De höga dödstalen på äldreboenden

Skriftlig fråga 2020/21:845 av Per Ramhorn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Sista svarsdatum
2020-12-16
Svarsdatum
2020-12-22
Besvarad
2020-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

 I en intervju i Dagens Nyheter den 1 december hävdade statsminister Stefan Löfven att det inte är regeringens fel att vården brast så allvarligt ute på landets äldreboenden i våras; detta eftersom sjukvården är regionernas ansvar. Det var också regionerna som kritiserades hårt av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i fråga om de allvarliga brister i äldrevården som framkommit under pandemin.

Regeringen hade redan i våras möjlighet att anpassa regler i syfte att förhindra smittspridning mellan sköra äldre. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, bad bland annat om förändringar i lagen för att möjliggöra att personal på äldreboendena fick mandat att skilja personer som insjuknat i covid-19 i syfte att motverka smittspridning, även med tvång om det var nödvändigt. Detta har regeringen valt att avstå ifrån.

Det faktum att regionerna i Sverige brister i sin omsorg om och sjukvård för de äldre grundar sig i ett systemfel. Problematiken kan härledas till ädelreformen som genomfördes 1992. Då fick kommunerna fullt ansvar för äldreomsorgen, och regionerna behöll läkarmonopolet men skulle bistå kommunerna vid behov. Resultatet blev att äldreboendena nästan enbart inriktade sig på omsorg, vilket i sin tur har drabbat den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att se över aktuella systemfel i äldrevården och verka för att säkerställa en fullgod tillgänglighet till en professionell medicinsk vård inom äldreomsorgen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:845 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:845 av Per Ramhorn (SD)
De höga dödstalen på äldreboenden

Per Ramhorn har frågat mig om regeringen avser att se över aktuella systemfel i äldrevården och verka för att säkerställa en fullgod tillgänglighet till en professionell medicinsk vård inom äldreomsorgen.

Inledningsvis vill jag framhålla och understryka att alla människor, oavsett ålder och oavsett var man bor, har rätt till en god hälso- och sjukvård och en individuell medicinsk bedömning. Om en viss behandling bedöms medicinskt lämplig ska personen också få den.

Den 24 november 2020 redovisade IVO resultatet av sin granskning av regionernas vård och behandling på särskilda boenden under covid-19-pandemin. IVO bedömer att dagens lagstiftning är tydlig och att det har funnits brister i regionernas ansvar för medicinsk vård och behandling på särskilda boenden. Jag utgår ifrån att samtliga regioner tar detta på allvar och genomför nödvändiga förändringar för att komma tillrätta med detta.

Coronakommissionens delbetänkande och slutsatser överlämnades till regeringen den 15 december. Kommissionen pekar bland annat på en del brister och systemfel inom äldreomsorgen. Regeringen tar dessa missförhållanden på största allvar och vill stärka tillgången till medicinsk kompetens, inklusive läkarmedverkan, inom äldreomsorgen. Det är viktigt att den kommunala hälso- och sjukvården har tillgång till god medicinsk kompetens, inte minst för patientsäkerhetsfrågor.

Avslutningsvis vill jag därför, som svar på Per Ramhorns fråga, säga att det sedan en tid tillbaka pågår ett arbete i Regeringskansliet för att komma framåt dels när det gäller frågan om att stärka tillgången till medicinsk kompetens inom äldreomsorgen, dels när det gäller behovet av nationella åtgärder för en långsiktig förbättring av och en höjd kvalitet inom äldreomsorgen. Genom en tydligare lagstiftning kan kraven på god äldreomsorg skärpas. Exakta detaljer om lagens utformning och innehåll behöver en utredning ta fram. Det är min ambition att kunna tillsätta en sådan innan jul, nu när vi fått Coronakommissionens slutsatser.

Stockholm den 22 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.