Avfallsförbränningsskatten

Skriftlig fråga 2020/21:385 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-09
Överlämnad
2020-11-10
Anmäld
2020-11-11
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 1 april i år infördes den avfallsförbränningsskatt som redan innan den infördes varit hårt kritiserad av både regeringens egen utredning, remissinstanser och Lagrådet. Skatten bedömdes inte bidra till vare sig energi-, klimat- eller avfallspolitiska målsättningar.

Regeringen valde dock att bortse från kritiken, och sedan skatten infördes har inte bara den önskade styrningen uteblivit utan tillämpningsproblemen har också hopat sig. Exempelvis är det på det sättet att eftersom skatten baserar sig på vikt och inte på utsläpp leder det till att ökad förbränning av plast minskar den totala skatten för förbränningsanläggningarna.

Regeringen har även själv konstaterat i den senaste budgetpropositionen att skatten inte har någon nämnvärd påverkan på klimatet. Det är uppenbart att regeringen måste ta de här problemen på allvar i stället för att införa ”lösningar” som inte fungerar och sedan begrava dem i nya utredningar.

Mot bakgrund av detta vill jag rikta följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att skyndsamt ta fram styrmedel och regler som fungerar gällande ökad materialåtervinning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:385 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:385 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Avfallsförbränningsskatten

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att skyndsamt ta fram styrmedel och regler som fungerar gällande ökad materialåtervinning.

Skatten på avfallsförbränning bygger på en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna och gäller från och med den 1 april 2020. Skatten syftar till att på lång sikt uppnå en mer resurseffektiv och giftfri avfallshantering, men även att uppfylla riksdagens mål att Sverige ska gå före på klimat- och miljöområdet och bli ett fossilfritt föregångsland. Regeringen aviserade redan i propositionen att man kommer att utvärdera skattens effekter och analysera behovet av förändringar. En analys av behovet av förändringar förbereds nu inom Regeringskansliet. Ett uppdrag till Skatteverket att utvärdera effekterna av skatten på avfallsförbränning lämnades redan den 19 december 2019 och Skatteverket ska redovisa senast den 1 oktober 2021.

I januariavtalen finns också en punkt om att stärka utvecklingen av en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi, där flera punkter om bland annat förbättrad materialåtervinning tas upp. Regeringen har även beslutat om en nationell strategi för cirkulär ekonomi som pekar ut riktningen och ambitionen för en långsiktig och hållbar omställning av samhället. En


handlingsplan som beskriver styrmedel och åtgärder kommer att tas fram. Dessa initiativ är angelägna för att få en ökad materialåtervinning och även viktiga för att Sverige ska kunna bli ett fossilfritt föregångsland.

Stockholm den 18 november 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.