Villkoren för svenska jägare

Skriftlig fråga 2020/21:491 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Gång efter annan har byråkraterna i Bryssel jagat efter de laglydiga svenska jägarna och sportskyttarna. Inte sällan har Sveriges regering valt att delta i drevet genom att aktivt överimplementera, och på så sätt förvärra, de redan bristfälliga förslagen. Detta har inte minst märkts tydligt i den eviga frågan om EU:s vapendirektiv som regeringen nu misslyckats med att implementera upprepade gånger. Sverigedemokraterna har genomgående verkat för att frågor på området ska vara av nationell kompetens och att EU ska hålla tassarna borta.

I dagarna varnade Jägareförbundet om ännu ett EU-relaterat ärende som enligt dem riskerar att slå mot Sveriges alla jägare. Det rör sig om EU-kommissionens förslag om en strategi för biologisk mångfald fram till 2030. En strategi som Sverigedemokraterna tidigare har anmält avvikande när det hanterats i riksdagen.

Jägareförbundet menar att kommissionens ambition om att göra 30 procent av alla hav och motsvarande andel av all landyta till skyddade områden kraftigt riskerar att slå mot jägare men också mot andra intressenter. Detta eftersom 10 procent av all yta ska omfattas av ett strikt skydd som enligt Jägareförbundet förbjuder allt från skogsbruk till jakt och fiske.

Detta skulle naturligtvis riskera att kraftigt inskränka på äganderätten och är ett i mängden av exempel på maktfullkomliga och överstatliga förslag från EU. Oaktat dessa farhågor kan dock konstateras att frågan är i sin linda, men givet att det redan nu uppstått en oro bland intressenter, då inte minst jägare, vore ett tydligt svar från regeringen att önska.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att de ovan berörda farhågorna inte blir verklighet för Sveriges jägare och andra intressenter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:491 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:488 av Mats Nordberg (SD) Levnadsvillkoren på landsbygden och fråga 2020/21:491 av Tobias Andersson (SD) Villkoren för svenska jägare

Mats Nordberg har frågat landsbygdsministern hur regeringen tänker agera för att säkerställa att de tankar som förs fram av EU-kommissionens arbetsgrupp beträffande en strategi för biologisk mångfald ska kunna hanteras så att de inte får negativa effekter för jordbrukare, skogsbrukare, jägare och fiskare i framför allt den nordvästra tredjedelen av Sverige.

Tobias Andersson har frågat landsbygdsministern om statsrådet avser att vidta åtgärder för att säkerställa att de i frågan berörda farhågorna med anledning av EU-kommissionens förslag om en strategi för biologisk mångfald inte blir verklighet för Sveriges jägare och andra intressenter.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Bakgrunden till frågorna är att det i EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 anges – som mål för EU som helhet – bl.a. att minst 30 procent av EU:s landyta ska rättsligt skyddas och att strikt skydda minst en tredjedel av dessa områden.

Jag ger ett samlat svar på båda frågorna.

Regeringen har sedan EU-kommissionen presenterade strategin i våras arbetat aktivt med frågan om utformning av målen om skydd vilket har redovisats i Miljö- och jordbruksutskottet samt i EU-nämnden.

EU:s miljöministrar beslutade den 23 oktober 2020 att anta rådsslutsatser och ställa sig bakom målen om skydd i strategin. Av rådsslutsatserna framgår bl.a. att genomförandet av målen kräver ett samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna för utveckling av en gemensam förståelse för definitionen av strikt skydd. Rådsslutsatserna betonar att ett striktare skydd kan tillåta mänskliga aktiviteter som är i överensstämmelse med bevarandemålen för skyddet.

Sverige röstade i EU:s miljöråd för att anta rådsslutsatserna. Den svenska ståndpunkten, som förankrades i EU-nämnden den 16 oktober 2020, var att Sverige ser rådsslutsatserna om biologisk mångfald som ett viktigt steg i EU:s arbete för att bromsa förlusten av biologisk mångfald och ta vara på naturens tjänster. Ståndpunkten var också att Sverige bl.a. anser att definitioner och kriterier för skyddade områden ska tas fram i en process med deltagande från medlemsstaterna och att existerande nationella kategorier för skydd av natur ska respekteras.

Det är en lång svensk tradition att det i våra skyddade områden är möjligt att bedriva olika sorters aktiviteter som vandring, tältning, jakt och fiske som inte motverkar syftet med skyddsändamålet. I många av våra skyddade områden bedrivs också en skötsel och förvaltning för att bevara områdenas värden för natur och friluftsliv.

Jag kan försäkra Mats Nordberg och Tobias Andersson att regeringen kommer att arbeta aktivt för att bevara ovanstående traditioner och bevaka Sveriges intressen i den kommande processen med att genomföra EU:s strategi för biologisk mångfald.

Stockholm den 25 november 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.