Ett starkt befolkningsskydd

Skriftlig fråga 2020/21:3246 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-06-16
Överlämnad
2021-06-16
Anmäld
2021-06-17
Besvarad
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Svarsdatum
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Försvarsberedningens bedömning är att mycket av det som tidigare fanns inom det civila försvaret vad gäller skydd av befolkningen mot krigets verkningar till stora delar är avvecklat och att det därför finns ett behov av ett skydd som är anpassat till dagens förhållanden. Vidare anser Försvarsberedningen att befintliga skyddsrum ska iståndsättas, men att behovet av detta varierar geografiskt. Militärstrategiska områden bör prioriteras och kombineras med ett effektivt förvarningssystem.

Regeringen skriver i sin proposition Totalförsvaret 2021–2025 att regeringen instämmer i Försvarsberedningens bedömning, och mot bakgrund av det är regeringens ståndpunkt att det är av betydelse att slå fast en tydlig inriktning och närmare planering för en ändamålsenlig utveckling av framtidens skydd av civilbefolkningen vid höjd beredskap och då ytterst krig.

Regeringen har nu tillsatt en utredning om civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap som ska presenteras den 7 november 2022. Det betyder att skarpa förslag som riksdagen kan ta ställning till först kan komma till stånd tidigast under andra halvåret 2023.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i närtid för att stärka befolkningsskyddet? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3246 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/02408 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3246 av Alexandra Anstrell (M)
Ett starkt befolkningsskydd

Alexandra Anstrell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i närtid för att stärka befolkningsskyddet.

Efter kalla krigets slut avvecklades stora delar av det civila försvaret med hänsyn till det dåvarande fredliga omvärldsläget. Bedömningen som gjordes var att det inte fanns något behov av ett omfattande civilt försvar. I stället låg fokus på att utveckla en beredskap för fredstida kriser. Trots den avveckling som skett finns det i Sverige i dag ca 65 000 skyddsrum med plats för 7 miljoner personer. I ett europeiskt perspektiv har Sverige tillsammans med Finland, Norge och Schweiz, ett unikt stort bestånd av skyddsrum.

Mot bakgrund av det försämrade säkerhetspolitiska läget pågår sedan 2015 en återuppbyggnad av det civila försvaret. Syftet är att säkerställa att Sverige har ett civilt försvar som skyddar civilbefolkningen, säkrar att viktiga samhällsfunktioner fungerar och bidrar till Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp. Det civila försvaret förstärks därför under 2021 med 1 miljard kronor. Satsningen ökar stegvis under de kommande åren. Tillsammans med de medel som tillfördes redan 2018 innebär regeringens satsning att civilt försvar förstärks med totalt 4,2 miljarder kronor år 2025.


Regeringen har tillsatt en utredning som ur flera viktiga perspektiv ska se över hur det framtida fysiska skyddet av civilbefolkningen bör se ut vid höjd beredskap. Uppdraget ska redovisas senast den 7 november 2022. Vidare har regeringen tillsatt en utredning som arbetar med att se över systemet för att varna allmänheten i fred och krig, vilket är en annan viktig del i skyddet av civilbefolkningen. Uppdraget ska redovisas senast den 1 februari 2022.

Stockholm den 23 juni 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.