Massiva protester i Iran

Skriftlig fråga 2020/21:3372 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-26
Överlämnad
2021-07-27
Sista svarsdatum
2021-08-10
Besvarad
2021-08-13
Svarsdatum
2021-08-13
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har varit en lång radiotystnad från de stora svenska medierna om de enorma protester som för tillfället försiggår i Iran. Likaså har det varit knäpptyst från den svenska regeringen, trots att de är de största demonstrationerna i landet på flera år. I huvudstaden Teheran skanderar människor "bort med Khamenei" och "bort med den Islamiska republiken".

Vattenbrist är en av de främsta anledningarna till att människor trotsar den brutala regimen och går ut på gatorna för att protestera. Det är den värsta torkan i landet på 50 år och det sägs att regimen dessutom medvetet stängt av kranarna i vissa områden, vilket naturligtvis inte är särskilt trevligt vid 40-gradig värme.

Trots att man stängt av internet florerar videoklipp på sociala medier som visar hur demonstrationer inte helt oväntat möts av kraftigt övervåld från polis och säkerhetsstyrkor. Bilder visar hur ett stort antal skadade körs iväg och hur demonstranterna ibland möts av skarp ammunition.

Den outtröttliga kamp vi ser mot det långvariga förtrycket från den brutala islamistregimen visar på rådande desperation. Förtrycket, kidnappningarna, censuren och avrättningarna har på allvar präglat vardagen, och det är inte konstigt att det i allmänhet väldigt bildade iranska folket också protesterar mot detta. De behöver dock allt stöd de kan få.

Mot bakgrund av detta har jag följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

Hur ser ministern på rådande situation i Iran och vad gör hon för att samla det internationella samfundet till stöd för demonstranterna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3372 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

2021-08-06 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3372 av Markus Wiechel (SD) Massiva protester i Iran och fråga 2020/21:3384 av Björn Söder (SD) Uppror i Iran

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på rådande situation i Iran och vad jag gör för att samla det internationella samfundet till stöd för demonstranterna. Björn Söder har vidare frågat mig om jag avser verka för att samla det internationella samfundet till stöd för demonstranterna i Iran och i så fall på vilket sätt. Jag besvarar frågorna samlat.

Som jag framfört i interpellationsdebatter, senast den 6 april (interpellation 2020/21:533) och även i svar på flera riksdagsfrågor – bl.a. 44, 50, 142, 273, 325, 549, 1046, 1060, 1506, 1871, 2435, 3004, 3100, och 3343 under nuvarande riksdagsår – är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. Regeringen lyfter regelbundet situationen för mänskliga rättigheter i bilaterala kontakter på olika nivåer. Jag tar själv upp detta ämne i mina samtal med iranska regeringsföreträdare. Skyddet av och respekten för mänskliga rättigheter är central i Sveriges relation med Iran. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran, publicerad i december 2019, visar tydligt de allvarliga brister som finns.

Markus Wiechel och Björn Söder tar upp den senaste tidens demonstrationer som skett i framförallt sydvästra Iran. Regeringen följer nära protesterna i Iran, inklusive genom vår ambassad i Teheran. Vattenbrist i Iran är ett återkommande problem och har vid flera tillfällen under senare år gett upphov till protester. Rapporterna om skadade och dödade är allvarliga och något vi tar på största allvar. Det har även förekommit protester i Iran som grundar sig i ett starkt missnöje över den svåra ekonomiska utvecklingen, varav ett exempel är de omfattande protesterna mot höjda bensinpriser i november 2019. Dessa yttringar har också innehållit kritik riktad mot styret. Som bekant har dessa protester också mötts av övervåld. Det finns inga oklarheter kring den svenska positionen. Mänskliga rättigheter, inklusive yttrande-, förenings- och församlingsfriheterna, måste respekteras. Våld som riktas mot fredliga demonstranter är oacceptabelt. Sverige kommer självfallet fortsatt föra fram tydliga budskap om mänskliga rättigheter i kontakter med iranska företrädare. Vi agerar även genom FN, EU, och andra relevanta fora. I EU bidrar Sverige till gemensamma uttalanden och deltar i att uppvakta de iranska myndigheterna om bl.a. mänskliga rättigheter. Sverige verkar för att EU ska agera samstämmigt i dessa frågor. Därför har Sverige även argumenterat för att en EU-delegation upprättas i Teheran. Det skulle göra dialogen mellan EU och Iran, om bl.a. mänskliga rättigheter, mer effektiv.

Stockholm den 6 augusti 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.