Till innehåll på sidan

Undersökning om radikalisering bland muslimer i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:419 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-11-10
Överlämnad
2020-11-11
Anmäld
2020-11-12
Sista svarsdatum
2020-11-18
Svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Rapporter har under flera år strömmat in om att andelen radikala bland muslimer i de europeiska länderna ökar. I Frankrike visar en undersökning som gjorts i spåren av den senaste tidens muslimska terrordåd att landets muslimska befolkning blir alltmer separatistisk och att en majoritet anser att sharialag står över fransk lag.

Studien, som genomförts av French Institute of Public Opinion (Ifop), påvisar en stor och ökande klyfta mellan fransmän och invandrade muslimer. Bland annat har det framkommit att en betydande och växande andel – i vissa åldersgrupper en majoritet – av den muslimska gruppen anser att islamisk sharialag står över fransk lag.

Hos unga muslimer (under 25 år) svarar hela 57 procent att sharia har prioritet över franska lagar. Det är en ökning med 10 procentenheter på bara fyra år. För den muslimska befolkningen som helhet är siffran också hög – 38 procent delar den uppfattningen.

Studien har även jämfört olika religiösa grupper sinsemellan i det här avseendet, och det visar sig att muslimer sticker ut. Exempelvis är det endast 15 procent av landets bekännande katoliker som anser att religiösa påbud är jämförbara med eller trumfar fransk lag.

Beträffande lärares rätt att visa karikatyrer av religiösa gestalter var skillnaden mellan muslimer och andra grupper ännu större. 66 procent av de tillfrågade muslimerna anser att det ska vara förbjudet att visa skämtteckningar av Muhammed. Bland övriga, inklusive landets katoliker, är det tvärtom en mycket stor majoritet, 80 procent, som tycker att det ska vara tillåtet med satirteckningar av såväl Muhammed som andra religiösa personer.

Sju av tio tillfrågade muslimer anser också att det är fel att stänga ned radikala moskéer och muslimska organisationer som uppviglat till våldsanvändning som en del av jihad. Bland den övriga franska befolkningen var siffrorna de omvända.

Undersökningen är en skrämmande läsning om hur utvecklingen i Frankrike ser ut. Tidigare undersökningar gjorda i Sverige vittnar om liknande utveckling här. Att dessutom tro att utvecklingen i Sverige den sista tiden skulle ha ändrats är att vara naiv. I stället har flera avslöjanden och händelser vittnat om liknande utveckling som i Frankrike. Muslimska skolor har nyligen stängts på grund av kopplingar till islamistiska nätverk där Säkerhetspolisen larmat om att barnen kunnat vara föremål för radikalisering, imamer i moskéer har avslöjats förkunna islamism, islamistiska partier med krav på sharialagars införande i Sverige har bildats, politiska partier har infiltrerats, både lokalt och nationellt, av islamister (inte minst Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Skåne har mer eller mindre tagits över av islamister, enligt avslöjanden i Kvällsposten). Vi har sett islamistiska terrordåd på svensk mark. Svenskar är tvingade till livvaktsskydd på grund av karikatyrer av Muhammed. Listan kan göras lång.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ta initiativ till att utföra en grundlig undersökning om radikaliseringen av muslimer i Sverige för att kartlägga omfattningen av den?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:419 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:419 av Björn Söder (SD)
Undersökning om radikalisering bland muslimer i Sverige

Björn Söder har frågat inrikesministern om statsrådet avser att ta initiativ till att utföra en grundlig undersökning om radikaliseringen av muslimer i Sverige för att kartlägga omfattningen av den. Frågan har överlämnats till mig.

I dag lever tusentals individer med muslimsk bakgrund i Sverige. Det finns en stor variation av muslimska traditioner, inriktningar och organisationer representerade här. Sverige har sedan länge grundlagsskyddade opinionsfriheter som bland annat innefattar yttrandefrihet och religionsfrihet. Ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Jag vill understryka att den våldsbejakande islamistiska extremismen utgör en minoritet i detta sammanhang.

När extremistiska tankar övergår i brottsliga handlingar är det Polismyndighetens och Säkerhetspolisens uppdrag att förebygga, förhindra och utreda dessa brott, oavsett vilken ideologi som ligger bakom. Regeringen ser mycket allvarligt på de terroristattentat som har drabbat Frankrike och Österrike under hösten. Jag har fullt förtroende för att våra myndigheter gör allt de kan för att liknande attentat inte ska inträffa i Sverige.

Regeringen har inrättat ett nationellt centrum mot våldsbejakande extremism, CVE, inom Brottsförebyggande rådet. Centret ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Regeringen avser dock att vidta ytterligare åtgärder för att förebygga en allvarlig utveckling av extremism och radikalisering. Inga offentliga medel ska kunna gå till antidemokratisk verksamhet, och ändå förekommer detta.

En särskild utredare har därför fått i uppdrag att analysera och ta ställning till inrättande av en stödfunktion med kompetens om aktörer, våldsbejakande extremism och antidemokratiska miljöer som kan bistå myndigheter i att göra fördjupade granskningar av en bidragssökande organisation eller annan offentligt finansierad verksamhet.

Vidare måste den svenska skolan vara en plats där våra demokratiska värderingar värnas och extremistiska ideologier bekämpas. Utbildningsdepartementet har remitterat förslag om att öka Skolinspektionens möjligheter att stänga skolor med allvarliga missförhållanden. Vidare har en särskild utredare haft uppdraget att lämna förslag om en utvidgad ägar- och ledningsprövning med demokrativillkor och detta förslag remitteras nu. Säkerhetspolisens och Skolinspektionens insatser har lett till att skolor med tydlig koppling till tongivande aktörer inom den våldsbejakande islamistiska miljön har stängts ned, vilket har bidragit till att förebygga att barn och ungdomar radikaliseras i skolor med salafistisk inriktning.

Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) har också tillsammans med Lunds universitet och Malmö universitet beviljats medel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för ett tvåårigt forskningsprojekt om påverkan från salafistiska och salafist-jihadistiska miljöer i Sverige.

Stockholm den 25 november 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.