Rena hav och vatten

Skriftlig fråga 2020/21:861 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-04
Anmäld
2020-12-07
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Rena hav och vatten i och runt Sverige är en förutsättning för levande hav och vatten. Tyvärr upptäcker vi hela tiden nya problem med nya medicinska rester som förgiftar eller påverkar livskraften negativt i hav och vatten.

Branschorganisationen Svenskt Vatten rapporterar nu om höga halter av läkemedlet diklofenak, där små mängder läkemedel förorenar stora mängder vatten.

Läkemedel och tillgången på receptfria läkemedel har varit till stor nytta. Det avlastar hälso- och sjukvården samtidigt som onödiga sjukskrivningar minskar, Lösningen på höjda halter av läkemedel i hav och sjöar är inte ett förbud mot läkemedel eller minskad tillgång utan recept.

Däremot går det att förbättra dagens vattenrening i de kommunala vattenreningsverken. Både avloppsledningar och reningsverk är av dålig kvalitet runt om i Sverige, vilket har uppdagats inte minst genom större läckor och utbrott av kolibakterier på många ställen.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur avser ministern att arbeta för att höja kvalitetet på vattenreningsverken för att fånga upp skadliga läkemedelsrester så att de inte når hav och vatten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:861 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:861 av Åsa Coenraads (M)
Rena hav och vatten

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag avser att arbeta för att höja kvaliteten på vattenreningsverken för att fånga upp skadliga läkemedelsrester så att de inte når hav och vatten.

Regeringen vill att läkemedelsrester i miljön ska minimeras. För detta krävs åtgärder i hela livscykeln från tillverkning, under användning och i avfallsfasen. En viktig åtgärd är att se till att reningsverken kan bryta ned läkemedel. Många läkemedel är utformade för att vara svårnedbrytbara. Vissa läkemedel bryts varken ned i kroppen eller i avloppsreningsverk. Dessa ämnen kommer ut i miljön där de kan ha skadliga effekter på ekosystemen. Med avancerad rening av avloppsvatten kan reningsgraden öka avsevärt och på så vis kan utsläppen av läkemedel till miljön minskas.

Kostnaderna för att installera avancerad rening är dock höga. Regeringen beslutade därför i budgetpropositionen för 2018 om en treårig satsning på bidrag till installation av avancerad rening av avloppsvatten för att minimera utsläppen av läkemedelsrester till miljön. Under 2018–2020 har regeringen avsatt totalt cirka 250 miljoner kronor till avancerad rening av läkemedelsrester.

Verksamhetsutövare kan ansöka om bidrag från Naturvårdsverket upp till 90 procent av kostnaden för förstudier eller installation av utrustning för avancerad rening. Intresset har varit stort och medel har betalats ut till flera projekt. År 2019 betalades 57 miljoner kronor ut till 14 olika projekt, varav tolv är förstudier och två är investeringsprojekt i form av inköp och installation av utrustning för avancerad rening. Beviljade åtgärder i förstudieprojekten syftar till att ta fram underlag inför investering i fullskala. Flera projekt bidrar inte bara till att öka reningsgraden utan även till ökad återanvändning av renat avloppsvatten i kommuner med akut vattenbrist.

Genom denna satsning bidrar regeringen till att öka takten för installation av avancerad reningsteknik vid avloppsreningsverk och därmed minska utsläppen av läkemedelsrester till miljön. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att satsningen förlängs och förstärks med 75 miljoner kronor per år 2021 och 2022 för att ytterligare minska utsläppen och öka möjligheterna för återanvändning av avloppsvatten.

Stockholm den 16 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.