Tillsyn av utbildningar

Skriftlig fråga 2020/21:750 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I skrivande stund ligger det ett antal förslag på riksdagens bord som syftar till att skärpa tillsynen och kontrollen av våra utbildningar. Moderaterna kan inte annat än berömma dessa initiativ. För oss är det en självklarhet att den som hanterar skattemedel också måste vara beredd på att bli granskad i fråga om hur dessa skattemedel hanteras.

För oss handlar det dock inte bara om hur man följer lagar och förordningar. Det handlar också om vilken kvalitet man får. Här skiljer sig regeringens strävanden från våra. I fråga efter fråga har vi efterlyst att kvaliteten måste vara med som en faktor när man värderar en utbildning, skolenhet eller huvudman. Därför har vi till exempel i vårt budgetförslag skjutit till 40 miljoner kronor extra till Skolinspektionen för att just kvaliteten ska granskas i större omfattning än tidigare.

Men, det här gäller inte för vare sig folkhögskolor eller studieförbund – verksamhet som får över 4,5 miljarder kronor från statskassan varje år. Här råder i stället en helt annan ordning. I stället för att en oberoende myndighet granskar misstänkta oegentligheter så tillåts den misstänkte att utreda sig själv. Det är en närmast barock ordning i ett rättssamhälle med någon form av självaktning.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad avser ministern att göra för att all utbildning ska granskas på ett likvärdigt och rättssäkert sätt, oavsett utbildningsform och huvudman?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:750 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:750 av Lars Püss (M)
Tillsyn av utbildningar

Lars Püss har frågat mig vad jag avser att göra för att all utbildning ska granskas på ett likvärdigt och rättssäkert sätt, oavsett utbildningsform och huvudman.

Inledningsvis vill jag tydliggöra att jag ser det som en självklarhet att skattefinansierad utbildnings- och bildningsverksamhet, oavsett form och huvudman, ska granskas och kontrolleras regelbundet för att säkerställa att skattemedel hanteras korrekt och att verksamheten håller en hög kvalitet. Olika utbildnings- och bildningsverksamheter har olika syften och förutsättningar, vilket medför olika behov av upplägg för granskning och kontroll. Som jag förstår frågan rör den specifikt den statsbidragsfinansierade verksamhet som bedrivs av landets folkhögskolor och studieförbund. Jag kommer därför i det följande fokusera på denna verksamhet.

Statens stöd till folkbildningen syftar bl.a. till att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, bidra till att utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet.

I enlighet med riksdagens beslut om prop. 1990/91:82 om folkbildning har Folkbildningsrådet fått uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag mellan folkhögskolor, studieförbund och studerandeorganisationer inom folkhögskolan. Folkbildningsrådet har vidare enligt förordning ansvar för att kontinuerligt följa upp och utvärdera verksamheten som finansieras av statsbidraget. Regeringen ställer även årligen i riktlinjer krav på Folkbildningsrådets uppföljning och redovisning av statsbidraget.

Folkbildningsrådets styrelse beslutar årligen om villkor för statsbidraget till folkhögskolor respektive studieförbund, som bl.a. innehåller krav på kontroll och kvalitetssäkring av verksamheten. Folkbildningsrådet har möjlighet att återkräva utbetalt statsbidrag om det beviljats på felaktiga grunder eller om medlen inte har använts för det ändamål de har beviljats för. Rådet kan också besluta om utredning och granskning av en folkhögskola eller ett studieförbund, vilket kan resultera i att rätten till statsbidrag upphör.

I prop. 2013/14:172 Allas kunskap – allas bildning föreslog regeringen att statliga myndigheter ska ansvara för att utvärdera folkbildningen. Regeringen gav därför Statskontoret i uppdrag att under åren 2015–2018 genomföra en samlad utvärdering av folkbildningen. Regeringen har därefter även gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera vissa folkbildningsinsatser som riktar sig till huvudsakligen asylsökande och utrikes födda kvinnor. Statskontoret avrapporterade detta uppdrag i februari 2020.

Modellen för fördelning av statsbidrag till folkbildningen bygger på en stark tilltro till, och ett stort ansvar för, folkbildningens aktörer att på egen hand prioritera, genomföra och följa upp verksamheten. Statskontoret konstaterade i sin samlade utvärdering från 2018 att denna modell tjänar statens syften med statsbidraget till folkbildningen väl.

Tilliten till denna modell förutsätter att folkbildningens aktörer tar sitt ansvar och följer upp verksamheten noggrant samt vidtar åtgärder om felaktigheter upptäcks. Att bidragssystemet utnyttjas felaktigt och leder till att skattemedel går till annat än de är avsedda för kommer inte att accepteras.

Folkbildningsrådet tar den uppkomna situationen med bidragsfusk på största allvar och bedriver ett omfattande arbete för att se över statsbidragsvillkoren och stärka uppföljningen av statsbidraget. Inom ramen för detta arbete har Folkbildningsrådets representantskap bl.a. beslutat om att förstärka rådets kansli med särskilt fokus på uppföljning, granskning och kontroll av hur statsbidraget används.

Utbildningsdepartementet för en tät dialog med Folkbildningsrådet om detta pågående arbete. Vidare ser Utbildningsdepartementet för närvarande över om ytterligare åtgärder behöver vidtas för att stärka Folkbildningsrådets arbete med uppföljning och kontroll av statsbidraget.

Stockholm den 9 december 2020

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.