Anhörigperspektivet under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:3164 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-08
Överlämnad
2021-06-10
Anmäld
2021-06-11
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det framkommer nu massiv kritik av regeringens hantering av pandemin, både från riksdagen och andra organisationer. En kritik kommer från Nationellt kompetenscentrum, som finansieras av Socialdepartementet. Kritiken handlar om anhörigperspektivet under pandemin – att anhöriga till äldre borde ha fått bättre stöd under pandemin. Bristerna har varit allvarliga i en tid då både anhöriga och närstående upplevt sorg, oro och ensamhet.

En del vård- och omsorgsboenden runt om i landet har jobbat med tekniska lösningar så att anhöriga ändå har fått ha en kontakt med ljud och bild med sina närstående, men det är långt ifrån alla som gjort det.

Detta borde vara regel, och i synnerhet när pandemin inte är över på långa vägar. Digitala hjälpmedel för att kunna ha kontakt med sina anhöriga när man tvingas leva isolerat borde vara en självklarhet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att alla närstående och anhöriga får hjälp med att hålla kontakt med varandra genom digitala lösningar under perioder där isolering krävs, som exempelvis under covid-19-pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3164 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:3164 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Anhörigperspektivet under pandemin

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att säkerställa att alla närstående och anhöriga får hjälp med att hålla kontakt med varandra genom digitala lösningar under perioder där isolering krävs, som exempelvis under covid-19-pandemin.

Målet för digitaliseringspolitiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Alla ska kunna vara delaktiga i det digitala samhället. Den digitala delaktigheten i Sverige är fortsatt hög och Sverige rankas på andra plats i EU gällande befolkningens användning av internettjänster.

I samband med den pågående pandemin har digital delaktighet visat sig särskilt viktigt för bland annat äldre. Siffror från Inera AB visar att antalet unika inloggningar till 1177 Vårdguiden, bl.a. för att söka vård eller få information om provsvar, för åldersgruppen 70 år och äldre har ökat med 45 procent under 2020 jämfört med 2019. Men delaktigheten skulle kunna bli ännu bättre. Regeringen uppdrog därför i november 2020 åt Post- och telestyrelsen (PTS) att bidra till tillgänglighet och användning av it för äldre med anledning av pandemin. PTS har i det arbetet särskilt riktat sig till äldre som är nära eller i ett digitalt utanförskap samt anhöriga som har möjlighet att stötta dem. PTS har inom uppdraget lanserat Digitalhjälpen – webbsidor som hjälper äldre att använda digitala tjänster och verktyg. PTS har också skapat ett nätverk för att samla relevanta aktörer och underlätta för dessa att komma i kontakt med varandra.

Regeringen ingick 2020 en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner om äldreomsorg – teknik, kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus. Inom ramen för överenskommelsen fördelades ett riktat statsbidrag om 183,7 miljoner kronor till kommunerna. Sammanlagt 268 kommuner rekvirerade medlen. Socialstyrelsen lyfter i en rapport att den vanligaste förekommande satsningen som genomförts i kommunerna är anskaffning av läsplattor och smarta telefoner för att enskilda ska kunna kommunicera med anhöriga, vänner och personal.

Under 2021 har dessutom ca 136 miljoner kronor avsatts för att öka tillgängligheten till och användbarheten av elektronisk kommunikation och posttjänster till personer med funktionsnedsättningar och speciella behov. Med personer med speciella behov avses t.ex. äldre.

Utöver dessa insatser uppdrog regeringen under 2020 åt PTS att kartlägga och analysera erfarenheter kopplat till den digitala omställning som ägt rum med anledning av pandemin, exempelvis vad gäller digital kommunikation och distansarbete utifrån ålder, socioekonomi och geografi. I uppdraget ingick också att utifrån analysen lämna förslag på åtgärder på kort och lång sikt. I slutrapporten lyfter PTS bl.a. upp behovet av en kraftsamling inom digital delaktighet. Rapporten och dess förslag på åtgärder bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 16 juni 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.