Beredskapsflygplatser

Skriftlig fråga 2020/21:343 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-04
Överlämnad
2020-11-05
Anmäld
2020-11-06
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I händelse av olika former av kris behövs det beredskapsflygplatser. Trafikverket fick i uppdrag att göra en översyn av de svenska beredskapsflygplatserna för att säkerställa beredskap så att samhällsviktiga lufttransporter ska kunna utföras oavsett tid på dygnet. I rapporten föreslogs ytterligare nio flygplatser i beredskap utöver de redan tio befintliga. Problemet är dock att Sverige har många vita fläckar för beredskapsflygplatser, vilket försvårar verksamheten.

I sydöstra Sverige blir det enligt planen endast Ronneby som föreslås, med ett upptagningsområde som omfattar Blekinge, Kronoberg och Kalmar län och nordöstra Skåne, alltså ett geografiskt mycket stort område. Att vissa regioner inte har tillgång till beredskapsflygplatser påverkar framför allt sjukvården som kan behöva transportera svårt sjuka patienter på ett snabbt och effektivt sätt. Den ökande användningen av ambulansflyg påverkas också; dessa ska vara beredda att lyfta akut, exempelvis vid stora olyckor men också för transporter som kräver intensivvård, kuvös och hjärtlungmaskin och kunna användas för att frakta organ med mera. Detta blir inte möjligt om inte personal finns på plats dygnet runt.

Flygplatsen i Växjö har ett strategiskt gott läge utifrån de sex sydligaste länen, vilket även är en bedömning som MSB gjort när det gäller placering av helikopterresurs för brandbekämpning och utplacering av nationella skogsbrandsdepåer, som finns i både Ljungby och Växjö. Men Växjö finns trots det inte med i planen för nya beredskapsflygplatser.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Anser ministern att det är rimligt att inte ha en beredskapsflygplats i varje region i ett avlångt land som Sverige givet den plan för beredskapsflygplatser som föreslagits, eller avser ministern att agera för fler flygplatser?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:343 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:343 av Katarina Brännström (M)
Beredskapsflygplatser

Katarina Brännström har frågat mig om jag anser att det är rimligt att inte ha en beredskapsflygplats i varje region i ett avlångt land som Sverige givet den plan för beredskapsflygplatser som föreslagits, eller om jag avser att agera för fler flygplatser.

Spridningen av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 har inneburit kraftigt reducerad flygtrafik. Detta är en tydlig konsekvens av att smittspridningen ska minska i samhället. Som en följd av detta har också ekonomin för flygplatserna i Sverige påverkats.

Flera svenska flygplatser tillgodoser behovet av att samhällsviktiga luftfartstransporter, som t.ex. ambulans- och sjuktransporter samt stöd till räddningstjänst, finns tillgängliga i hela landet oavsett tid på dygnet både i normal verksamhet och vid kriser.

Det är också ett av skälen till att regeringen har vidtagit ekonomiska extrainsatser i syfte att stödja de regionala flygplatserna när pandemin har resulterat i att näst intill allt flyg har stått stilla. Exempelvis har riksdagen efter regeringens förslag i propositionen Extra ändringsbudget för 2020 – Ersättning till riskgrupper, kapitalinsatser i statligt ägda företag och andra åtgärder med anledning coronaviruset (prop. 2019/20:87) dels avsatt 100 miljoner kronor under 2020 för ett tillfälligt statligt driftsstöd om till de regionala flygplatser runt om i landet som erhållit statligt driftsstöd under 2019, dels avsatt 75 miljoner kronor i syfte att förstärka ambulansflygets kapacitet och tillgänglighet under den pågående pandemin.

Det nuvarande systemet med 10 beredskapsflygplatser inrättades 2012 och staten finansierar sedan dess jourberedskap vid dessa flygplatser. Jourbered-skap finns inte vid samtliga regionala flygplatser. Sedan det befintliga systemet etablerades har det skett förändringar i omvärlden som påverkat förutsättningarna för beredskapsflygplatserna. Regeringen uppdrog därför i december 2019 åt Trafikverket att göra en översyn av de svenska beredskapsflygplatserna och det nuvarande systemets effektivitet, funktionalitet och ändamålsenlighet. Uppdraget slutredovisades den 15 juni 2020 och redovisningen bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 11 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.