Vaccinpass

Skriftlig fråga 2020/21:2872 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-17
Överlämnad
2021-05-17
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I februari fick Myndigheten för digital utveckling, Digg, i uppdrag att ta fram den tekniska infrastrukturen för vaccinationsbevis till den 1 juni. Men nu rapporterar flera medier om att nya bestämmelser om vad bevisen ska innehålla försvårar arbetet.

Eftersom regeringen har beslutat att ”passet” inte bara ska innehålla information om huruvida en person är vaccinerad eller inte, utan även ska kunna visa om personen har fått ett negativt testsvar eller redan har haft covid-19, har man stött på patrull. I Sverige har man nämligen inte något register över vilka som har testat sig mot covid-19 eller som har haft sjukdomen.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att de digitala ”vaccinpassen” ska bli klara till utsatt datum?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2872 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/01500 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2872 av Björn Söder (SD)
Vaccinpass

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att de digitala ”vaccinpassen” ska bli klara till utsatt datum.

Regeringen har uppdragit åt Myndigheten för digital förvaltning (Digg att vara projektledare för en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Digg ska utveckla den digtala infrastrukturen så att Sverige ska uppfylla kraven i den kommande EU-förordningen om digitala gröna intyg. Målsättningen är att den digitala infrastrukturen ska vara tillgänglig den 1 juni 2021.

Regeringen uppdrog den 22 april åt till E-hälsomyndigheten att utveckla och förvalta en tjänst för utfärdande av vaccinationsbevis till personer som vaccinerats mot covid-19. Utfärdartjänsten ska använda infrastrukturen för att inhämta och kryptera de nödvändiga informationsmängderna och vara tillgänglig senast när det europeiska systemet för digitala gröna bevis tas i drift.

Det är den aktuella EU-förordningen, inte regeringen, som ställer krav på att såväl vaccinationsbevis som bevis om negativt covid 19-test eller tillfriskande från covid 19 ska kunna visas upp genom det gröna beviset.

Den 12 maj testades infrastrukturens tillgänglighet inom ramen för EU:s testprocess. Sverige deltog som en av de första länderna tillsammans med Nederländerna och Luxemburg. Testet var framgångsrikt och bekräftade funktionaliteten i den svenska lösningen vilket är en förutsättning för att få ansluta Sveriges infrastruktur till EU:s nod för interoperabilitet så att intygens signaturer kan kontrolleras i hela EU.

Anslutning till den europeiska produktionsmiljön sker samtidigt som EU-förordningen planeras träda i kraft i slutet av juni. Framtagningen av den kompletterande nationella reglering som behövs följer det europeiska förordningsarbetet. Den slutliga anpassningen av infrastrukturen genomförs när de rättsliga förutsättningarna finns på plats.

Stockholm den 26 maj 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.