Till innehåll på sidan

Planeringsförutsättningarna för det civila försvaret

Skriftlig fråga 2020/21:614 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Försvarspropositionens förslag angående det civila försvaret ansluter i många stycken till Försvarsberedningens rapport och landar på samma föreslagna finansieringsnivå med en successiv förstärkning som resulterar i 4,2 miljarder 2025.

Propositionens satsning på att utveckla det civila försvarets organisation och ledning genom att bland annat utifrån Ansvarsutredningens rapport fatta beslut i frågan och anslå ytterligare medel under perioden är lovvärd. Det övergripande problemet är dock att det fortfarande saknas uttalade mål för hur planeringsförutsättningar ska tas fram.

Det är viktigt att planera för händelser, hot och konsekvenser av ett väpnat angrepp mot Sverige och att ge den aktuella myndigheten, kommunen eller regionen ett antal förutsättningar att förhålla sig till så att planläggningen utgår från vissa gemensamma grundantaganden.

Arbetet med att fastställa planeringsförutsättningar för det civila försvaret måste prioriteras. I dag framförs det som ett av de stora hindren för att bedriva ett effektivt planeringsarbete hos myndigheter, kommuner och regioner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

När och hur avser statsrådet att arbeta vidare med planeringsförutsättningar för det civila försvaret?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:614 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:614 av Alexandra Anstrell (M)
Planeringsförutsättningarna för det civila försvaret

Alexandra Anstrell har frågat mig när och hur jag avser att arbeta vidare med planeringsförutsättningar för det civila försvaret.

Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap och ytterst krig behöver stärkas på bred front. En viktig del i det arbetet är att stärka det civila försvaret. Nu tar vi ansvar för att återuppbygga det civila försvaret igen. Tillsammans med de medel som tillfördes 2018 innebär regeringens förslag att civilt försvar sammanlagt förstärks med 4,2 miljarder kronor 2025. Detta är den största satsningen i modern tid.

Det är viktigt att aktörer inom det civila försvaret får utgångspunkter att planera och arbeta utifrån. Regeringen avser att i närtid fatta beslut om anvisningar för det civila försvaret för försvarsbeslutsperioden 2021–2025.

Stockholm den 2 december 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.