Nedläggning av glesbygdsmackar

Skriftlig fråga 2020/21:2921 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-19
Överlämnad
2021-05-20
Anmäld
2021-05-21
Svarsdatum
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Enligt föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) måste alla bensinstationers rör och ledningar rostskyddas för att minska risken för läckage, vilket är rimligt. För de större bensinbolagen utgör de investeringar som behövs för att möta säkerhetskraven inga större problem. Men för de mindre bensinmackarna i landet kan investeringar på hundratusentals och i vissa fall miljoner kronor bli en hård smäll. Det finns visserligen stödsystem redan i dag. Men Svensk Bensinhandel varnar för att pengarna betalas ut först efter att rören har bytts och att många banker är ovilliga att ge brygglån. Om inget görs riskerar många glesbygdsmackar att läggas ned i förtid helt i onödan.

De skärpta säkerhetskrav som träder i kraft i juli nästa år påverkar i storleksordningen 500 bensinmackar i glesbygden. För de samhällen där mackarna tvingas stänga får det en kraftig påverkan på samhällsservicen och skapar problem för hemtjänsten och räddningstjänsten.

Lokala bensinstationer fungerar i många fall även som matbutiker, postutlämningsplatser och apotek, vilket gör att många funktioner försvinner om de skulle läggas ned.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att vida några ytterligare åtgärder för att förhindra att glesbygdsmackar behöver läggas ned i förtid?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2921 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2921 av Mattias Karlsson i Luleå (M)
Nedläggning av glesbygdsmackar

Mattias Karlsson har frågat mig om jag avser att vidta några ytterligare åtgärder för att förhindra att glesbygdsmackar behöver läggas ned i förtid.

Jag är väl medveten om de utmaningar som mindre drivmedelsstationer på landsbygderna har. Regeringen fortsätter just därför arbetet med att underlätta för bland annat de små drivmedelsstationerna att kunna genomföra nödvändiga investeringar. I detta arbete är såväl nationella medel som de stöd som går att söka inom landsbygdsprogrammet viktiga. Regeringen har även tillfört medel till landsbygdsprogrammet för förlängningsåren 2021–2022 och i programändring 7 fördelades bland annat 160 miljoner kronor till investeringsstödet för kommersiell service. Programändring 7 godkändes av kommissionen i april 2021.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor meddelar föreskrifter när det gäller miljöregler för drivmedelsstationer. Enligt föreskriften om cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor får befintliga varmförzinkade rörledningar i mark som inte är fuktisolerade användas som längst fram till den 1 juli 2022 utan korrossionsskydd. Detta är ett krav som funnits med i myndighetens föreskrift ända sedan 2014.

En god tillgång till kommersiell service är en förutsättning när det gäller att skapa attraktiva miljöer för människor och företag, och naturligtvis skulle en omfattande nedläggning av drivmedelsstationer i Sveriges landsbygder medföra stora problem. Därför satsade regeringen 2020 drygt 152 miljoner kronor på olika insatser just för att öka tillgängligheten till drivmedel och dagligvaror i landsbygderna.

Regeringen har även avsatt 50 miljoner kronor per år i tre år för att säkerställa en grundläggande tillgång till snabbladdningsstationer för elfordon i hela landet. Vidare har landets länsstyrelser på uppdrag av regeringen tagit fram regionala planer för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel.

God tillgänglighet i hela Sverige, genom ett pålitligt, robust och långsiktigt hållbart transportsystem, behövs för att människor och näringsliv ska kunna leva och verka i alla delar av landet och för att Sverige ska kunna hålla ihop.

Stockholm den 26 maj 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.