryssland har utvecklat sin hybridkrigföring och satsat stort på industrispionage och militär forskning. Detta är dock något vi kan bemöta då västs civila tekniska kraft är mångdubbelt större än exempelvis Rysslands. Då måste dock första steget vara att börja satsa mer på forskning som tjänar hela totalförsvaret.

Vi ser att Försvarets materielverk, FOI, Försvarshögskolan och Försvarsmakten alla är i behov av ökade medel och samarbeten för att möta denna hotbild. Detta skulle gagna vår försvarsförmåga men även befolkningen i helhet då nya tjänster och innovationer kan framtas. Det borde även vara aktuellt att söka efter naturliga samarbetspartner utomlands för att komplettera och förstärka framtida satsningar på forskningen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att återkomma till riksdagen med förslag på förstärkningar till forskning inom totalförsvaret i närtid?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1071 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2022/00156 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1071 av Alexandra Anstrell (M)
Förstärkning av forskningen inom totalförsvaret

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag avser återkomma till riksdagen med förslag på förstärkningar till forskning inom totalförsvaret i närtid.

En fortsatt ökning av försvarsförmågan ställer ökade krav på en hållbar och långsiktig tillgång till egen forskning och utveckling, inklusive teknikutveckling och nödvändig forskningsinfrastruktur. Utvecklingen av för försvaret relevant teknik sker i stor utsträckning i det civila samhället. Tillämpning av ny civil teknik är därför nödvändig för att stridskrafterna ska förbli relevanta.

Regeringen har i propositionen Totalförsvaret 2021–2025 (prop. 2020/21:30) framhållit behovet av samverkan mellan civila och militära forskningsaktörer och beställare. Forskning och utveckling bidrar även till tillgång av strategiska kompetenser, dvs. kunskapsområden där enskilda individer och grupper som på grund av sin specifika kompetens vid höjd beredskap och därmed ytterst i krig behöver göras tillgängliga för såväl det militära som det civila försvaret. Därtill är det viktigt att fortsätta med internationella forsknings- och utvecklings-samarbeten så att Sverige genom utbyte och i samarbete med andra ska kunna generera och få tillgång till relevant kunskap för det militära försvaret.

Genom totalförsvarspropositionen görs den största satsningen på totalförsvaret i modern tid. Självklart omfattas även forskningsområdet. Satsningarna görs brett hos berörda myndigheter och bl.a. kan nämnas det särskilda anslaget för forskning och teknikutveckling som ökar med närmare 300 miljoner kronor under perioden.

Stockholm den 23 februari 2022

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.